DRSKA PREVARA

Velečasni ostao u šoku kad se vratio svojoj kući: ‘Prodali su je bez mog znanja, sve su iz nje odnijeli!‘

Istraga BBC-ja je saznala da je identitet Mikea Halla bio ukraden i iskorišten da bi se prodala kuća i preuzeli prihodi od prodaje
Ilustracija
 Robert Cousins/Robert Harding Premium/robertharding via AFP

Muškarac je opisao svoj šok kad se vratio svojoj kući i pronašao je bez namještaja nakon što je prodana bez njegovog znanja, piše BBC.

Nakon što su ga alarmirali susjedi, velečasni Mike Hall je vozio do Lutona i zatekao uznapredovale radove na zgradi i novog vlasnika koji je kazao da je kupio kuću.

Istraga BBC-ja je saznala da je identitet Mikea Halla bio ukraden i iskorišten da bi se prodala kuća i preuzeli prihodi od prodaje.

Iz policije mu je inicijalno rečeno da se ne radi o prevari, ali su sad u procesu istrage.

Hall, koji se nalazio u sjevernom Walesu, daleko od svoje kuće u Lutonu, je kazao da je primio poziv od svojih susjeda 20. kolovoza, koji su mu kazali da je netko u kući i da su svjetla upaljena.

Sljedećeg jutra se uputio automobilom prema kući.

- Prišao sam ulaznim vratima, pokušao otključati vrata, ali nisam uspio. Zatim je muškarac otvorio vrata preda mnom, kazao je.

- Gurnuo sam ga u stranu i ušao u kuću. Zbilja ne znam što je radio tamo. Ostao sam u šoku kad sam vidio kuću kompletno bez namještaja. Zavjese, tepisi i sve ostalo je bilo uklonjeno.

Muškarac je kazao da sređuje kuću, a na to je Hall uzvratio: - Ja nisam prodao kuću. Ovo je još uvijek moje vlasništvo.

Hall je nazvao policiju, ali muškarac koji je sređivao zgradu je nestao i vratio se s ocem novog vlasnika, koji je kazao da je u srpnju kupio kuću s terasom i dodao: - To je sada moje vlasništvo. Nemate pravo ovdje biti. Izađite.

Hall je kazao: - Onda smo pokušali preko interneta ući u zemljišne knjige i pronaći čije se ime tamo pojavljuje. I to je zbilja od 4. kolovoza bilo ime ovog čovjeka.

- Na toj točki iz policije su rekli: - Mi tu više ništa ne možemo napraviti. Ovo je pravni problem, morate napustiti kuću i kontaktirati advokata.

Onda je pokušao kontaktirati policiju na internetu, ali je dobio jednaki odgovor.

- Bio sam šokiran kad sam vidio kuću u takvom stanju. Ionako sam bio u stanju šoka, ali kad su mi iz policije rekli da tu nema nikakvog kriminalnog čina, to je bilo nevjerojatno, kazao je.

BBC je Halla spojio s policijskim odsjekom za prevare, koji je započeo istragu.

Glasnogovornica je rekla da nije bilo nikakvih uhićenja.

Program 'You and Yours' na BBC-jevom radiju (koji se bavi zaštitom potrošača) je došao u posjed vozačke dozvole pomoću koje se netko predstavio kao Mike Hall, podataka vezanih uz bankovni račun otvoren na njegovo ime kako bi se preuzelo uplatu od prodaje i snimki telefonskih razgovora koji dokazuju da je kuća ukradena.

Kad je osoba koja je imitirala Mikea Halla kuću prodala za 131,000 funti novom vlasniku, on ju je pravno posjedovao.

Odvjetnici uključeni u kupoprodaju su kazali da je u tijeku policijska istraga i da nisu u mogućnosti ništa dalje komentirati.

- Nastavit ćemo surađivati s policijom i držati se naših profesionalnih dužnosti, kazali su iz tvrtke koju BBC nije htio imenovati.

Britanski katastar je platio ukupno 3,5 milijuna funti kao kompenzaciju za prevare prošle godine.

Iz katastra su komentirali: - Mi radimo s profesionalnim posrednicima i oslanjamo se na njih i provjere koje rade kako bi uočili pokušaje prevare s ukradenim identitetom vlasnika nekretnine.

- Unatoč našim naporima, svake godine se dogodi mali broj transkacija koje provode prevaranti, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:03