EVANĐELJE PO BARNABI

Vatikan zatražio uvid: Papa želi pogledati Bibliju iz 6. stoljeća u kojoj Isus najavljuje dolazak Muhameda!

Knjiga se procjenjuje na 14 milijuna funti
 AFP

Biblija stara 15 stoljeća u kojoj je Isus predvidio dolazak proroka Muhameda zainteresirala je Vatikan, a Papa Benedikt XVI službeno je izrazio želju da je vidi, piše Daily Mail . Knjiga, koja navodno sadrži Evanđelje po Barnabi, posljednjih je 12 godina provela na sigurnoj lokaciji u Turskoj kako bi se zaštitila od mogućih pokušaja krađe.

Naime, ovaj tekst za koji neki procjenjuju da potječe iz 6. stoljeća, a koji je napisan zlatnim slovima, procijenjen je na 14 milijuna funti. Samo fotokopija jedne stranice ovog teksta se procjenjuje na 1.5 milijuna funti.

Biblija je napisana na armejskom jeziku, a u sebi sadrži rana Isosova učenja, ali i nagovještaj Muhamedova dolaska. Turski ministar kulture i turizma Ertugrul Gunay uvjeren je kako je knjiga autentična. U njoj se Isus prikazuje kao čovjek, a niječe se Sveto Trojstvo te Isusova muka na križu.

U jednom odlomku teksta isus odgovara na pitanje jednog od svećenika:

- Kako će se zvati mesija? Muhamed će biti njegovo sveto ime - kazuje Isus u tekstu te objašnjava kako će on ili ona biti arapskog porijekla.

Skeptika u vjerodostojnost ove Biblije ima mnogo, a oni vjeruju kako je riječ o krivotvorini napisanoj u 16. stoljeću.

Također naglašavaju kako ova Biblija, čak i da potječe iz 6. stoljeća, ipak vjerojatno neće mnogo doprinijeti boljoj slici Isusova života. Iako se 1500 godina čini mnogo, važno je naglasiti kako ovu Bibliju od Isusa dijeli pola tisućljeća, tako da je mnogo vjerojatnije da su je napisali štovatelji Sv. Barnabe , te kako nije riječ o tekstu koji je napisao taj rani kršćanin.

Konačnu riječ o istinskoj starosti ovog teksta donijet će tek znanstvena analiza, koja još nije provedena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:16