POLICIJA U AKCIJI

Val sakaćenja konja izazvao psihozu u Francuskoj: Istraga pokazala da su krivci uglavnom lisice i gavrani

Ti podaci bitno ruše pretpostavku o velikoj kriminalnoj pojavi, puno počinitelja i različitim metodama ozlijeđivanja životinja
 Pau Barrena/AFP

U Francuskoj je 2020. bilo gotovo 500 slučajeva sakaćenja konja, ali samo 16 posto je posljedica ljudskog djelovanja, a tri četvrtine slučajeva su ozljede nastale prirodnim djelovanjem, doznaje se u utorak od izvora bliskih tom predmetu.

Ti podaci bitno ruše pretpostavku o velikoj kriminalnoj pojavi, puno počinitelja i različitim metodama ozlijeđivanja životinja.

Val sakaćenja konja ovoga ljeta, od kojih su neka bila kobna, izazvao je pravu psihozu u Francuskoj, pa je sredinom rujna pravosudna policija osnovala istražni tim za taj predmet.

Početkom prosinca policija je identificirala blizu 500 sakaćenja, prema izvoru bliskom predmetu koji je agenciji France presse prenio da se radi o oko 80 slučajeva ljudskog djelovanja, ili 16 posto.

O šezdesetak slučajeva vode se dodatne istrage kako bi se otklonile sumnje, a oko 360 slučajeva (ili 72 posto) posljedice su prirodnog djelovanja, dodao je isti izvor.

U rujnu je diljem Francuske porastao broj slučajeva sakaćenja genitalija, ušiju ili porezotina na tijelu konja i tada je pokrenuto oko 200 istraga, ali za samo tridesetak je utvrđeno djelovanje ljudi, navodi policija.

Ministarstvo poljoprivrede je također osnovalo savjetodavno tijelo za vlasnike kopitara.

Od početak su ta sakaćenja zbunjivala istražitelje. Počinitelji su prema njihovom mišljenju imali različite motive.

Nacionalna žandarmerija je pozvala Interministarsku misiju za budnost i borbu protiv sektaških zlostavljanja (Miviludes) da se pridruži istragama.

Svaki slučaj je proučen i podrazumijevao je veterinarski pregled, obdukciju i analizu kako bi se prikupilo što više tragova.

Do sada je samo jedan vlasnik naišao na dvojicu napadača na njegove ponije. Opisao je jednog od njih, izrađen je foto-robot, ali do sada mu nisu ušli u trag.

U nekim slučajevima je obdukcijom zaključeno da se radi o lešinarskom sakaćenju nakon smrti konja.

U Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Njemačkoj gdje su u prošlosti zabilježeni valovi sakaćenja konja, zaključak dugih i iscrpnih istraga je da je većina ozljeda nastala slučajno ili su ih lisice i gavrani zadali nakon smrti konja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:29