SNAŽNA EKSPLOZIJA

Užas u Afganistanu: Devetnaest mrtvih u napadu na školu Kurana u gradu Aybaku

Deseci eksplozija i napada na civile dogodili su se nakon povratka talibana na vlast u kolovozu 2021.
 -/Afp

Najmanje je 19 osoba poginulo, a 24 su ranjene, većinom mladi, u srijedu u napadu na školu Kurana u gradu Aybaku na sjeveru Afganistana, rekao je liječnik lokalne bolnice za AFP.

Deseci eksplozija i napada na civile dogodili su se nakon povratka talibana na vlast u kolovozu 2021., a odgovornost za većinu njih preuzeo je tamošnji ogranak skupine Islamske države (IS).

Pokrajinski čelnik potvrdio je da se eksplozija u srijedu dogodila u medresi Al Džihad, ali nije otkrio broj žrtava.

image
-/Afp

Liječnik u Aybaku, upravnom središtu pokrajine Samangana, dvjestotinjak km sjeverno od Kabula, rekao je - ne želeći otkriti identitet - da je najmanje 19 ljudi poginulo, a 24 je ranjeno, dodajući da su žrtve "djeca i obični ljudi".

Talibani, koji nerijetko umanjuju broj žrtava, rekli su da je 10 učenika izgubilo život i da su "mnogi" ranjeni.

"Naši istražitelji i sigurnosne snage rade na brzoj identifikaciji počinitelja neoprostivog zločina i na njihovu kažnjavanju", objavio je na Twitteru Abdul Nafay Takor, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Sjedinjene Države koje su se lani povukle iz Afganistana, "osudile su ovaj bezumni napad na nedužne civile". "Sva afganistanska djeca imaju pravo ići u školu bez straha", poručio je putem Twittera posebni američki izaslanik za Afganistan Tom West.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:41