ČUVENI HVALDIMIR

Uz švedsku obalu prolazi ruski ‘kit-špijun‘: ‘Kreće se jako brzo, ne znamo o čemu je riječ...‘

Nakon što je posljednjih dana zamijećen u fjordu Oslo, u nedjelju su ga uočili južnije u Sjevernom moru

Na fotografiji: Beluga kit u Norveškoj 2019.

 Jorgen Ree Wiig/Afp

Beluga kit Hvaldimir, prvi put uočen prije četiri godine s neobičnim pojasom i nosačima za kamere na glavi, zbog čega se sumnjalo da ga koristi ruska mornarica, trenutačno se, po podacima nevladine organizacije koja prati njegovo kretanje nalazi na zapadnoj obali Švedske.

Hvaldimira su otkrili godine 2019. u vodama norveškog Arktika 2019., a ime koje su mu tada nadjenuli kombinacija je norveške riječi ‘hval‘, što znači kit i drugog dijela čestoga ruskog imena.

Nakon što je posljednjih dana zamijećen u fjordu Oslo, u nedjelju su ga uočili južnije u Sjevernom moru, u Hunnebostrandu na zapadnoj obali Švedske, rekao je AFP-u Sebastian Strand, biolog iz organizacije OneWhale.

Dodao je da Hvaldimir posljednjih mjeseci pliva prema jugu iz nepoznatog razloga, nakon što se tri godine zadržao duž sjeverne obale Norveške, gdje mu je prirodno stanište.

"Ne znamo zašto se u zadnje vrijeme kreće tako brzo", osobito zato što se "udaljava od svoga prirodnog staništa", rekao je Strand.

"Moglo bi se raditi o hormonima koji ga potiču da pronađe partnericu. Ili možda usamljenosti. Znamo da su beluge vrlo društvene..., možda traži druge pripadnike svoje vrste."

Po procjeni stručnjaka Hvaldimir je star između 13 i 14 godina. Uočen u travnju 2019. blizu arktičke regije Finnmark, na krajnjem sjeveru Norveške.

Postao je poznat jer je oko glave imao poseban pojas s dva nosača za GoPro kamere, na kojemu je na engleskom pisalo "oprema Sankt Peterburg", zbog čega su neki stručnjaci pretpostavili da pripada ruskoj vojsci, koja ga eventualno koristi za špijunažu. Biolozi su mu uspješno skinuli pojas.

Norveška uprava za ribarstvo u to je vrijeme nagađala da je Hvaldimir pobjegao iz ograđenog prostora i da ga je obučavala ruska mornarica. Činilo se da je navikao na ljudsko društvo i bez straha se približavao brodovima.

Moskva nikada nije službeno komentirala ta nagađanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:41