DVIJE SKUPE STARINE

Utrka za Bijelu kuću: Trump dominira u anketama, ali Biden je uzeo prvu veliku pobjedu

Biden uživa povjerenje Wall Streeta, Trump prebrojava male donacije - Bidenova financijska pobjeda u kampanji već je 100 posto sigurna

Trump je u dva sata rasprodao kičaste zlatne tenisice s velikim slovom T po cijeni od 399 dolara

 Chip Somodevilla/Getty Images Via AFP

Unatoč globalnom geopolitičkom metežu koji se dogodio za njegove "straže", kao i sve očiglednijim problemima s memorijom i zaključivanjem, američki predsjednik Joe Biden dobiva jaču financijsku podršku nego republikanski favorit, Donald Trump. Čini se da je Bidenov najjači argument u kampanji protiv Trumpa upravo novac.

I utrka za Bijelu kuću 2024., kao i dvije prethodne, razbija mit da republikanske kandidate podržava krupni kapital. Ranije kampanje Donalda Trumpa karakterizirao je velik broj manjih donatora, a ukupan broj jedinstvenih donatora Trumpove kampanje i tijekom 2023. dosegnuo je 694 tisuće te je 108 tisuća viši od broja donatora kampanje Joe Bidena.

Bogati donatori više preferiraju Bidena nego Trumpa. Ukupno su grupe i pojedinci koji simpatiziraju Bidena 2023. osigurali 135 milijuna dolara gotovine u izbornoj blagajni vremešnog kandidata na kraju 2023., ili 60 milijuna dolara više nego pro-trumpovske političke snage. Unatoč sve većoj zabrinutosti simpatizera zbog poraznih rezultata u istraživanjima javnoga mnijenja, samo u siječnju Bidenova kampanja prikupila je dodatnih 42 milijuna dolara, što je u ovoj fazi kampanje rekordan iznos. Mogli bismo reći da se Biden u potrazi za izvorima financiranja uspješno okreće Wall Streetu, Trump kupcima stranačkih rekvizita.

U svakom slučaju, očekuje se da će kampanja 2024. biti najskuplja u povijesti. Troškovi iz 2020. sigurno će biti premašeni, a tad je Bidenov tim zapanjio svijet skupivši više od milijardu dolara donacija, dok se Trumpov tabor zaustavio na 775 milijuna dolara.

Donald Trump osjetno je osobno bogatiji od Joea Bidena, ali je pod financijskim stresom zbog sudskih presuda - sud u New Yorku naložio mu je plaćanje 350 milijuna dolara kazne zbog financijske prevare. Razne pro-trumpovske političke organizacije samo su na pravnim troškovima potrošile 50 milijuna dolara. No isto tako, izgleda da Trumpovi problemi u sudnicama motiviraju male donatore da mu pomažu. Najbolji dan u prikupljanju novca za Trumpovu kampanju bio je 25. kolovoza, dan nakon što se Donald Trump predao vlastima u Atlanti zbog optužbi da je pokušao preokrenuti rezultate izbora 2020. U tom danu, na prodaji T-majica i čaša, Trumpova kampanja prikupila je 4,3 milijuna dolara i zabilježila 85.000 pojedinačnih donacija. Kad mu je pak razrezana kazna od 350 milijuna zbog financijske prevare, već je sljedeći dan u dva sata rasprodao kičaste zlatne tenisice s velikim slovom T po cijeni od 399 dolara.

image

Joe Biden

Andrew Caballero-reynolds/AFP

Trump postaje sve ovisniji o malim donatorima, onima koji ne daju više od 200 dolara pojedinačno, pogotovo jer bogati više vjeruju njegovim republikanskim konkurentima i Joeu Bidenu. Pri ovome Trumpov tabor jako zabrinjava to što su tijekom ove kampanje uspjeli privući puno manje pojedinačnih donatora nego u prethodnoj izbornoj utrci. U prvoj polovini predizborne 2019. Trumpov tabor prebrojao je 740 tisuća donatora, ove godine 515 tisuća. Drugim riječima, čini se da bi i ovaj put Trump mogao izgubiti financijski rat na kojem se temelji svaka zahtjevna politička kampanja u Sjedinjenim Državama.

Treba voditi računa da je prikupljanje novca za predsjedničku kampanju u SAD-u vrlo dinamičan proces podložan značajnim oscilacijama u uspješnosti. No siguran je dojam da se Trump suočava s puno ozbiljnijim problemima u financiranju sve zahtjevnije kampanje nego Biden.

"Biden, koji se suočava s manje konkurentnim procesom za nominaciju svoje Demokratske stranke, rekao je u zasebnoj objavi FEC-u da je njegova kampanja završila siječanj s oko 56 milijuna dolara u gotovini, u odnosu na 46 milijuna dolara u prosincu. Trump se približava republikanskoj nominaciji da se suoči s Bidenom, ali je zaostajao za sadašnjim predsjednikom u prikupljanju sredstava, dok je također agresivno trošio na predizborima.

Trumpova kampanja priopćila je da je prikupila 8,8 milijuna dolara u siječnju i potrošila više od 11 milijuna dolara, s izdacima uključujući više od 5 milijuna dolara na oglase i slanje poštom jer je on lako pobijedio u prvim natjecanjima svoje stranke za predsjedničku nominaciju.

Bidenova kampanja izvijestila je da je prošli mjesec prikupila više od 15 milijuna dolara dok je potrošila ispod 6 milijuna dolara. Kad se zbroje računi njegove kampanje s računima njegovih saveznika iz Demokratske stranke, Bidenov reizbor imao je 130 milijuna dolara u gotovini", priopćila je njegova kampanja ranije u utorak.

"Da budemo sigurni, Trump je pokazao da može pobijediti na izborima kad su ga suparnici nadmašili, jer je 2016. pobijedio demokratkinju Hillary Clinton", piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:28