PRIGOŽIN U PROBLEMIMA

‘Utjecaj mu opada, a optužbe koje kruže Rusijom uništavaju mu reputaciju! Njegova vojska? Evo što se događa...‘

Navodno su wagnerovci u takvoj defanzivi, iscrpljeni zauzimanjem Soledara, da se u Kremlju ni ne razmišlja o operacijama koje bi trebale zauzdati Prigožina

Jevgenij Prigožin

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Šef ozloglašene skupine plaćenika Wagner, Jevgenij Prigožin, "precjenjuje" svoju važnost za Kremlj i ruske vojne vođe, prema novoj ISW-ovoj procjeni rata u Ukrajini.

Prigožin i Wagner otpočetka su silovito uključeni u rusku vojnu kampanju u Ukrajini. Ranije u siječnju Prigožin je bio taj koji je objavio da su wagnercovci, a ne ruska vojska preuzeli kontrolu nad Soledarom.

No, stvari na terenu se, prema američkom Institutu za proučavanje rata, pomalo mijenjaju. Wagnerovci su potpuno iscrpljeni nakon Soledara, a ruske konvencionalne snage preuzimaju primat oko Bahmuta, stoji u izvješću ISW-a.

Oslabljene Wagnerove snage nisu uspjele postići značajan napredak u tom području već nekoliko tjedana, tvrdi ISW. Kao posljedicu toga, Prigožin radikalno gubi utjecaj u Kremlju.

Navodno su wagnerovci u takvoj defanzivi, iscrpljeni zauzimanjem Soledara, da se više po kremaljskim hodnicima ni ne razmišlja o eventualnim operacijama koje bi trebale zauzdati Prigožina. Nadalje, Prigožinov utjecaj, tvrdi ISW, pao je i otkako je Valerij Gerasimov imenovan za vrhovnog zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini. Gerasimovljev osnovni cilj je, za početak, profesionalizirati vojsku na frontu.

No, ovakakav Prigožin mogao bi biti najopasniji, tvrde analitičari. Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby prethodno je rekao novinarima da Wagner grupa "postaje suparnički centar moći ruskoj vojsci i drugim ruskim ministarstvima".

Još od svibnja 2022., ruski vojni veterani pozivaju na promjene načina na koji se vodi ratna kampanja u Ukrajini, dovodeći pritom u pitanje korištenje plaćeničkih i neregularnih snaga, stoji u izvješću ISW-a.

Usredotočujući se na sve ove glasine, Prigožin, navodno, ne bira sredstva. Već je verbalno napao veterane u nastojanju da potkopa njihov kredbilitet te da uspori zagovaranje reformi koje bi dodatno marginalizirale njegove nedisciplinirane paravojne snage.

Sve ovo ukazuje na to, piše ISW, da notorni ‘Putinov kuhar‘ osjeća ali i pretjerano kompenzira svoj opadajući utjecaj. Brojne optužbe za podmićivanje koje kruže ruskim društvenim medijima dodatno oštećuju njegovu reputaciju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:45