TKO JE NOVI LIDER EMIRATA?

Uspostavio je odnose s Izraelom, blizak je Srbiji, a slika s Vučićem i Džajićem još je u živom sjećanju

Vladar Abu Dhabija, šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan, izabran je za novog predsjednika Ujednjenih Arapskih Emirata

Dragan Džajić, Aleksandar Vučić i Muhamed bin Zajed Al Nahjan

 Crvena Zvezda

Vladar Abu Dhabija, šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan, izabran je za novog predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, velikog proizvođača nafte i plina te važnog američkog saveznika.

Princ prestolonasljednik Muhamed bin Zajed Al Nahjan (61) i dosad je smatran de facto prvim čovjekom bogate zaljevske monarhije. Naslijedio je polubrata Kalifu bin Zajeda Al Nahjana koji je umro u petak, u 73. godini, nakon 18-godišnje vladavine.

Muhamed bin Zajed vodio je zemlju nakon što je Kalifa bin Zajed Al Nahjan doživio moždani udar 2014. Muhamed bin Zajed predvodio je veliko prestrojavanje zaljevskih zemalja koje je dovelo do stvaranja širokog protuiranskog saveza i uspostave diplomatskih odnosa s Izraelom. Zbog smrti predsjednika u Emiratima je proglašena 40-dnevna žalost, s tri neradna dana u svim državnim institucijama i privatnom sektoru.

Utočište oligarha

Preminuli šeik Kalifa je 2004. naslijedio svojeg oca, osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Zajeda. Najviši neboder u Dubaiju, Toranj Kalifa (Burj Khalifa), nazvan je po njemu. Dok je on formalno vodio zemlju, njegov polubrat Muhamed bin Zajed postao je jedan od najutjecajnijih čelnika arapskog svijeta, bliski partner Sjedinjenih Država. Muhamed bin Zajed je "staloženo i hladno" upozorio tadašnjeg američkog predsjednika Barracka Obamu da ne podržava pobune koje bi se mogle proširiti i ugroziti zaljevske monarhije, navodi u svojim memoarima Obama, koji Muhameda Bin Zajeda opisuje kao najpametnijeg lidera u regiji.

New York Times je napisao za njega da je poznat i u zapadnim prijestolnicama po svojem znatiželjnom umu i nenametljivom držanju, koje prikriva ambicije koje sežu daleko izvan granica njegove zemlje. Šeik Muhamed je izgradio bliske veze u Washingtonu nudeći usluge Emirata i njihove vojske američkim interesima u regiji. Emiratski vojnici raspoređeni su s američkim vojnicima u Afganistanu, Kosovu, Somaliji i Libiji, sudjelovali su u koaliciji koju je SAD formirao za borbu protiv Islamske države u Iraku i Siriji. UAE je također potrošio mnogo novca na američko oružje i lobiranje u SAD-u.

Muhamed bin Zajed blizak je s prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom iz Saudijske Arabije, de facto vladarom saudijskog kraljevstva. Te dvije zemlje predvodile su vojnu intervenciju u Jemenu. Nakon vala pobuna Arapskog proljeća 2011., šeik Muhamed je radio iza kulisa na podršci vladarima i potkopavanju oporbenih islamista u Egiptu i Tunisu. UAE je odbio podržati sankcije Rusiji, pa su Emirati sada utočište ruskih oligarha. Za razliku od Saudijske Arabije, Emirati dopuštaju slobodu vjere, imaju ministarstvo za toleranciju, namijenjeno promicanju prihvaćanja drugih, i ministricu za sreću i dobrobit.

Beograd na vodi

Šeik Muhamed bin Zajed poznat je kao prijatelj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. S njegovom posjetom Beogradu uspostavljena je inicijativa "Beograda na vodi", velikog nekretninskog pothvata na obali Save u glavnom gradu Srbije, emiratski avioprijevoznik Etihad kupio je srpski JAT, pa sad ta kompanija ima 49 posto u današnjoj kompaniji Air Serbia. Beogradska Nova navodi da je od najavljivanih investicija šeik Bin Zajed dobio je "praktički u pola cijene" hotel Jugobanka na Kopaoniku, a kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preuzela je Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) s više od 17.000 hektara oranica.

Tijekom posjeta Beogradu susreo se i s tada vodećim ljudima nogometnog kluba Crvena zvezda, a fotografija nasmijanih Dragana Džajića, Aleksandra Vučića i Muhameda bin Zajeda i danas je u živom sjećanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:49