FOSILNA MODA I EU

Upotreba sintetičkih vlakana u tekstilnim materijalima se udvostručila u samo 20 godina

Njegova proizvodnja zaslužna je za otpuštanje 700 milijuna tona ugljikova dioksida, što je godišnja emisija cijelog Meksika
Ilustracija, tekstilni otpad
 Munir Uz Zaman/Afp/Profimedia

Upotreba sintetičkih vlakana u tekstilnim materijalima udvostručila se u posljednja dva desetljeća, a rast se očekuje i u budućnosti, tvrdi se u izvješću "Fosilna moda: skriveno oslanjanje modne industrije na fosilna goriva", čije zaključke prenosi Recycling Magazine.

Naime, prema nalazu izvješća, poliester je danas prisutan u više od polovice svih tekstila, a njegova proizvodnja zaslužna je za otpuštanje 700 milijuna tona ugljikova dioksida (jednako količini koju u jednoj godini emitira cijeli Meksiko). Najgore od svega, ta će se brojka udvostručiti do 2030. godine.

Izvješće povezuje i uspon poliestera i "boom" jeftine odjeće slabe kvalitete. Neki modni brandovi u današnje doba izbacuju i po 20 kolekcija godišnje, navodi se, dok mi - potrošači - kupujemo 60 posto više odjeće nego prije 15 godina te je nosimo dvostruko kraće.

Ovisnost o sintetici

Navedeni su trendovi, navodi se u članku Recycling Magazinea, suprotni onome što građani Europe žele od modnog sektora. Prema nekim istraživanjima, njih čak devet od 10 želi odjeću koja će trajati dugo.

Isto tako, ta ovisnost o sintetici i konzumacija jeftine odjeće dovodi i do stvaranja neodrživih količina otpada. Naime, čak 87 posto tekstila se spaljuje, odlaže na smetlište ili baca u prirodu. Tada, ali i prije - kad taj sintetički tekstil nosimo ili pak peremo - on u prirodu ispušta oku nevidljiva mikrovlakna koja nisu razgradiva. Njih danas pronalazimo posvuda - u čak 80 posto pitke vode, u oceanima, čak i u našim plućima.

EU, kao najveći svjetski izvoznik tekstila i odjeće, smatra Changing Markets Foundation, koja se zalaže za održiva rješenja, ima priliku pokazati vodstvo putem akcije. Naime, Europska komisija trenutačno radi na svojoj tekstilnoj strategiji i spomenuta je organizacija poziva da predstavi sveobuhvatan plan kako bi se smanjila razina konzumerizma.

- Kupujemo više, manje nosimo, brže bacamo, a sve se više proizvodi iz fosilnih goriva. Znamo da modna industrija ovaj problem neće riješiti sama. Europska komisija treba istupiti sa sveobuhvatnom tekstilnom strategijom koja preispituje oslanjanje modne industrije na fosilna goriva te je stavlja na održivije temelje - tvrdi Urska Trunk iz Changing Markets Foundationa.

Komisija je u ožujku 2020. donijela novi akcijski plan za kružno gospodarstvo, koji obuhvaća Strategiju EU-a za tekstil, čiji je cilj razviti inovacije i poticati ponovnu uporabu unutar sektora. Prema Direktivi o otpadu, koju je Europski parlament odobrio 2018., države članice do 2025. moraju odvojeno prikupljati tekstil.

Nova strategija Komisije uključuje i mjere za potporu kružnim postupcima koji se odnose na materijal i proizvodnju, rješavanje problema prisutnosti opasnih kemikalija i pomoć potrošačima pri odabiru održivih tkanina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:39