UZBURKAO DUHOVE

Unuk Charlesa de Gaullea želi rusko državljanstvo: ‘Bila bi mi čast, nude velike mogućnosti‘

Ovo nije prvi put da je ranije malo poznati izdanak najpoznatije francuske političke obitelji uzburkao duhove

Pierre de Gaulle

 Dmitry Orlov/Tass/Profimedia/Dmitry Orlov/tass/profimedia

Unuk francuskog ratnog heroja i bivšeg predsjednika Charlesa de Gaullea rekao je da želi rusko državljanstvo, istaknuvši da Rusija nudi "velike mogućnosti".

Pierre de Gaulle malo je poznat u Francuskoj, ali ruski državni mediji njegove su prokremaljske izjave proglasili dokazom da vodeći zapadni glasovi podržavaju napad Moskve na Ukrajinu. “Bila bi mi čast steći rusko državljanstvo”, rekao je novinarima na sanktpeterburškom kulturnom forumu, prenose ruske agencije.

Dodao je i da se Rusija u Ukrajini “bori za tradicionalne vrijednosti, obitelj i duhovnost” te da je “NATO izgubio”. Ovo nije prvi put da je ranije malo poznati izdanak najpoznatije francuske političke obitelji uzburkao duhove.

Yves de Gaulle, njegov najstariji brat, rekao je dnevniku Le Parisien u siječnju da se stavovi njegovog brata "ne tiču nikoga osim njega samog - ni mene, ni naše obitelji, a još manje generala".

Charles de Gaulle predvodio je francuski pokret otpora iz Londona tijekom Drugog svjetskog rata, prije nego što se trijumfalno vratio u Francusku.

Kao predsjednik, pozicionirao je Francusku kao spojnicu između zapadnog bloka kojim su dominirale Sjedinjene Države i Sovjetskog Saveza tijekom Hladnog rata. Međutim, povjesničari se slažu da je de Gaulle također držao Francusku čvrsto usidrenom u zapadnom savezu. Njegovi su stavovi izvor rasprava u Francuskoj, osobito kada se primijene na suvremene događaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:52