NEMA ZIME

Unatoč sankcijama, ogroman broj Rusa putovao je za doček van zemlje: Dvije destinacije daleko su najpopularnije!

Tri milijuna Rusa putovali su negdje unutar zemlje dok ih se na doček uputilo oko 600 tisuća.

Istanbul, ilustracija

 Elif Ozturk Ozgoncu/Anadolu Agency Via Afp

Iako je zapad Rusiji nametnuo restrikcije, Rusi su itekako putovali, a prema podacima iznesenima u utorak na novinskoj konferenciji u Moskvi, njih oko 600 tisuća otputovalo je iz države i za novogodišnji doček, prenosi turski dnevni list Daily Sabah.

Odredišta za najluđu noć u godini poklopila su se s omiljenim turističkim odredištima ruskih državljana u 2022. godini, uglavnom onima koji nisu uveli restrikcije.

Maya Lomidza, izvršna direktorica Ruske udruge putničkih agencija kazala je kako je Turska bila najčešća destinacija za ruske turiste, a prema službenim podacima tijekom 2022. godine posjetilo ju je čak 5.3 milijuna Rusa koji su time pomogli očuvanju turskog turizma, nagriženog posljedicama pandemije.

Druga po redu turistička destinacija za Ruse lani su bili Ujedinjeni Arapski Emirati koje je posjetilo nešto manje od milijun ruskih turista, njih između 850 i 900 tisuća putovalo je i u Egipat, a 410 tisuća lani ih je posjetilo i Tajland.

Kad su u pitanju novogodišnji praznici, Lomidza je kazala da će oko tri milijuna Rusa putovati negdje unutar zemlje dok ih se na doček u neku od stranih destinacija uputilo oko 600 tisuća.

Rusi su tako prema turskim podacima iskočili vrlo visoko na ljestvici najčešćih emitivnih tržišta koja posjećuju Tursku, a slijede ih, barem u studenom i prosincu, Bugari te Nijemci.

Turska očekuje da će konačni zbroj stranih turista s krajem 2022. godine iznositi 51.5 milijuna dolazaka, a da će prihodi dostići 46 milijardi dolara, što je značajno više od očekivanja s početka godine. U 2023. godini Turska očekuje 60 milijuna stranih dolazaka te prihode na razini 56 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:09