BOMBAŠKI NAPADI

Unatoč prekidu vatre u Afganistanu ubijeno najmanje 11 civila, a 13 ih je ranjeno

U drugom incidentu ubijeno je dvoje djece, a troje odraslih ranjeno je kada je bomba kraj ceste eksplodirala ispod taksija
 
 Afp/Afp/Profimedia

Najmanje 11 civila ubijeno je, a 13 ranjeno u četiri odvojena bombaška napada u Afganistanu u četvrtak, nekoliko sati nakon što je u zemlji počeo trodnevni prekid vatre u znak obilježavanja muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama, rekli su lokalni dužnosnici.

Iako nije bilo izvješća o izravnim borbama između talibanskih pobunjenika i vladinih snaga dok traje privremeni prekid vatre, civili i dalje ginu od bombi na cestama.

U južnoj pokrajini Kandaharu, u okrugu Pandžvaju automobil je naišao na bombu na cesti i u eksploziji je poginulo pet civila, među njima žene i djeca, rekao je Džamal Naser Barekzaj, glasnogovornik pokrajinske policije.

U drugom incidentu ubijeno je dvoje djece, a troje odraslih ranjeno je kada je bomba kraj ceste eksplodirala ispod taksija u okrugu Majvandu u istoj pokrajini, dodao je Barekzaj.

U sjevernoj pokrajini Kunduzu eksplodirala je bomba pričvršćena na civilni automobil te je poginulo dvoje civila i ranivši još 10, rekao je Enamudin Rahmani, glasnogovornik zapovjednika pokrajinske policije.

Dvoje civila također je ubijeno bombom na cesti u središnjoj pokrajini Gazniju, rekli su dužnosnici.

Trodnevni prekid vatre koji su najavili talibani, a vlada ga prihvatila, počeo je u trenutku kada je nasilje naglo eskaliralo širom Afganistana nakon što je Washington prošli mjesec objavio planove o povlačenju svih američkih snaga do 11. rujna.

Afganistanske snage sigurnosti pokrenule su u srijedu operaciju povrata okruga pod nadzorom talibana ispred glavnog grada Kabula u susjednoj pokrajini Vardaku, ali je to zaustavljeno zbog primirja.

Dan prije, talibanski pobunjenici ubili su vladine vojnike, a neke zarobili i prisilili druge da se povuku nakon što su upali u okrug Nerk, manje od sat vremena vožnje od Kabula.

(Hina) xbv ydv

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:47