RUSI SVE KONTROLIRAJU

UN-ovo nadzorno tijelo potvrdilo: Glavni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporižja je izvan funkcije

Proruske vlasti u pokrajini su rekle da je glavni dalekovod oštećen u granatiranju

Šef IAEA-e Rafael Grossi 

 Genya Savilov/Afp

Posljednji glavni dalekovod u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja nalazi se izvan funkcije, no energetska mreža nastavlja se opskrbljivati rezervnim dalekovodom, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u subotu.

Ukrajinsko osoblje je stručnjacima UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju koji se nalaze u elektrani reklo da je četvrti dalekovod od 750 kilovolta izvan funkcije nakon što su ranije ostali bez preostala tri, objavio je IAEA na svojoj internetskoj stranici.

Stručnjaci su također doznali da rezervni dalekovod, koji spaja postrojenje s obližnjom termalnom elektranom, energetskoj mreži dostavlja električnu energiju. Rezervni dalekovod također može osigurati opskrbu električnom energiju za nuklearnu elektranu Zaporižje prema potrebu, stoji u priopćenju.

Proruske vlasti u pokrajini su rekle da je glavni dalekovod oštećen u granatiranju, prenijela je novinska agencija Interfax. Obližnja područja su zbog toga ostala bez električne energije.

Ruske snage kontroliraju najveću nuklearnu elektranu u Europi od početka ožujka, no njome upravlja ukrajinsko osoblje. Postrojenje je bilo granatirano, a Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade koji bi mogli izazvati nuklearnu katastrofu.

Četrnaesteročlana skupina Međunarodne agencije za atomsku energiju je posjetila kompleks u četvrtak radi inspekcije. Šestero članova je ostalo tamo, a u narednim danima otići će još dvije osobe, poručio je IAEA.

U posljednjih se nekoliko tjedana povećao intenzitet borbi i pojavio se niz izvješća o gašenju reaktora, problemima s dalekovodima i fizičkoj šteti na samom postrojenju.

Rusko ministarstvo obrane optužilo je ukrajinsku vojsku u subotu da pokušava ponovno zauzeti elektranu. Moskva tvrdi da je 250 vojnika i "stranih plaćenika" sudjelovalo u napadu, koji su ruske snage uspješno odbile.

Međunarodna zajednica strahuje da bi granatiranja u blizini najveće europske nuklearne elektrane mogla dovesti do nuklearne katastrofe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:54