‘OTIŠAO JE NAJBOLJI‘

Umro legendarni srpski pjevač narodne glazbe Predrag Živković Tozovac: ‘Nebeska kafana sve je punija...‘

Slavni pjevač preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a prethodno se liječio u KBC Dragiša Mišović
Predrag Živković Tozovac
 Screenshot Youtube, Rts

Predrag Živković Tozovac, poznati pjevač narodne glazbe, preminuo je u Beogradu u 86. godini, piše BBC.

Tozovac se posljednjih tjedana liječio od koronavirusa.

Slavni pjevač preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a prethodno se liječio u KBC Dragiša Mišović.

„Ostali smo bez najboljeg", kaže za BBC na srpskom njegov kolega Miroslav Ilić.

Tozovac je često nastupao zajedno s kolegama Miroslavom Ilićem i Predragom Cunetom Gojkovićem u zabavnim emisijama i na koncertima, a 1996. održali su i nastup Tri majstora. Od te trojice danas je živ samo Ilić.

„O ukusima još od starih Latina ne treba raspravljati, a po mom ukusu i ukupnom učinku Toza je bio prvi, to bespogovorno tvrdim", kaže Ilić i podsjeća da je u posljednje vrijeme „pogon folk muzike" ostao bez brojnih velikana - Dobrivoja Topalovića, Džeja Ramadanovskog i Šabana Šaulića.

„Sve je punija nebeska kafana, a naše će kafane, samo zato što je Predrag Tozovac upravo otišao, prazne ostati zauvijek", kaže za BBC na srpskom pjevačica Ana Bekuta.

Predrag Živković rođen je u Kraljevu 22. januara 1936. godine. Njegov otac Svetozar-Toza bio je čuveni predratni harmonikaš po kome je Tozovac dobio nadimak.

Predrag je također svirao harmoniku, ali i bubnjeve i trubu, a prve pjesme je snimio 11. lipnja 1965. godine. Pažnju javnosti na sebe prvo je skrenuo 1967. godine pjesmom "Ispod lipe, kraj potoka".

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobjeđuje na natjecanju "Pesma leta" kompozicijom "Mirjana". Sljedeće godine opet pobjeđuje pjesmom "Oči jedne žene" i potvrđuje status jednog od najpopularnijih pjevača u tadašnjoj Jugoslaviji.

Godine 1972. njegovu pjesmu "Jeremija" tadašnje vlasti svrstavaju u četničke pjesme, zbog čega Tozovac odlazi u Njemačku.

Naime, djelu socijalističkog rukovodstva zasmetalo što je navodno nacionalistička, ali Tozovac je tvrdio da nikad službeno nije zabranjena.

„Godine 1972, na radiju Beograd 202 su birali hit tjedna i hit mjeseca. I moja prijateljica Rada s radija stavi Jeremiju kao prijedlog među zabavne pjesme. Međutim, glasovi su stizali samo za Jeremiju i ona se uplašila, skinula tu pjesmu i stavila Mirjanu", pričao je Tozovac za tjednik Vreme u listopadu 2012.

Rekao je da je tada „neka udvorica to primijetila, pa je iz toga nastala konstrukcija: Tozovac srbovao, skinuli ga s radija, a Tito ga zabranio".

U pojedinim medijima tada su ga optuživali da je zajedno sa nekim kolegama u Americi pjevao četničkoj emigraciji, što je on negirao.

„Tu se par ljudi krvavo ogriješilo o mene. Ali, šta sad, život je i da se trpi, nije samo da se uživa", govorio je Tozovac koji je naveo i da su mu u jednom trenutku vlasti uzele putovnicu pa mu je kasnije vratili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 09:22