POZIV KREMLJU

Umro čovjek koji je Gorbačovu 1991. rekao: ‘Druže, SSSR od danas više ne postoji‘

Šuškevič je bio jedan od trojice aktera sastanka na kojemu su donijeli smrtnu presudu supersili koju je tada vodio Gorbačov

Stanislav Šuškevič

 Viktor Drachev/Tass/Profimedia

Bivši bjeloruski čelnik Stanislav Šuškevič, čovjek koji je Mihailu Gorbačovu prenio vijest da je Sovjetski Savez otišao u povijest, umro je u 87. godini, prenijeli su u srijedu bjeloruski mediji.

Šuškevič je bio jedan od trojice aktera, uz ruskog predsjednika Borisa Jeljcina i ukrajinskog Leonida Kravčuka, na sastanku u lovačkom domu u Bjelorusiji u prosincu 1991. na kojemu su donijeli smrtnu presudu supersili koju je tada vodio Gorbačov.

"SSSR, kao geopolitička realnost i subjekt međunarodnog prava, više ne postoji", napisali su u zajedničkom priopćenju, istovremeno proglašavajući osnivanje nove Zajednice neovisnih država.

Šuškevič je kasnije rekao da su ga druga dvojica lidera odredili kao osobu koja će tu vijest prenijeti Gorbačovu, što je on i učinio u telefonskom pozivu Kremlju, a Jeljcin je informirao američkog predsjednika Georgea Busha.

Šuškevič je predsjednik Bjelorusije bio do 1994. kada ga je na izborima porazio Aleksander Lukašenko.

Bio je oštar kritičar bjeloruskog vođe i podržavao je masovne prosvjede protiv njega nakon spornih izbora 2020.

Lukašenko je 1997. donio uredbu kojom je zamrznuo Šuškevičevu mirovinu koja se otad nije povećavala za inflaciju. Kada je 2015. mirovina gotovo pala na nulu, povećao ju je na 220 dolara mjesečno.

Nakon što je javno govorio protiv Lukašenkova obračuna s prosvjednicima, Šuškevič je 2021. izbačen iz školskih knjiga.

Vijest o njegovoj smrti objavila je državna novinska agencija Belta navodeći kronologiju akademske i političke karijere bivšeg predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 14:56