ANDRE LEON TALLEY

Umro bivši kreativni direktor kultnog časopisa Vogue: ‘Bio je pionir modne industrije‘

CNN navodi da je Talley bio pionir u modnoj industriji, često izolacionističkoj industriji kojom dominiraju bijelci i bjelkinje

André Leon Talley

 Cindy Ord/Getty images/Profimedia

André Leon Talley, bivši dugogodišnji kreativni direktor u slavnom modnom časopisu Vogue te i sam modna ikona, preminuo je 74. godini života, javlja CNN.

CNN navodi da je Talley bio pionir u modnoj industriji, često izolacionističkoj industriji kojom dominiraju bijelci i bjelkinje.

Talley je 2017. godine opisao kako je to promovirati raznolikost na stranicama modnih časopisa.

- Radio sam iza scene. Radio sam to nježno, ali sam bio uporan... Uvijek sam bio tih. Nisam urlao... To je bila najbolja strategija s obzirom na to u kojem sam se svijetu kretao. Na koncu konca, radilo se o Vogueu - rekao je Talley.

Talley je rođen u Washington D.C.-u u Sjedinjenim Američkim Državama, no njegova je obitelj dva mjeseca nakon toga preselila u Durham u saveznoj državi Sjevernoj Karolini. Talleyja je odgojila njegova baka Bennie Francis Davis.

Talley je 2020. u svojim memoarima "Rovovi od šifona" napisao da je kao mali volio čitati te da je često odlazio u knjižnicu.

- Sjajne stranice Vogue postale su moj svijet. Na njima sam mogao čitati o legendarnom Crno-bijelom balu koji je u hotelu Plaza priređen u čast izdavačice The Washington Posta Katherine Graham, a čiji je domaćin bio pisac Truman Capote - napisao je tada Talley.

Talley se u memoarima prisjetio i inauguracije američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja te njegove supruge Jackie Kennedy, koju je opisao kao prvu "influencericu" modernog svijeta.

- Bio sam opsjednut njezinim šeširom, krznom na ovratniku i čizmama, a i njezinim mufom koji je nosila kako joj ne bi bilo hladno tog siječanjskog jutra - rekao je Talley.

Talley je u New York stigao 1974. godine i vrlo se brzo počeo družiti s umjetnicima i dizajnerima poput Halstona, Karla Lagerfelda i Andyja Warhola.

Talley je u Vogueu počeo raditi 1983. godine kao urednik vijesti. Na poziciju kreativnog direktora došao je 1988. godine, a kasnije je bio polivalentni urednik. Pored kratkog angažmana u časopisu W u Parizu, Talley je u Vogueu proveo gotovo 40 godina.

Budući da je bio visok 198 centimetara i imao dubok glas, Talley je bio impozantna figura u svakom smislu. Često je sjedio u prvim redovima na modnim revijama, nerijetko pored Anne Wintour, dugogodišnje glavne urednice američkog izdanja Voguea.

Talley je bio i jedan od sudaca u reality emisiji "America's Next Top Model", a o njemu je 2017. godine snimljen i dokumentarni film "Evanđelje po Andréu".

Francuska je Talleyja odlikovala zbog doprinosa modnoj industriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:20