ISPRIČALA SE NACIJI

Umjesto na tulumu, finska premijerka trebala biti u izolaciji: ‘Nisam to znala, mobitel sam ostavila doma‘

Finkinja Sanna Marin u subotu je do ranih jutarnjih sati tulumarila u Helsinkiju, iako je bila u kontaktu s covid pozitivnim ministrom

Sanna Marin

Finska premijerka Sanna Marin (36) ispričala se zbog odlaska u noćni klub nakon što je bila u bliskom kontaktu s osobom zaraženom covidom-19. Podsjetimo, Marin je u subotu snimljena kako do ranih jutarnjih sati tulumari u Helsinkiju, svega nekoliko sati nakon što je ministar vanjskih poslova u njezinoj vladi dobio pozitivan test na koronavirus. O izloženosti covidu obavijestio ju je državni tajnik.

Premijerki je isprva bilo rečeno kako se ne treba izolirati jer je primila dvije doze cjepiva, no ona je kasnije očito propustila pročitati i poruku u kojoj joj se savjetuje da to ipak učini, piše BBC. Kritičari sad dovode u pitanje njezinu krivu procjenu i negoduju jer Sanna Marin nije u izolaciji, barem dok ne dobije negativan nalaz na covid-19.

Oporbeni političari kažu kako je premijerka trebala biti primjer građanima dobrovoljno se izolirajući umjesto da ide u klubove. Mia Laiho, zastupnica Stranke nacionalne koalicije, rekla je da je gospođa Marin postupila "neodgovorno".

- SMS u kojemu mi se savjetuje da izbjegavam društvene kontakte poslan je na moj službeni mobitel koji sam ostavila kod kuće. Kad sam u nedjelju vidjela tu poruku, žurno sam nabavila covid test i rezultat je bio negativan - rekla je premijerka.

- Trebala sam još jednom provjeriti smjernice i bolje prosuditi. Jako mi je žao - napisala je Marin u ponedjeljak na Facebooku.

Svatko tko je u Finskoj primio dvije doze cjepiva, ne mora se izolirati ako dođe u kontakt s osobom pozitivnom na covid. No smjernice također savjetuju ljudima da u takvim slučajevima ipak dobrovoljno izbjegavaju društvene kontakte dok se i sami ne testiraju na koronavirus.

image

Sanna Marin

JOHANNA GERON/POOL/AFP

Obraćajući se novinarima u parlamentu, Marin je u srijedu rekla kako "ona nije dobila takve upute". Dodala je i kako preuzima osobnu odgovornost za nedostatak informacija te se ponovno ispričala za svoje postupke.

Finska je dosad zabilježila osam slučajeva zaraze omikronom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:14