JEZIVA PRIJETNJA

Umirovljeni ruski general: ‘Pogledajte, svi su se grupirali tamo. Idealno mjesto za taktičku nuklearku‘

Nakon 11 tjedana dugačke borbe na južnoj fronti, Ukrajina je u ponedjeljak ponovno preuzela kontrolu na Robotinama

Andrej Gurulev

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Zastupnik u parlamentu Rusije Andrej Gurulev, 55-godišnji umirovljeni general pukovnik, pozvao je ruske vojne lidere da selo Robotine u Zaporiškoj oblasti bombardiraju taktičkim nuklearnim oružjem, piše The Telegraph.

"Selo Robotine idealno je mjesto za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja", rekao je Gurulev. "Ukrajinci su se tamo okupili na jednom mjestu... Jednostavno je savršeno", dodao je umirovljeni general pukovnik.

Nakon 11 tjedana dugačke borbe na južnoj fronti, Ukrajina je u ponedjeljak ponovno preuzela kontrolu na Robotinama.

Ukrajinska je vojska u utorak objavila da je ostvarila nove dobitke kod sela Verbove u Zaporiškoj oblasti. Ti su dobici dio njezinih napora da se probije do Azovskog mora.

Sve upućuje na to da su Ukrajinci odlučili napasti ruski protutenkovski jarak između Robotina i Verbova. Ukrajinski vojni lideri rekli su da su njihove trupe ostvarile uspjeh na teritoriju koje su povratile te da neprijatelja napadaju artiljerijom.

Ruski su izvori rekli da se ukrajinske snage približavaju jednoj od najvažnijih ruskih obrambenih linija na jugu Zaporiške oblasti.

Kad bi ukrajinska vojska ostvarila pobjedu kod Verbova to bi je stavilo u povoljniju poziciju za potencijalni udar na Tokmak, važno prometno čvorište. Zapadni analitičari kažu da izgleda kao da Ukrajina traži slabe točke na tzv. Surovikinovoj obrambenoj liniji, glavnom lancu utvrda koje štite kopneni most između Rusije i poluotoka Krima.

Emil Kastehelmi, analitičar javno dostupnih obavještajnih podataka, tvrdi da je ruska obrambena linija zapadno od Verbova u lošijem stanju od drugih na vrlo dobro utvrđenom jugu Ukrajine.

Kastehelmi kaže da Rusi od početka kolovoza nisu doradili rovove koje su tada iskopali. "Ima segmenata bez pozicija za vatreno oružje i bunkera za zbrinjavanje vojnika. Drugdje su u takve stvari uložili bitno više resursa", rekao je analitičar.

Ukrajinska kontraofenziva na jugu zemlje već neko vrijeme ide sporo jer se ukrajinske snage moraju probijati kroz ruske utvrde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:51