ŽELJEZNI GENERAL IZ SSSR-a

Ukrajinski vojnici ljutiti zbog novog šefa: ‘Znate li kako ga zovemo? To je zbog Bahmuta!‘

Novi zapovjednik ukrajinske vojske prema mnogim je svjedočenjima izrazito nepopularan među vojnicima

Volodimir Zelenski i Oleksandr Sirski

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

General Oleksandr Sirski, dosadašnji zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, novi je ukrajinski vojni zapovjednik nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak službeno smijenio generala Valerija Zalužnog. Radi se o riskantnoj promjeni na čelu ukrajinskog vojnog vodstva.

Gotovo dvije godine su prošle od početka ruske invazije, rat je iscrpio i civile, a kamoli ne ukrajinske vojne snage, koje se suočavaju sa sada već kroničnim nedostatkom streljiva kako pomoć zapadnih saveznika usporava - ili je u slučaju SAD-a gotovo uopće više nema - a imenovanje Sirskog, prema mnogim svjedočenjima, vrlo je nepopularno među ukrajinskim borcima.

Zelenski je još prije 10 dana rekao Zalužnom da ga smjenjuje, ali je predsjednikov ured isprva zanijekao da je vrhovni zapovjednik smijenjen. Zatim je Zelenski odugovlačio s izdavanjem službene naredbe ili objavom nasljednika, a čak ni nakon što je 58-godišnji Sirski preuzeo dužnost u četvrtak, predsjednik nije dao objašnjenje za smjenu, rekavši tek da je potrebna promjena.

Sirski, koji je vrlo blizak sa Zelenskim i po mnogima voljan slijediti predsjednikove ideje o velikim pobjedama, za razliku od, čini se, puno realnijeg Zalužnog, sovjetski je tip časnika. Rođen u selu Novinski u Vladimirskoj oblasti u Rusiji kada je još bila dio SSSR-a, dobro je upućen u sovjetske metode ratovanja, koje je kasnije preuzela i Rusija. Studirao je na Moskovskoj višoj vojnoj zapovjednoj školi, ali je od 80-ih raspoređen u Ukrajini.

Završio je svoje sovjetsko vojno obrazovanje u Moskvi 1982. Za razliku od Zalužnog, koji nikada nije služio u sovjetskoj vojsci, Sirski je započeo svoju vojnu službu 1986. i prvo napredovao do čina zapovjednika voda, da bi na kraju zapovijedao ukrajinskom 72. mehaniziranom brigadom. Do 2013. bio je zamjenik načelnika glavnog zapovjednog središta ukrajinskih oružanih snaga, odgovoran za suradnju s NATO-om i reformu vojske prema standardima zapadnog saveza.

‘Mesar‘

U činu general-pukovnika zapovjednik je ukrajinskih kopnenih snaga od 2019. Prethodno je od svibnja do kolovoza 2019. bio zapovjednik Operacije združenih snaga. Tijekom ruske invazije na Ukrajinu, Sirski je zapovijedao obranom Kijeva. Također, bio je mozak iza ukrajinskog iznenadnog i nadasve uspješnog protunapada u regiji Harkiv krajem ljeta 2022.

Vodio je i treću veliku ukrajinsku operaciju u ratu, tešku bitku za Bahmut. Te operacije priskrbile su mu reputaciju ‘najuspješnijeg ukrajinskog generala‘. Nakon tih akcija preuzeo je i vođenje ukrajinske protuofenzive u kasno proljeće prošle godine, koja nije dala očekivane, a po mnogima gotovo nikakve rezultate.

Prema nekim napisima, ljudi kojima je okružen dive se njegovoj predanosti, odlučnosti i lukavstvu te ga opisuju kao osobu koja je opsjednuta planiranjem i teretanom, a navodno noću spava samo četiri i pol sata.

No, čini se da su pozitivna mišljenja u manjini. Naime, očekuje se da će odluka da se Sirski imenuje za vrhovnog zapovjednika izazvati negativne reakcije među vojnicima na terenu. Tamo je Sirski, prema brojnim izvješćima, najblaže rečeno nepopularan. Mnogi ga smatraju zapovjednikom sovjetskog stila koji je predugo držao snage pod teškom vatrom u Bahmutu, a koji je na kraju pao pod rusku kontrolu. Tisuće ukrajinskih vojnika je poginulo, a mnogo više ih je ranjeno braneći grad koji je imao malu ili barem ograničenu stratešku vrijednost.

image

Volodimir Zelenski i Valerij Žaluzni

Štoviše, neki ukrajinski vojnici Sirskog zovu ‘mesar‘. "Znam samo ono što sam čuo od svojih podređenih", rekao je jedan visoki vojni dužnosnik koji je, kao i drugi, govorio pod uvjetom anonimnosti. "Sto posto njih ga ne poštuje jer ne misle da on ne mari za živote vojnike. U usporedbi sa Zalužnim, on ima mnogo nižu potporu", dodao je vojni dužnosnik, kako prenosi Washington Post. Prema nekim procjenama, ova reputacija Sirskog mogla bi znatno utjecati na napore Kijeva da mobilizira više snaga.

Odnosi između Zelenskog i Zalužnog bili su poremećeni mjesecima, djelomično zbog neuspjele prošlogodišnje protuofenzive koja nije uspjela postići nikakve značajne teritorijalne dobitke - Zalužni je čak krajem prošle godine za The Economist otvoreno rekao da je rat zapeo u ‘slijepoj ulici‘, što je razbjesnilo Zelenskog, koji po mnogima ima nerealne borbene zahtjeve i sve je više bio zabrinut da popularni general ima političke ambicije - a nedavno i zbog neslaganja oko toga koliko vojnika Ukrajina mora mobilizirati kao pojačanje ove godine.

Nejasna daljnja uloga Zalužnog

Dok se Zalužni zalagao za mobilizaciju gotovo 500.000 novih vojnika, Zelenski se protivio toj velikoj brojci, javno i privatno, rekavši da još nije uvjeren da je to potrebno - uzimajući u obzir da bi se radilo o nepopularnom potezu među Ukrajincima - i postavljajući pitanja o tome može li Ukrajina platiti i opremiti toliki broj novih vojnika. S druge strane, procjena Zalužnog da je rat zapeo u slijepoj ulici sada se među vojnim stručnjacima uvelike smatra činjenicom.

"Sirski je blizak predsjedniku", rekao je Oleksij Gončarenko, oporbeni ukrajinski zastupnik blizak Zalužnom. "A najvažnije za Zelenskog je to što on misli da Sirski apsolutno nije politička osoba. To je njegova najvrednija karakteristika".

Na kraju je Zalužni smijenjen. Zelenski je također rekao da se razmatraju promaknuća drugih zapovjednika jer se očekuje da će još nekoliko generala i visokih zapovjednika biti smijenjeno zajedno s njim. Nije jasno kakvu će ulogu Zalužni imati u budućnosti. Prema riječima dva izvora upoznata sa situacijom, ponuđeno mu je mjesto ukrajinskog veleposlanika u Velikoj Britaniji, ali je on to odbio jer je u pitanju civilna pozicija, dok je on karijerni vojnik i smatra da se ne može povući iz vojske dok je Ukrajina u ratnom stanju.

Nejasno je kako će imenovanje Sirskog pomoći u poboljšanju situacije koja je postala sve opasnija za Ukrajinu na bojnom polju. Rusija je ponovno preuzela stratešku inicijativu, pojačavši svoje napade duž prve linije bojišta. Zapovjednici su rekli da im kritično nedostaje vojnika, posebno pješadijskih snaga koje stoje u najisturenijim rovovima kako bi odbile ruske napade. Ukrajina se također suočava s nedostatkom streljiva, a paket sigurnosne pomoći od 60 milijardi dolara koji je predložio američki predsjednik Joe Biden zapeo je u Kongresu.

image

Oleksandr Sirski i Volodimir Zelenski

Ukrainian Presidency/Sipa Press/Profimedia/Ukrainian Presidency/sipa Press/profimedia

Američki dužnosnici nisu dali mišljenje o promjeni vrhovnog zapovjednika. "Predsjednik Zelenski je vrhovni zapovjednik svojih oružanih snaga”, rekao je u četvrtak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. "On mora odlučiti tko će biti njegovo vodstvo u vojsci", rekao je Kirby, dodavši da će SAD surađivati tko god da bude zadužen za ukrajinsku vojsku.

Nekim američkim dužnosnicima koji su dugo osjećali nepovjerenje između Zalužnog i Zelenskog, Sirski se činio dojmljivijim i inspirativnijim kao klasični borbeni vojnik, koji je pokazao jasno razumijevanje implikacija na bojnom polju kada se suočavao s onim što je smatrao političkim odlukama.

‘Bit će još sr***, to je političko imenovanje‘

No, ukrajinsko vojno osoblje na terenu posebno je oprezno, dijelom i neprijateljski raspoloženo prema Sirskom upravo zato što se on smatra bližim i lojalnijim Zelenskom i šefu njegove administracije Andriju Jermaku, koji zagovaraju ambiciozne vojne akcije.

"Vjerojatno će za nekoliko mjeseci biti pokušaja izvođenja napada ili nešto slično. Jer Sirski će slijediti Zelenskog. A Zelenski želi velike pobjede", rekao je jedan bojnik koji se trenutačno bori u istočnoj Ukrajini. "Mislim da će biti još nepromišljenih napada", dodao je. "I držanje teritorija koji se ne bi trebali držati. Primjerice, Bahmut - umjesto da stvore normalnu obranu, neke fortifikacijske objekte, rovove, oni samo bacaju ljude u stroj za mljevenje mesa da zaustave jurišne akcije. Mislim da ćemo vidjeti još ovog sr***".

Drugi zapovjednik bio je izravniji, rekavši uz psovku da će za ukrajinske vojnike ova promjena biti promjena na gore. "Jer će se pridržavati svih političkih zahtjeva prilikom donošenja vojnih odluka", objasnio je.

The Times u svojoj reportaži iz Donbasa piše da su ukrajinski vojnici doslovno bijesni na Zelenskog zbog razdora sa Zalužnim i imenovanjem Sirskog. Tamo je stacioniran pješački bataljun bojnika Oleksandra Proskurina, koji je brojčano prepolovljen nakon izgubljene bitke za Bahmut. Proskurin optužuje Zelenskog da se igra politike s nacionalnom obranom u sukobu sa Zalužnim.

"Glavni problem Zelenskog je taj što je nesposoban i zapošljava nekompetentne ljude u svoj tim. On je zatvorena osoba", kaže Proskurin, u rijetkom ispadu koji pokazuje duboko nezadovoljstvo koje tinja u ukrajinskim redovima. "Zalužni ima reputaciju dobrog i poštenog čovjeka, ali nema pristojne zamjene za njega", dodaje.

Mnogi vojni časnici smatraju da je smjena Zalužnog i imenovanje Sirskog političko imenovanje i da je doveden čovjek koji će naprosto slušati upute, umjesto da brani interese vojske. Mnogi smatraju da je žrtvovao neke od najboljih ukrajinskih jedinica nastavljajući voditi izgubljenu bitku za Bahmut.

image

Valerij Zalužni

Ukrinform/Ddp Usa/Profimedia/Ukrinform/ddp Usa/profimedia

"Pogledajte parlamentarne zastupnike iz njegove stranke Sluga naroda, većina su imbecili. Vlada nikad nije objasnila zašto smo se morali mobilizirati, umjesto toga ti su moroni samo odvukli ljude s ceste, a Rusi su snimke toga širili po društvenim mrežama. Gubimo informacijski rat", rekao je Proskurin.

‘Nema radikalne promjene‘

"Ako se nastavimo kretati istim smjerom kao sada, uklanjati iskusne zapovjednike, koristiti stare sovjetske taktike, slijediti naredbe ni za što, pretvarajući se da je u redu ako izgubimo položaj i uskoro ćemo ga vratiti, ako korupcija nastavi rasti i ako se ne promijeni shvaćanje onih koji su na vlasti, onda nemamo puno šanse", ogorčen je Proskurin koji, kako navodi The Times, nije usamljen u svojim stavovima - njegovo ogorčenje dijele mnogi u još tri pješačke brigade zapele u snijegu i blatu Donbasa koje su posjetile njihove novinarske ekipe. Vojnici iz svake od njih upozoravaju da neće moći još dugo držati liniju bez svježih snaga.

No, smjena Zalužnog je nešto više od brojki i više od sukoba osobnosti ili razlika u pristupu borbi jer ona ilustrira sve veći jaz između vojske koja se bori za svoj opstanak i civilnog društva koje se očajnički želi vratiti normalnom životu koliko god je to moguće. S linijama koje se mjesecima nisu značajno pomaknule, rat se može činiti dalek onima u središnjoj i zapadnoj Ukrajini, a vojnici su zabrinuti da previše njih više ne shvaća da Rusi još uvijek predstavljaju egzistencijalnu prijetnju cijeloj zemlji.

S druge strane, sada se postavlja i pitanje što se bitno u vojnom smislu može promijeniti sa smjenom Zalužnog i imenovanjem Sirskog. Prema mišljenju Dana Sabbagha, urednika tema obrane i sigurnosti u britanskom Guardianu, imenovanje Sirskog nije radikalan odmak od onoga što je bilo dosad. Prema njegovom mišljenju smjena Zalužnog može riješiti politički problem u Ukrajini, ali nije jasno kako može poboljšati sve slabiji položaj Ukrajine na bojnom polju.

Ukrajini na terenu nedostaje čitav niz ključnog streljiva, ponajprije topničkog. Procjenjuje se da Rusija ispaljuje oko 10.000 granata dnevno, pet puta više od Ukrajine, a dok se ne riješe izazovi industrijske proizvodnje, Kijev će vjerojatno biti prisiljen na obranu, nadajući se da će se Moskva postupno iscrpiti, a zapadna pomoć pristizati.

Kao studentu povijesti, piše Sabbagh, Sirskom vjerojatno neće nedostajati ideja o tome kako odgovoriti na trenutačnu situaciju. Prošlog lipnja, on je tvrdio da su osnove ratovanja ostale nepromijenjene kroz stoljeća, iako je moderno oružje daleko sofisticiranije. "Kad čitate o bitci kod Kane (Cannae), između Hanibala i Rimljana, principi koji djeluju su isti - okruživanje neprijatelja s boka, koncentracija središnjeg napora na najslabiju točku obrane neprijatelja, potreba pažljivog proučavanja neprijatelja", sažeo je Sirski svoju filozofiju ratovanja.

‘Trebaju nam inovativni načini borbe‘

Ukrajinske oružane snage moraju se prilagoditi i pronaći inovativne načine borbe kako bi postigle pobjedu nad ruskim osvajačima, rekao je u petak Oleksandar Sirski u svom prvom javnom obraćanju otkako je preuzeo zapovjedništvo vojskom.

"Samo promjene i stalno usavršavanje sredstava i metoda ratovanja omogućit će postizanje uspjeha na tom putu", naveo je Sirski u objavi na Telegramu, izdvojivši bespilotne letjelice i elektroničko ratovanje kao primjere nove tehnologije koja bi Ukrajini pomogla da pobijedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:41