‘DA, TO JE NAŠE DJELO!‘

Ukrajinski udari na drugom kraju svijeta: Nove eksplozije u ključnom tunelu i na ‘Vražjem mostu‘!

Prema tvrdnjama Ukrajinaca, ‘zemlja agresor je dva puta upala u zamku postavljenu na Bajkalsko-amurskoj pruzi, dugoj 4.234 km‘

Napad u Sibiru

 Twitter/

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) detonirala je eksplozive na željezničkoj liniji u Sibiru, koju Rusija koristi za opskrbu vojske, rekao je ukrajinski izvor za Reuters.

Izvor, koji je htio ostati anoniman, rekao je da su četiri eksploziva detonirana tijekom noći sa srijede na četvrtak dok se teretni vlak kretao kroz tunel Severomujskij u Burjatiji, na granici s Mongolijom.

Takav napad na teritoriju udaljenom više od 4000 kilometara od Ukrajine značio bi da je Kijev sposoban djelovati duboko unutar Rusije.

Ruski izvori su potvrdili da se vlak zapalio na tom području, no nisu spominjali eksploziv. Ruski istražni odbor je u priopćenju rekao da se vlak koji prevozio gorivo zapalio u tunelu u srijedu navečer, da nije bilo žrtava te da je u tijeku preliminarna istraga kako bi se utvrdio uzrok nesreće.

Državna tvrtka Ruske željeznice, koja posjeduje i upravlja željezničkom mrežom, objavila je da je vlak zaustavljen nakon što je primijećen dim koji je dolazio iz spremnika s dizelskim gorivom.

Tvrtka je u priopćenju objavljenom na internetu rekla da je željeznički promet preusmjeren, što je malo produžilo vrijeme putovanja, no da sam prijevoz nije obustavljen.

Međutim, do eksplozije je došlo i na tom obilaznom pravcu.

Kako javljaju ukrajinski mediji, na Bajkalsko-amurskoj pruzi u ruskoj Burjatiji drugi dan zaredom bukti požar jer je eksplodirao još jedan teretni vlak koji je prevozio gorivo.

I za ovu je eksploziju, čini se, odgovorna Služba sigurnosti Ukrajine.

Prema njihovim tvrdnjama, ‘zemlja agresor je dva puta upala u zamku postavljenu na Bajkalsko-amurskoj pruzi, dugoj 4.234 km‘.

Nova eksplozija bila je druga faza specijalne operacije osmišljene da prekine ovu važnu logističku rutu za Rusiju. Pruga povezuje Rusiju s Kinom, a koristi se, između ostalog, i za vojne opskrbe.

Nakon prve eksplozije u Severomujsom tunelu, Rusi su bili prisiljeni koristiti obilaznicu koja prolazi kroz 35 metara visok ‘Vražji most‘ koji se nalazi oko 16 km od tunela u kojem je dan ranije došlo do eksplozije.

‘Upravo na to je SSU računao jer su eksplozivne naprave postavljene u most detonirane kada je vlak prolazio preko ovog visokog mosta‘, rekli su izvori.

Ruski mediji izvještavaju da se nakon druge eksplozije zapalilo šest spremnika goriva. Poslan je čak i vatrogasni vlak da ugasi požar.

‘Ruske specijalne službe trebale bi se naviknuti na činjenicu da su naši ljudi posvuda. Čak i u dalekoj Burjatiji‘, rekli su ukrajinski izvori o akcijama SBU-a.

Sama ukrajinska tajna služba nije komentirala eksplozije, no o eksplozijama je na svojem Twitter profilu izvijestio savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, Anton Geraščenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:05