DMITRO KULEBA

Ukrajinski ministar: Ako nam ne otvorite pregovore s EU, posljedice će biti razorne. To je majka svih odluka

Napravili smo naš dio posla. Očekujemo od EU-a da napravi svoj dio, rekao je šef ukrajinske diplomacije

Dmitro Kuleba 

 Anatolii Stepanov/AFP

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upozorio je u ponedjeljak na "razorne posljedice" u slučaju izostanka konsenzusa bloka 27-orice o otvaranju pristupnih pregovora njegove zemlje s Europskom unijom.

"Ne mogu zamisliti, ne želim čak niti pričati o razornim posljedicama koje bi proizašle ako Europsko vijeće 27-orice propusti donijeti tu odluku", rekao je Kuleba, nazvavši ju "majkom svih odluka".

Smatra da bi nedonošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora bilo štetno ne samo za Ukrajinu, već i za proces proširenja EU-a.

"Napravili smo naš dio posla. Očekujemo od EU-a da napravi svoj dio", rekao je šef ukrajinske diplomacije i poručio Europi da "ne može ići protiv smjera povijesti".

"Ukrajina će postati članica EU-a. Jedino je pitanje hoće li netko taj proces usporiti, što bi imalo cijenu, ili ćemo napredovati bez zastoja", dodao je Kuleba.

Mađarski premijer Viktor Orban i dalje je nepopustljiv u svom protivljenju otvaranju pristupnih pregovora s Kijevom i povećanju pomoći za Ukrajinu.

Europska komisija se u studenome založila za otvaranje pristupnih pregovora EU-a s Ukrajinom i Moldavijom, dvjema zemljama koje su u lipnju 2022. dobile status kandidata.

Komisija je također predložila izdvajanje 50 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu do 2027.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:27