MISTERIOZNA SKUPINA

Ukrajinski hakeri prouzročili ozbiljne poremećaje u Rusiji, u trgovinama nema osnovne namirnice!

Hakeri nisu odlučili pogoditi izravno rusku vojnu infrastrukturu, ali pogađaju sve infrastrukture koje podržavaju vojsku

Ulice Moskve

 Alexander Nemenov/Afp/Profimedia/Alexander Nemenov/afp/profimedia

Prošle godine Rusiju je pogodio neobičan fenomen - diljem zemlje s polica supermarketa počelo je nestajati mlijeko. Iznenađujuće, taj nedostatak mlijeka nije imao nikakve veze s produktivnošću krava ili nedavnim zapadnim sankcijama usmjerenim na mliječnu industriju. Umjesto toga, krivac iza misterioznog nestanka mlijeka bila je "IT vojska Ukrajine", tajna skupina hakera.

IT vojska sastoji se od oko 10.000 volontera iz tehnološkog sektora Ukrajine, koji rade pomoću šifrirane aplikacije Telegram. Skupina se pojavila tijekom ranih dana rata, spremna uzvratiti udarce Rusiji na nekonvencionalne načine. Njihove su mete u rasponu od ruskih tvrtki i televizijskih kanala, do vladinih organizacija.

Najstrašniji napad koji je orkestrirala IT vojska bio je na ruski računalni sustav izdavanja dozvola za mesne i mliječne proizvode. Hakiranjem u taj ključni sustav hakeri su prouzročili ozbiljne poremećaje u opskrbnom lancu. Joe, jedan od vođa skupine, ispričao je o golemoj šteti koja je nastala zbog koje proizvođači danima nisu mogli distribuirati svoje proizvode.

Preferirana metoda napada IT vojske je tehnika "uskraćivanja usluge", pri čemu web stranicu zatrpavaju gomilom zahtjeva, sve dok se ne sruši pod ogromnim opterećenjem. Njihov popis pogodaka uključuje vremensku prognozu na koju se oslanja ruska vojska, službe za prodaju karata nacionalne željezničke kompanije, pa čak i sustav naplate cestarine na autocestama.

Hakeri nisu odlučili pogoditi izravno rusku vojnu infrastrukturu, ali pogađaju sve infrastrukture koje podržavaju vojsku. Hakeri djeluju u neovisnosti od ukrajinske vlade, ali ponekad pomažu ukrajinskoj vojsci u zadacima, poput identificiranja kamera koje ruski hakeri koriste za špijuniranje ukrajinskih položaja. IT vojska odbacila je optužbe da primaju naredbe od Bijele kuće ili bilo koje strane vlade. Vođe grupe su uglavnom anonimni, a samo nekoliko članova zna prava imena svojih kolega.

Osim strateških ciljanja, IT vojska ometa svakodnevne usluge Rusa, poput aplikacija koje koriste. Za razliku od ruskih hakerskih kolektiva, IT vojska nije vođena geopolitičkim motivima, već željom da podigne svijest među ruskim građanima o stvarnosti rata koji je u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:38