PAO PETOKOLONAŠ

Ukrajinske vlasti uhitile zamjenika direktora Černobila! ‘Izdao nas je i pomogao Rusima da zauzmu postrojenje!‘

Nuklearna elektrana bila je pod okupacijom od početka invazije, a Rusi su se u međuvremenu povukli

Fotografija istražitelja ukrajinskog Državnog istražnog ureda (u pravokutniku); Ruski vojnik čuva nuklearnu elektranu Černobil, 26. veljače 2022.

 DBR; Eyepress Via Afp

Ukrajinske vlasti uhitile su i pritvorile zamjenika direktora nekadašnje nuklearne elektrane u Černobilu zbog sumnje da je napustio svoje radno mjesto i surađivao s ruskim okupatorima kako bi im omogućio zauzimanje bivše elektrane krajem veljače, objavio je ukrajinski Državni istražni ured.

Kako se navodi u priopćenju, riječ je o vojniku koji je bez dopuštenja napustio mjesto službe i sakrio se u Zakarpatskoj oblasti.

'Vojnik je pobjegao iz elektrane i nije pružio fizičku zaštitu objekta, što je izravno spadalo u njegove operativne odgovornosti. Osim toga, službenici DBR-a istražuju moguću umiješanost dužnosnika u subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine. Konkretno, utvrđuju je li pomogao ruskoj vojsci da okupira Černobil krajem veljače', stoji u priopćenju.

Policija je pretražila upravne prostorije nuklearne elektrane Černobil kao i prebivalište muškarca osumnjičenog za izdaju te je zaplijenila dokumente. Istražitelji su također ispitali svjedoke i černobilske službenike te izvršili forenzičko-psihološko ispitivanje.

image

Fotografija istražitelja ukrajinskog Državnog istražnog ureda

DBR
image

Fotografija istražitelja ukrajinskog Državnog istražnog ureda

DBR
image

Fotografija istražitelja ukrajinskog Državnog istražnog ureda

DBR

Nuklearna elektrana u Černobilu bila je pod okupacijom od početka invazije, a Rusi su se u međuvremenu povukli.

Dužnosnik iz Černobila navodno je uhićen još u ožujku, no informacija je tek danas objavljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:32