BITKA ZA CRNO MORE

Ukrajinska Venecija najveća je žrtva bitke za Zmijski otok: Živjeli su od ribolova i turizma, a danas su okruženi minama

Ribolov je zabranjen, što je noćna mora za Vilkovo koji preživljava uglavnom od ribolova

Vilkovo je zbog svojih kanala poznato i kao Ukrajinska Venecija

 Andrey Nekrasov/Alamy/Alamy/Profimedia/Andrey Nekrasov/Alamy/Alamy/Profimedia

Zabačen je, negostoljubiv, vjetrovit i uglavnom nenaseljen, no oko njega se stoljećima vode borbe. Legenda kaže da je kamenjar u Crnom moru stvorio bog mora Posejdon kao dom za najvećeg od svih grčkih ratnika: Ahileja. I baš poput Ahileja doživio je niz bitaka, piše Guardian.

Danas je taj maleni komad zemlje poznat kao Zmijski otok, a u ponedjeljak su ukrajinske snage ondje još jednom podigle zastavu nakon što su ga napustili ruski okupatori.

Borba za Zmijski otok ima stratešku vrijednost, ali on je još važniji kao nacionalni simbol Ukrajine, posebno u najmračnijem trenutku, dok su suočeni sa svakodnevnim ljudskim i teritorijalnim gubicima u Donbasu. Međutim, u malenom ribarskom selu Vilkovu, na ukrajinskoj strani rijeke Dunav i najbližem naseljenom području otoku, borba za otok potpuno je promijenila živote tamošnjeg stanovništva.

Intenzivne borbe na otoku između ruskih i ukrajinskih snaga, koje traju od prvog dana rata, uzdrmale su živote seljana, u nekim slučajevima i doslovno, budući da su detonacije i buka stvorile pukotine u zidovima njihova kuća. Do Vilkova, smještenom 50-ak kilometra od Zmijskog otoka, zvukovi eksplozija na otvorenom moru, bez ičega što bi ih apsorbiralo, brzo su stigli do obale.

Ukrajinska Venecija

Juri Suslov peca u vodama Crnog mora od djetinjstva.

- Ovo je vrlo miran grad, tako da kada su počeli bombardirati Zmijski otok, sve se jasno i glasno čulo - kazao je reporterima Guardiana.

Kanale grada poznaje kao svoj džep. Na brodici plovi uskim vodenim putovima koji u ljetnim mjesecima nalikuju onima u Vijetnamu ili Kambodži. Dok se voze brodicama novinari zapažaju kako se nagomilane nastambe nižu uz rub rijeke dok se djeca igraju u vodi. Svaka obitelj u gradu posjeduje čamac, glavno prijevozno sredstvo u gradu.

Danas su plovni putovi Vilkova koji teku do ušća Dunava,ulijevajući se u Crno more, blokirani vojnim kontrolnim točkama, a obala se patrolira danju i noću

Situacija je zastrašujuća,, ali ne mislim da će naš grad Rusi napasti. Znate zašto? Jer mi smo preblizu Rumunjske, a ako slučajno pogode Rumunjsku, to znači rat s NATO snagama - razmišlja Juri.

- Bilo je užasno. Avioni su nam letjeli iznad glava, a eksplozije su bile jako glasne. Neki su prozori popucali na starijim kućama s drvenim okvirima - priča Svitlana (34), turistički vodič.

Ribolov je zabranjen, što je noćna mora za grad poznat kao "ukrajinska Venecija", koji preživljava uglavnom od ribolova.

- Ovaj grad pripada ribarima, a oni nisu smjeli ni isploviti. Ribarstvo nam je glavni izvor prihoda, pa smo svi pretrpjeli velike financijske gubitke. Uz to, gotovo 25% lokalnog stanovništva bavilo se turizmom. Neki su nudili vožnju brodom, neki su bili vlasnici malih turističkih tvrtki, a neki radili kao vodiči. A sada je to nemoguće. Zbog toga pati oko 80% mještana koji su se bavili turizmom ili ribolovom. Moj muž je naprimjer pecao. A sada smo oboje bez posla. Nemamo nikakvih prihoda- zabrinuta je Svitlana.

image

Kanal u Vilkovu

Andrey Nekrasov/Alamy/Alamy/Profimedia/Andrey Nekrasov/Alamy/Alamy/Profimedia

Borba za otok

Zmijski otok, koji spada pod administrativnu vlast Vilkova, postao je međunarodno poznat u veljači, nakon što je ukrajinski vojnik postavljen na otoku poručio ruskom ratnom brodu:"neka od**be". Izraz je postao jedan od najpopularnijih ukrajinskih slogana otpora, a ukrajinska poštanska služba izdala je markicu na kojoj se vidi kako ukrajinski vojnik pokazuje srednji prst ruskoj krstarici Moskva, koja je kasnije potopljena. Otkako je Rusija preuzela kontrolu, ukrajinske trupe nekoliko su puta pokušale ponovno zauzeti otok.

Unatoč tome što je Zmijski otok kroz povijest usko povezan s gradom i njegovim stanovnicima vrlo malo ljudi ga je uspjelo posjetiti, dijelom i zbog dugotrajnog teritorijalnog spora između Ukrajine i Rumunjske oko toga tko je njegov pravi "vlasnik".

- Nije bilo turista na otoku. Mogli ste dobiti dozvolu od graničara i otići tamo, ali bilo je prilično komplicirano i skupo - objasnila je Svitlana.

Jedini koji su bili ovlašteni posjetiti otok bilo je vojno osoblje u patroli, istraživači i nekolicina sretnih ronilaca koji su redovito istraživali područje kako bi se divili 49 vrsta riba koje žive u vodama i olupinama vojnih vozila i plovila, poput primjerice sovjetske podmornice “Štuka” koja leži na dubini od 35 metara.

image

Pravoslavna crkva u Vilkovu

Andrey Nekrasov/Alamy/Alamy/Profimedia/Andrey Nekrasov/Alamy/Alamy/Profimedia

- Jednom sam tamo proveo cijelu sezonu s ekipom znanstvenika. To je vjerojatno najbolje mjesto za ronjenje u Ukrajini. Postoji ogroman broj potopljenih objekata. Ima nekih fenomenalnih stvari – na primjer, postoji galija, ili kako je mi zovemo ‘nosač amfora’, iz četvrtog stoljeća prije Krista. Povjesničari su stvarno zabrinuti za njenu sudbinu - kaže Vladlen Tobak, instruktor ronjenja i osnivač škole ronjenja u Odesi.

Danas je more oko Zmijskog otoka preplavljeno tisućama mina koje su bacili Rusi, što će bez sumnje na dulje vrijeme spriječiti povratak normalnog života u Vilkovo.

Ukrajinski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da vlasti rade na planu razminiranja pomoću robota, ali će proći mjeseci prije nego što će oni biti u funkciji.

Strateška važnost

Rusi pak tvrde da je povlačenje s otoka njihova "gesta dobre volje" i čin kojim žele demonstrirati kako neće ometati pokušaje UN-a pri otvaranju humanitarnog koridora za isporuku žita iz Ukrajine. Ruski vojni napad u petak na grad Serhivku, u blizini Odese, ukrajinske su vlasti protumačile kao odmazdu za protjerivanje Rusa sa Zmijskog otoka. Najmanje 21 osoba, uključujući dvoje djece, poginulo je nakon što su dva ruska projektila pogodila višekatnicu i rekreacijski centar.

Strateška važnost Zmijskog otoka ne leži samo u njegovoj blizini ušću Dunava, položaju koji pretvara mali komad zemlje u prirodnu utvrdu koja sprječava neprijatelja da dođe do druge najduže rijeke u Europi i važnog trgovačkog čvorišta, već i u činjenici da njezina kontrola podrazumijeva držanje vojnog uporišta u Crnom moru.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, Vadim Denisenko, kazao je da su Rusi željeli pretvoriti Zmijski otok u središte protuzračne obrane i koristiti ga za kontrolu cijelog zapadnog dijela Crnog mora i mjesta od kuda će pokrenuti kopnene invazije.

image

Ukrajinska zastava na Zmijskom otoku

Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

- Sada Rusi ne mogu učiniti ništa u ovom području mora, osim, nažalost, granatirati ukrajinske gradove projektilima sa svojih brodova - rekao je Denisenko.

Stanovnici Vilkova jako dobro znaju da je njihova sudbina povezana sa sudbinom Zmijskog otoka i da je Ukrajina dobila ovu bitku – ali ne i rat, piše Guardian.

- Mnogi misle da je Zmijski otok samo beskorisna stijena usred mora. Ali mi koji živimo ovdje, nekoliko kilometara od njega, dobro znamo da to nije tako. I mjesecima plaćamo cijenu blizine otoka. Znamo da će ga Rusi pokušati vratiti prije nego rat završi - zaključila je Svitlana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:51