UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ukrajinska protuofenziva se nastavlja: ‘Imamo još 50 kilometara do granice s Rusijom!‘

Svaki dan, dok netko u Berlinu razmišlja hoće li dati tenkove ili ne, netko u Ukrajini umre, jer taj tenk nije stigao, dodao je

Ukrajinska vojska

 Juan Barreto/Afp

NOVO 12.40 - Ukrajine snage nastavljaju svoj proboj prema sjeveru u oblasti Harkiv, a bilježe napretke i u drugim dijelovima države nakon pada ruskog uporišta na sjeveroistoku, rekao je šef ukrajinske vojske u nedjelju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je rusko povlačenje iz grada Izjuma u Harkivskoj oblasti kao točku preokreta u šestomjesečnom ratu. Zelenskij smatra da bi ova zima mogla dovesti do još većeg napretka ukrajinskih snaga ako joj stigne dodatno naoružanje.

„U regiji Harkiva počeli smo napredovati ne samo prema jugu i istoku, nego i prema sjeveru. Ima još 50 kilometara do granice s Rusijom“, napisao je na Telegramu glavni ukrajinski zapovjednik Valerij Zalužnji.

On je rekao kako su oružane snage od početka mjeseca vratile kontrolu nad više od tri tisuće kilometara kvadratnih.

Pad Izjuma predstavlja najveći poraz ruske vojske otkad je u ožujku protjerana iz okolice Kijeva. Ruski vojnici iza sebe su ostavili velike količine streljiva i naoružanja, piše Reuters. Ukrajinci su osvojili i sjeverni Kupjansk, važno željezničko čvorište, što ruskoj vojsci značajno otežava opskrbu na južnom dijelu oblasti.

„Vjerujem da je ova zima točka preokreta te ona može voditi do hitre deokupacije Ukrajine“, rekao je Zelenskij kasno u subotu.

„Vidimo kako okupatori bježe u raznim smjerovima. Da smo malo naoružaniji, oslobađali bi još i brže“, dodao je.

Ukrajinski dužnosnici nisu još službeno potvrdili da je oslobođen Izjum, no Zelenskijev šef ureda Andrij Jermak objavio je fotografiju vojske na ulazu u taj grad, uz emoji grožđa – ime tog grada znači „grožđica“.

Kijevski vojni analitičar Oleh Ždanov smatra kako bi ove pobjede mogle otvoriti put za daljnji napredak u regiju Luhansk koju je Rusija osvojila početkom lipnja.

„Ako pogledate kartu, logično je pretpostaviti da će se ofenziva razviti u smjeru Svatovo-Starobelsk i Sjeverodoneck-Lisičansk. To su dva obećavajuća smjera“, zaključio je.


NOVO 10.00 - Rad u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižji, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, potpuno je zaustavljen kao sigurnosna mjera, priopćio je u nedjelju Energoatom, državna agencija nadležna za elektranu.

Elektrana Zaporižja "potpuno je zaustavljena" nakon što je agencija isključila reaktor 6 iz mreže u 3.41 ujutro, stoji u priopćenju. U tijeku su pripreme za njegovo hlađenje i prevođenje u hladno stanje.

Kijev je u srijedu pozvao stanovnike područja pod ruskom kontrolom oko elektrane, najveće u Europi, da se evakuiraju radi vlastite sigurnosti.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane, koje prijeti nuklearnom katastrofom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na demilitarizaciju okolnog područja.

Energoatom je priopćio da postoji veliki rizik od daljnjeg oštećenja elektroenergetske mreže kojom se napaja elektrana, zbog čega bi se postrojenje moralo preći na "napajanje dizelskim generatorima", koje je ograničeno "količinom raspoloživog dizelskog goriva".

"Stoga je donesena odluka da se reaktor 6 zaustavi i prevede u najsigurnije stanje - hladno zaustavljanje", navodi se.


Ukrajinski uspjeh u borbi protiv Rusije pokazuje da ih ta zemlja može pobijediti, ali Kijev treba više oružja od svojih partnera, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Moskva je u subotu napustila svoje glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon što su ukrajinske snage ubrzale svoj napredak.

Kuleba je, govoreći na tiskovnoj konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock koja je boravila u posjetu, rekao da su neki saveznici u početku oklijevali poslati oružje, navodeći rizik od antagonizma ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Sad, hvala Bogu, više ne slušamo ovaj argument. Pokazali smo da smo sposobni poraziti rusku vojsku. To radimo s oružjem koje nam je dano. I zato ponavljam - što više oružja dobijemo, brže ćemo odnijeti pobjedu i brže će ovaj rat završiti", rekao je.

Iako je Njemačka Ukrajini poslala samohodne topove, Kijev želi i borbene tenkove Leopard, borbena vozila Marder i protuzračne tenkove Gepard.

Kuleba, koji je u prošlosti kritizirao Njemačku zbog, kako kaže, njezine sporosti u slanju oružja, požalio se da Ukrajina plaća cijenu internih rasprava.

"Svaki dan, dok netko u Berlinu razmišlja, savjetuje se ili razmatra hoće li dati tenkove ili ne, netko umre u Ukrajini, zbog činjenice da taj tenk nije stigao", izjavio je.

Baerbock je obećala daljnju vojnu pomoć i nije isključila mogućnost isporuku borbenih tenkova.

"Znam da je vrijeme ključno. Sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci bit će ključno", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:36