TRUMPOVI ‘DAROVI‘

Ukrajincima stiglo moćno naoružanje iz SAD-a: ‘Ovo će vam pomoći protiv ruske agresije‘

Ukrajinska vojska već više od šest godina u pograničnom području s Rusijom ratuje s pobunjeničkim skupinama koje imaju rusku potporu
 Cover Images/Zuma Press/Profimedia

Sjedinjenje Države dopremile su u Ukrajinu pošiljku vojne opreme vrijednu 60 milijuna dolara koja uključuje protutenkovske rakete kako bi se ta zemlja suprotstavila ruskoj agresiji, potvrdilo je u srijedu američko veleposlanstvo u Kijevu.

Pošiljka je dopremljena u Ukraijinu u utorak i sadrži prijenosne protutenskovske raketne lansere tipa "Javelin". U pošiljici je i streljivo kao i komunikacijska oprema, a veleposlanstvo SAD opisuje je kao sastavni dio pomoći koje je cilj ojačati sigurnost Ukrajine i suradnju dvije države.

Suvremeni protuoklopni sustav "Javelin" osim američke vojske i marinskih postrojbi koriste i vojske brojnih drugih država.

"SAD odlučno stoje uz Ukrajinu i podupiru njezin suverenitet i teritorijalni integritet kojemu prijeti ruska agresija", navodi se u izjavi američkog veleposlanstva.

Ukrajinska vojska već više od šest godina u pograničnom području s Rusijom ratuje s pobunjeničkim skupinama koje imaju rusku potporu.

Više od 13 tisuća ljudi poginulo je tijekom ovih sukoba, procjena je Ujedinjenih naroda.

Sukob je izbio pošto je 2014. godine u Ukrajini zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič nakon čega se Ukrajina okrenula suradnji sa Zapadom.

Rusija koja zastupa pobunjeničke skupine u međunarodnim mirovnim pregovorima opetovano je zanijekala izravnu umiješanost u sukobe u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 14:41