RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinci zauzeli važno mjesto; ruski bloger: ‘Tu gomilaju snage, nazire se ključni proboj‘

Pratimo najznačajnija zbivanja povezana s ratom u Ukrajini
Ukrajinski vojnik na fronti
 Anatolii Stepanov/Afp/Profimedia/Anatolii Stepanov/afp/profimedia

Ključni događaji

  • Ukrajinci su zauzeli važno selo u Zaporižji

  • Više od 60 zemalja na konferenciji o obnovi Ukrajine

  • Mediazona potvrdila identitet više od 25.000 ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini

  • Rusija poručuje da je afrički mirovni plan teško ostvariti

  • Ukrajinci objavili snimke: ‘Naše snage jutros su zadale vrlo značajan udarac Rusima‘

12:43

Rusi priznali gubitak sela

Dužnosnik kojeg su postavile ruske okupacijske vlasti priznao je u nedjelju da je Ukrajina ponovno zauzela selo u južnoj regiji Zaporižija, što je njezin prvi uspjeh na toj fronti otkako je pokrenula svoju protuofenzivu ranije ovog mjeseca.

Dužnosnik Vladimir Rogov rekao je da su ukrajinske snage zauzele naselje Piatikatki i da se tamo ukopavaju dok su pod vatrom ruskog topništva.

"Neprijateljske 'valovite' ofenzive dale su rezultate, unatoč ogromnim gubicima", rekao je Rogov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Teške borbe se nastavljaju u tom području, dodao je. Iz Ukrajine zasad nije bilo komentara, a Reuters nije mogao neovisno potvrditi situaciju na bojnom polju.

Rusija kaže da nanosi teške gubitke kijevskim snagama, a predsjednik Vladimir Putin rekao je prošli tjedan da Ukrajina "nema šanse" za uspjeh u protuofenzivi.

Ukrajina je prošli tjedan rekla da je vratila kontrolu nad oko 100 četvornih kilometara teritorija u nešto više od tjedan dana, ponovno zauzevši niz sela u regiji Donecka na istoku.

12:34

Ukrajina zauzela važno selo

Ukrajina je objavila da su njihove snage zauzele važno mjesto u oblasti Zaporižja. Riječ je o mjestu Pjatihatki, a gubitak je potvrdio i ruski vojni bloger War Gonzo. Prema tim blogeru, kojeg prati veliki broj ljudi, tvrdi da asu Ukrajinci koncentrirali velike snage na tom području - ne samo pješaštvo, nego i "teška oklopna vozila", piše Guardian.

Prema njemu, upravo bi tu Ukrajinci mogli pokušati veliki proboj ruskih linija.

Ovo je prvo mjesto koje je Ukrajina zauzela u gotovo tjedan dana, a najvažnije od svega - nalazi se na direktnoj ruti prema obali Azovskog mora.

08:30

Ukrajinci objavili snimke: ‘Naše snage jutros su zadale vrlo značajan udarac Rusima. Glasno je odjeknuo!‘

Ukrajinske snage uništile su "značajno" skladište streljiva u blizini okupiranog lučkog grada Heničeska u južnoj regiji Herson, rekao je u nedjelju Serhij Bratčuk, glasnogovornik vojne uprave Odese.

"Naše oružane snage zadale su dobar udarac ujutro - i to vrlo glasan - u selu Rikove, u okrugu Heničesk, na privremeno okupiranom teritoriju regije Herson", rekao je Bratčuk u jutarnjoj videoporuci u nedjelju.

Opširnije pročitajte OVDJE.

07:11

Mediazona potvrdila identitet više od 25.000 ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini

Služeći se podacima iz otvorenih izvora ruska neovisna medijska kuća Mediazona, u suradnji s ruskim BBC-jem, potvrdila je identitet 25.528 ruskih vojnika koji su ubijeni u proteklih 15 mjeseci rata.

Od zadnjeg ažuriranja 4. lipnja popisu žrtava je dodano ukupno 1058 imena. Novinari i volonteri su identificirali oko 4.721 bivšeg zatvorenika i više od 1.853 plaćenika koji su poginuli u Ukrajini.

Mediazona pojašnjava da se u osmrtnicama objavljenima u ruskim tiskovinama rijetko navodi na kojoj je lokaciji neki vojnik poginuo.

Štoviše, značajan dio podataka prikuplja se obilaskom groblja, za što su bili angažirani volonteri. U izvješću se također navodi da rusko ministarstvo obrane obeshrabruje regionalne vlasti od objavljivanja osmrtnica za vojnike poginule u Ukrajini.

Prema podacima Mediazone, brojka poginulih ruskih vojnika u Ukrajini odavno je premašila broj poginulih sovjetskih vojnika u ratu u Afganistanu koji se vodio između 1979. i 1989. godine. Tada je poginulo 15.000 njihovih vojnika.

07:01

Rusija poručuje da je afrički mirovni plan teško ostvariti

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da Moskva dijeli ključne stavove afričkog mirovnog plana, no novinske agencije su citirale glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da je plan teško ostvariti.

Peskov je rekao da će Rusija nastaviti dijalog s afričkim zemljama čiji su predstavnici iznijeli svoje prijedloge ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u subotu. Putin je pokazao interes za plan, rekao je.

Lavrov je rekao da afrički čelnici za Putina nisu donijeli nikakvu poruku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, s kojim su se sastali u Kijevu u petak.

Afričke zemlje planiraju nastaviti svoje pokušaje pronalaska rješenja sukoba između Rusije i Ukrajine a prekid vatre otvorio bi put za "ozbiljne pregovore", rekao je u subotu egipatski premijer Moustafa Madbouly.

"Nastavit ćemo svoje zalaganje da postignemo krajnji cilj naših iskrenih želja - da uspostavimo mir između dvije zaraćene strane", prenijela je ruska novinska agencija TASS njegove riječi upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na sastanku u St. Petersburgu.

Madbouly je bio dio delegacije afričkih čelnika koji su posjetili Putina kako bi mu predstavili prijedloge za deeskalaciju sukoba i dovođenja obiju strana za pregovarački stol. U delegaciji su bili čelnici i viši dužnosnici Južnoafričke Republike, Senegala, Zambije, Ugande, Republike Kongo i otočne države Komora.

06:54

Više od 60 zemalja na konferenciji o obnovi Ukrajine

Dužnosnici iz više od 60 zemalja i stotine šefova velikih svjetskih kompanija očekuju se sljedeći tjedan u Londonu na drugoj Međunarodnoj konferenciji o obnovi Ukrajine, objavila je u subotu britanska vlada.

"Obnova ukrajinskog gospodarstva jednako je važna kao i vojna strategija", objavio je u subotu Downing Street.

Konferencija će se održati u srijedu i četvrtak.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sudjelovat će videovezom.

“Hrabrost Ukrajine na bojnom polju mora ići ruku pod ruku s vizijom privatnog sektora da pomogne zemlji da se obnovi i oporavi", kažu iz britanske vlade.

Londonska konferencija o obnovi Ukrajine, na kojoj će sudjelovati i nevladine organizacije, druga je od početka rata, nakon prošlogodišnje u švicarskom Luganu.

Od političkih lidera očekuju se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, američki državni tajnik Antony Blinken i francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna.

Više od godinu dana od početka rata, Svjetska banka procijenila je da Ukrajina trenutno treba 14 milijardi dolara za popravak materijalne štete uzrokovane ratom.

No, oporavak gospodarstva zemlje koštat će 441 milijardu dolara prema nedavnoj studiji Svjetske banke, UN-a, Europske unije i ukrajinske vlade.

Očekuje se da će se taj iznos povećati kako sukob bude dulje trajao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:45