DOSAD NEVIĐENO

Ukrajinci usred noći njemačkim strojem ‘pokosili‘ ruske dronove, objavili i snimku: ‘Gepard je opet lovio!‘

Ovaj video naglašava vrlo važnu ulogu koju su ovi sustavi do sada imali u protuzračnoj obrani Ukrajine

Gepard obara dron

 Twitter

Na društvenim se mrežama pojavio novi video koji pokazuje kako izgleda kad samohodni protuavionski sustav Gepard (SPAAG) njemačke proizvodnje obara dron u Ukrajini. Gepard ispaljuje streljivo od 35 mm iz dvostrukih cijevi, a na snimci se vidi kako one pogađaju i razaraju dron kamikazu Shahed-136.

Ovaj video naglašava vrlo važnu ulogu koju su Gepardi do sada imali u protuzračnoj obrani Ukrajine. Gepard se pokazao vrlo učinkovitim protiv ruskih bespilotnih letjelica, a u nekim slučajevima i krstarećih projektila, zahvaljujući svojoj sposobnosti da pogodi niskoleteće zračne ciljeve.

Prema Ukrajinskom južnom zračnom zapovjedništvu, koje je jučer objavilo video na svojoj službenoj Facebook stranici, snimka prikazuje jedan od sustava koji obara dva ruska drona kamikaze serije Shahed, dizajnirane u Iranu.

Uz video su napisali: ‘Video borbene akcije vojnika zračnog zapovjedništva ‘Jug’ protiv jurišnih bespilotnih letjelica ‘Shahed-136/131’ u noći 7. rujna 2023. u Odesi u južnoj Ukrajini. Njemački ‘Gepard’ je ulovio neprijateljske dronove. Iran isporučuje Rusiji dronove Shahed od rujna prošle godine.‘

Sustav Gepard je temeljen na šasiji tenka Leopard 1. Ima dvostruke automatske topove od 35 mm navođene radarom, postavljene na jednu kupolu.

Njemačka varijanta ima radare za traženje i za praćenje. Ovi radari su ključni kako bi Gepard mogao locirati, pratiti i gađati ciljeve noću i u lošim vremenskim uvjetima. Naime, mnogi ruski napadi bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje izvode se noću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:36