BESKORISNE OFENZIVE

Ukrajinci usporili, Rusi se muče oko Bahmuta, Wagnerovci grade novi sustav obrane

Usprkos određenim napredcima na istoku fronte, ni jedna ni druga strana neće time ostvariti preokret

Ilustracija

 Anatolii Stepanov/Afp

Ukrajinske snage nastavljaju napredovati u Luhanskoj oblasti, dok se plaćenici ruske grupe Wagner probijaju do strateški važnog grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti. No, čak i ako budu uspješne, ove ofenzive neće iz temelja promijeniti situaciju na fronti.

Ukrajinske trupe uspjele su se približiti gradu Svatove u Luhanskoj oblasti, glavnom logističkom centru oružanih snaga Ruske Federacije na ovom području. No, ofenziva je spora i teško je očekivati munjevitu operaciju kakvu je Ukrajina uspjela ostvariti u regiji Harkiv u rujnu i početkom listopada. Čak i ako Ukrajinci uspiju zauzeti Svatove, neće doći do značajnijeg preokreta. Rusi će tada vjerojatno izgraditi novu obrambenu liniju oko logističkog centra Starobilsk, oko 60 kilometara istočno od Svatova. Također, opskrba ukrajinske vojske postajat će sve teža kako napreduje dublje u Luhansku oblast.

Iako njezino zauzimanje neće bitno utjecati na situaciju na bojištu, sjeveroistočna Ukrajina ipak sadrži strateški važna područja. Gradovi Svatove, Starobilsk i Bilovodsk nalaze se na glavnim cestovnim raskrižjima, a njihova kontrola dijelom određuje koje vojne baze Rusi mogu koristiti za izravnu potporu budućih napada u Ukrajini.

Željeznica koja ide sjeverno od Luhanska preko Starobilska do ruske granice posebno je važna jer ruske snage uvelike ovise o željeznici za prijevoz opreme i zaliha. Dopuštanje Rusiji da zadrži kontrolu nad tim ključnim čvorištima dalo bi Moskvi značajnu prednost u potencijalnim novim napadima sa sjeveroistoka.

Deseci sela

S druge strane, Putinova vojska postigla je uspjeh u regiji Donjeck, gdje su se plaćenici zloglasne jedinice Wagner probili do južnog i istočnog ruba grada Bahmuta. Strateški grad Bahmut na istoku Ukrajine još je od ljeta meta ruskih oružanih snaga u njihovu sporom napredovanju kroz regiju Donjeck, nakon zauzimanja ključnih industrijskih gradova Lisičanska i Sjeverodonjecka. "Ključna žarišta u Donbasu su Soledar i Bahmut. Vrlo teške borbe se odvijaju ondje", rekao je u svom noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Unatoč određenim uspjesima, čak je i sam šef ruske paravojne Wagner grupe Jevgenij Prigožin priznao da su "daleko" od okupacije Bahmuta, piše ruski neovisni portal Meduza. Dva su razloga tome. Do početka rujna postojala je mogućnost da se skupini Wagner pridruži ruska trupa iz Izjuma. Ta se grupa u međuvremenu orijentirala sve više prema gradovima Svatove i Kremenna. Osim toga, posljednjih tjedana sjeverno krilo jedinice Wagner je oslabilo u borbi s oružanim snagama Ukrajine, koje su uspješno oslobodile naselja Belogorovku i Spirne i pokušavaju se probiti do Lisičanska. Skupina Wagner sad je počela graditi višekilometarski obrambeni sustav od betonskih greda i protutenkovskih rovova u blizini grada Hirske, u slučaju da se oružane snage Ukrajine nastave probijati dalje prema Lisičansku i Severodonjecku. Ukrajinske snage trenutačno provode kontranapade i u južnoj Hersonskoj oblasti. Ukrajinska vojska ponovno je preuzela kontrolu nad desecima sela u Hersonu, ali kaže da se ruske snage suprotstavljaju njezinoj protuofenzivi. Unatoč borbama, ukrajinski civili počeli su se vraćati u svoje uništene domove.

Ukrajinska obala

Institut za ratne studije (ISW) ističe kako dugoročna obrana Mikolajiva, Odese i cijele ukrajinske obale Crnog mora počiva na oslobađanju zapadnog Hersona. Naime, ako Ukrajina povrati kontrolu nad cijelom zapadnom obalom rijeke Dnjipro, Rusima bi kopneni napadi na jugozapadnu Ukrajinu postali iznimno teški. ISW također ističe kako Ukrajina mora vratiti kontrolu nad određenim područjima u Hersonu i Zaporižju, koja su trenutačno pod ruskom okupacijom, kako bi osigurala svoju dugoročnu sigurnost i ekonomsku održivost. Sigurnost Ukrajine bila bi poboljšana i oslobađanjem Krima, što bi također koristilo NATO-u u osiguravanju jugoistočnog krila.

Ben Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Europi, vjeruje da je oslobađanje Krimskog poluotoka moguće do ljeta sljedeće godine. "Kada pogledam situaciju, vidim da je ona za Ruse svakim tjednom sve gora", rekao je Hodges za njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Kažu da je rat test volje i logistike - a Ukrajina je u oba aspekta daleko superiornija." Rusija je danas dronovima kamikazama napala središte Kijeva tijekom jutarnje špice i granatirala druge gradove diljem zemlje. Najmanje tri osobe ubijene su u napadu na stambenu zgradu u Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:41