OBJAVILI SNIMKU

Ukrajinci uništili još jedan supertenk, ponos ruske vojske: ‘Hvala švedskom narodu i kralju na pomoći!‘

Tenk kojim se Rusi hvale kao najnaprednijim i nepobjedivim uništio je švedski ručni protutenkovski bacač Carl Gustaf

Uništenje tenka T-90M ”Proboj”

 Screenshot/Twitter/Ministarstvo obrane Ukrajine

Ukrajinsko ministarstvo obrane na Twiiteru je objavilo video snimku uništenja još jednog tenka kojim su se Rusi hvalili kao nepobjedivim, T-90M "Proboj". To je drugi uništeni tenk tog tipa u kratko vrijeme.

"U blizini Starog Saltiva, borci Teritorijalne obrane Harkova eliminirali su još jedan novi tenk T-90M "Proboj". Ponos ruske tenkovske industrije uništio je švedski ručni protutenkovski bacač granata Carl Gustaf. Zahvaljujemo švedskom narodu i kralju na pomoći", napisali su u objavi.

Ukrajinska vojska prije nekoliko je dana također objavila snimke drona koje prikazuju trenutak uništenja termobaričnog višestrukog raketnog sustava kao i jednog od tih najnaprednijih operativnih ruskih tenkova vrijednog 4,7 milijuna eura koji je zaštićen posebnim reaktivnim oklopom.

Naime, oklop na T-90M dizajniran je tako da eksplodira pri pogotku smanjujući tako prodornu snagu nadolazeće granate. Tenk je također zaštićen automatiziranim obrambenim sustavom koji ispaljuje dimne bombe kada je u njega uperena laserska zraka rakete.

Tenk T-90M zapravo je poboljšana verzija modela T-90. Opremljen je najnovijom ruskom vojnom opremom.

Upravo je u borbama u invaziji na Ukrajini Rusija prvi put upotrijebila taj tenk.

Rusija je već pretrpjela ogromne gubitke na bojnome polju. Prema nekim procjenama, dosad su ostali bez oko 460 tenkova. Mnoge su uništili protutenkovski projektili Nlaw britanske proizvodnje, ali i oklopni dronovi.

Ukrajinski vojnici uništili su stotine ruskih tenkova raketama koje se ispaljuju s ramena, a gubitak ovakvih supertenkova dodatna je sramota za Kremlj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:02