NOVA SRAMOTA ZA PUTINA?

Ukrajinci tvrde da je ranjen vrhovni zapovjednik ruske vojske: ‘Odmah je vraćen u Rusiju‘

Valerija Gerasimova je Putin nedavno poslao u Ukrajinu. Navodno je u Ukrajini ubijen i već deveti ruski general

Valerij Gerasimov

 Vadim Savitskii/AFP

Vrhovni zapovjednik ruske vojske, Valerij Gerasimov, navodno je ranjen u Ukrajini. Vijest je prenio njemački Bild, koji navodi da je Gerasimov iz ratne zone otišao s ranama od gelera. O ranjavaju vrhovnog ruskog zapovjednika, navodi Bild, izvijestilo je više ukrajinskih medija, ali i bivši ukrajinski ministar vanjskih poslova Arsen Avakov.

Gerasimova je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno poslao u Ukrajinu da preuzme zapovijedanje lokalnim snagama od nedavno postavljenog zapovjednika operacije u Ukrajini, generala armije Aleksandra Dvornikova, kako bi osigurao pobjedu ruskih snaga.

Dvornikov zakazao

To su mnogi mediji i promatrači protumačili kao znak kako ne samo da je Dvornikov gurnut na marginu, nego da je ponovno propao plan Kremlja da se uspostavi jasan i izravni zapovjedni lanac nad svim postrojbama i snagama u Ukrajini.

image

Vladimir Putin i Valerij Gerasimov

Sergey Guneev/AFP

Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog stožera ruske vojske, kako navodi Bild, ranjen je u nedjelju u Izjumu u ukrajinskoj regiji Harkov, koja se nalazi u središtu intenzivnih borbi od početka ruske invazije.

Putin je poslao Gerasimova u regiju kako bi preuzeo osobnu kontrolu nad nastojanjima Moskve da zauzme teritorij u istočnoj Ukrajini, nakon što je ruska vojska odustala od svojih planova da zauzme Kijev krajem ožujka i koncentrirala se na regiju Donbasa.

Neslužbeni ruski izvor, navodi Bild, izvijestio je da je Gerasimov zadobio 'ranu od gelera u gornjoj trećini desne noge, no bez prijeloma kosti. Izvor je kazao kako "nema opasnosti po život". Radi se o, kako pak navodi Kyiv Post, objavi ruskog politologa Valerija Soloveja na društvenim mrežama, koji je navodno napisao da je "Gerasimov zadobio ranu od gelera u gornjoj trećini desne potkoljenice bez prijeloma kosti. Fragment je uklonjen, nema opasnosti po (njegov) život".

No, njegova je ozljeda bila dovoljno teška da je odmah napustio prvu crtu bojišnice i odletio u Rusiju na daljnje liječenje, što predstavlja, kako navodi Bild, još jednu sramotu Putinovih snaga.

Inače, Kyiv Post također je izvijestio da je Gerasimov navodno ranjen u ukrajinskom napadu. Kako navode, službeni ukrajinski izvori u nedjelju su izjavili da je u razornim topničkim udarima na rusko vojno sjedište možda ranjen Valerij Gerasimov, a da su ranjeni ili ubijeni deseci vojnika i vojnih dužnosnika, od kojih su mnogi viši članovi časničkog zbora.

U priopćenju Glavnog stožera ukrajinske vojske navodi se da su u dva iznenadna bombardiranja pogođeni ruski vojni zapovjedni centre u Izjumu u regiji Harkov tijekom noći 30. travnja na 1. svibnja. Glavni cilj bio je stožer vojske, a drugi stožer zračno-desantne pješačke postrojbe, stoji u priopćenju, kako prenosi Kyiv Post, koji ističe da su ukrajinski mediji ubrzo izvijestili o ranjavanju Gerasimova, ali da službeni izvori ukrajinskih snaga te tvrdnje nisu navodili.

Napad na sjedište ruske vojske u istočnom ukrajinskom gradu Izjumu krenuo je u subotu. Nekoliko osoba, uključujući visoke časnike, ubijeno je u napadu, prema riječima Antona Heraščenka, savjetnika ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, navodi njemački list.

Navodi se da se radilo o ciljanom napadu na ruski vojni vrh, no za sada zapravo nema potvrde da je Gerasimov doista ranjen, ističe Bild. Ipak, činjenica je, kako se navodi, da je Gerasimov bio na tom području do kraja.

Poginuo i deveti ruski general?

U međuvremenu, Daily Mail je prenio kako se vijest o ranjavanju Gerasimova pojavila samo dan nakon što je ruski general bojnik, 55-godišnji Andrej Simonov navodno ubijen u subotu kod Harkova u topničkom napadu.

Radi se, navodi britanski list, o devetom ruskom generalu koji je izgubio život u invaziji na Ukrajinu.

General bojnik Simonov poginuo je tijekom napada na zapovjedništvo ruske vojske u sjevernoj Ukrajini, navodi britanski list, koji se poziva na Oleksija Arestoviča, savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Arestovič je, kako navode, rekao gledateljima uživo na YouTubeu da su ga o smrti Simonova obavijestili dobro obaviješteni vojni izvori.

I ukrajinski mediji su prenijeli da je Simonov ubijen, izvještava Kyiv Post, te navodi da je Arestovič u večernjem intervjuu u subotu rekao da je ukrajinsko topništvo "potpuno eliminiralo" ruski zapovjedni centar u blizini regije Harkova kod sela Zabavne te da je Simonov vjerojatno poginuo, ali da to "treba biti potvrđeno”.

Ukoliko su te informacije točne, Simonov bi bio deveti i najmlađi ruski general ubijen u Ukrajini. Smatran je vodećim stručnjakom za elektroničko ratovanje ruske vojske.

List navodi da je do sada, uz generale, u ruskoj invaziji navodno ubijeno i 36 ruskih pukovnika te više od 300 drugih časnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:00