DRAMATIČNA SNIMKA

Ukrajinci srušili moćni ruski helikopter, u njemu je bio važni zapovjednik: ‘Izgubili smo heroja‘

U napadu je navodno ubijen pukovnik Vitali Tabačnikov, zapovjednik 112. helikopterske pukovnije Zračno-svemirskih snaga Ruske Federacije

Obaranje ruskog helikoptera Ks-52, njegovi ostaci i pukovnik Vitalij Tabačnikov, koji je navodno ubijen prilikom obaranja helikoptera

 Profimedia/

Ukrajinski marinci, koji pripadaju 38. brigadi, u regiji Donbasa prije dva dana oborili su ruski borbeni helikopter Ka-52, objavilo je više ukrajinskih, ali i britanskih medija.

Kako piše The Mirror, u napadu je navodno ubijen i jedan ruski zapovjednik, a portal ukrainetoday navodi da se radi o pukovniku Vitaliju Tabačnikovu, zapovjedniku 112. helikopterske pukovnije Zračno-svemirskih snaga Ruske Federacije.

Bloger Vitali Trubnikov, koji prati avijaciju, napisao je da je helikopter oboren protuzračnim raketnim sustavom čiji se projektili lansiraju s ramena vojnika, dok britanski mediji preciziraju da je srušen sustavom Starstreak, koji se može i postaviti na vozilo Stormer.

Na društvenim mrežama uskoro se pojavila i snimka koja navodno pokazuje obaranje upravo ovog helikoptera.

A da je do rušenja ove letjelice dosita došlo, piše i ruski bloger Kiril Fjodorov koji je objavio sljedeće:

- Izgubili smo naše heroje, Ka-52 oboren je s tri britanska projektila.

I web portal Oryx, koji bilježi gubitke teže vojne tehnike obje strane u ratu u Ukrajini, dodao je ovaj Ka-52 na listu oborenih ruskih helikoptera u Ukrajini. Od početka rata ovo je točno 100. ruski helikopter koji je oboren, oštećen ili napušten, a za da za to postoji vizualni dokaz. Od tih 100 čak je 39 Kamova Ka-52, koji su tijekom rata podnijeli najveći teret ruskih zračnih operacija.

Kao što nam je u podcastu Prva linija objasnio stručni sugovornik Matija Blaće, riječ je o vrlo moćnom helikopteru.

- Ka-52 je inicijalno razvijan za podršku specijalnim operacijama. Nije namijenjen da bude linijski helikopter koji će voditi glavnu borbu, a u aktivnoj službi ih je na početku rata bilo oko 110. Ka-52 ima dva rotora koji se okreću u kontra smjeru, zahvaljujući čemu može provesti neke manevre koje drugi helikopteri ne mogu. Nije tako teško oklopljen kao Mi-28, ali je izvanredno pokretan te ima bolju elektroniku. Što se tiče naoružanja, ima tri potporne točke za nošenje oružja sa svake strane, od čega svaka može nositi 20 nevođenih raketa, pet većih nevođenih raketa od 122mm, ili od 6 do 8 protutenkovskih raketa. A ima i laserski navođenu raketu Vikr, koja k tome ima odašiljač na stražnjoj strani - domet joj iznosi od 8 do 10 km i trenutno je najnaprednija koju imaju ruski helikopteri, kaže Blaže i napominje da Ka-52 izdvaja i sustav katapultiranja posade, što nema ni jedan helikopter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:45