UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ukrajinci se na Twitteru urnebesno narugali Rusima: ‘Kapetan Ukrajina? Ne...‘; Kijev opleo po Musku i Kanye Westu

Ključne događaje 284. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Rat u Ukrajini

 Afp, Profimedia/

Ključni događaji:

- 284. je dan rata u Ukrajini

- Ukrajina: Stigao brod s pšenicom za Etiopiju

- Zelenski kaže da su sankcije Rusiji ‘neozbiljne‘

- Macron: Europa treba dati garancije Rusiji


Nacrt rezolucije o sudu pred kojim bi se sudilo Rusima kruži UN-om

Nacrt rezolucije o osnivanju suda koji bi nalikovao onom u Nürnbergu, a pred kojim bi se ruskim dužnosnicima sudilo za invaziju na Ukrajinu i zločine koji su tijekom iste počinjeni, kruži Ujedinjenim narodima u New Yorku, javlja The Guardian.

Postoje indikacije da su Sjedinjene Države nakon lobiranja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ublažile svoju poziciju te da više nisu oštro protiv.

- Predsjedniku (Volodimiru) Zelenskom do toga je jako stalo. To je nešto što Ukrajina želi i mislim da će to biti jako važno. Pitanje je hoće li imati dovoljno glasova u Općoj skupštini - rekla je ovog tjedna Beth Van Schaack, ambasadorica SAD-a za međunarodno kazneno pravo.

Međunarodni kazneni sud (ICC) već je počeo istraživati ratne zločine u Ukrajini, no Kijev tvrdi da je ICC-u otežan rad jer Kremlj ne može optužiti za agresiju budući da Rusija nije potpisnica relevantnih statuta.


Dobitnica je Nobelove nagrade za mir: ‘Nema diplomatskog rješenja za rat u Ukrajini‘

U ovom času "nema diplomatskog rješenja" za rat u Ukrajini, ocijenila je u nedjelju Irina Ščerbakova, suosnivačica ruske nevladine organizacije za ljudska prava Memorijala koju su vlasti raspustile, a dobitnica je Nobelove nagrade za mir za 2022.

"Potpuno sam sigurna da nema diplomatskog rješenja s Putinovim režimom sve dok je on još tamo", rekla je u Hamburgu Irina Ščerbakova koja je napustila Rusiju nakon ruske invazije na Ukrajinu i trenutno živi u Njemačkoj.

"Rješenje koje se sad nudi jest vojno", premda diplomacija može poslije imati ulogu u smirivanju sukoba, ocijenila je Ščerbakova koja je u Hamburgu primila nagradu Marion Doenhoff za višegodišnju borbu za ljudska prava u Rusiji.

"No te odluke, ta diplomacija mogu se dogoditi tek kad Ukrajina ocijeni da je dobila rat i da ga može završiti", rekla je.

Ruska aktivistkinja je rekla da su preuranjeni pozivi na mir "djetinjasti". "Više ništa neće biti kao prije", istaknula je.

Nagradu Marion Doenhoff Ščerbakovoj je uručio njemački kancelar Olaf Scholz.

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir - Memorijal, bjeloruski aktivist Aleš Bjeljacki i Centar za građanske slobode iz Ukrajine - primit će nagradu u subotu 10. prosinca u Oslu.


Rusija kaže da neće prodavati naftu koja podliježe ograničenjima zapada

Rusija neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena koje je nametnuo zapad, čak i ako će zbog toga morati smanjiti proizvodnju, rekao je u nedjelju Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku.

"Radimo na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na razinu na koju je postavljeno, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizirati tržište", rekao je Novak.

Rusija neće raditi pod ograničenjem cijena, čak i ako Moskva bude morala smanjiti proizvodnju, naglasio je.

Ograničenje cijena na 60 dolara po barelu, ideja G7, ima za cilj smanjiti ruski prihod od prodaje nafte, istovremeno sprečavajući skok globalnih cijena nafte nakon što embargo EU-a na rusku sirovu naftu stupi na snagu 5. prosinca.

Mehanizam predviđa plafon od 60 dolara za barel nafte koja se prodaje trećim zemljama.

Ako je nafta prodana iznad cijene od 60 dolara, EU-u je na raspolaganju zabrana pružanja određenih usluga za ruske isporuke nafte, uključujući osiguranje, financiranje i tehničku pomoć

Ruska proizvodnja nafte bi zbog te odluke početkom iduće godine mogla pasti za 500 do milijun barela nafte dnevno, prenosi Reuters dva izvora iz ruske naftne industrije.

No, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini.

Andrij Jermak, čelnik Zelenskijeve administracije, rekao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja".

Zelenskij se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje.

"Ovaj novac će ići prema destabilizaciji točno onih zemalja koje trenutno nastoje izbjeći ozbiljne odluke", rekao je.


Nijemci: Očekujemo veliki val novih izbjeglica

Njemački veleposlanik u Velikoj Britaniji rekao je da očekuje "još jedan val" ukrajinskih izbjeglica "u nadolazećim tjednima", a kako temperature nastavljaju padati u Ukrajini.

Miguel Berger rekao je za nedjeljni program Sky‘s Sophy Ridge: "Putin nastavlja terorizirati civilno stanovništvo i vrlo smo zabrinuti zbog toga jer ovi napadi na energetsku infrastrukturu znače da će mnogi biti prisiljeni napustiti Ukrajinu."

Stotine tisuća ukrajinskih izbjeglica pobjeglo je u Njemačku od početka rata.

Što se tiče diplomatskih napora, rekao je da Njemačka ne vidi temeljnu promjenu u ruskom stajalištu i da "još nije optimist" u pogledu pregovora između Moskve i Kijeva.

Rekao je: "Ne vidimo temeljnu promjenu u ruskom stajalištu i u doglednoj budućnosti ne vidimo spremnost da se uključimo u diplomatsko rješenje u razgovoru."


Kijev ponovno napada Elona Muska

Glavni pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak kritizirao je vlasnika Twittera, Elona Muska.

Podoljak tvrdi da Musk preferira takozvana magična, "jednostavna rješenja" rata, referirajući se na Muskove planove da reformira Twitter, kao i na tvit u kojem je pozvao Ukrajinu da, u zamjenu za mir, odustane od Krima koji je okupirala Rusija.

Ukrajina ima kompliciran odnos s Muskom, najbogatijim čovjekom na svijetu, od početka ruske invazije.

Hvaljen je jer je Ukrajinu opskrbio tisućama satelitskih internetskih uređaja Starlink, koje je izradio SpaceX, no prijateljstvo se načelo u listopadu kada je Musk izrazio podršku mirovnim uvjetima koje je Kijev odbio.


Ukrajinsko ministarstvo obrane: ‘Svaki naš vojnik je superheroj‘

Ministarstvo obrane Ukrajine upravo je tvitalo o problemu širenja ruskih dezinformacija tijekom sukoba.

"Prošlog proljeća ruska propaganda širila je teorije o genetski modificiranim golubovima. Sada, o kloniranim ukrajinskim vojnicima. Onda će tvrditi da postoje i "super vojnici" genetski modificirani u tajnim biološkim laboratorijima. Kapetan Ukrajina? Ne. Svaki vojnik naših oružanih snaga je superheroj."


Rusija opljačkala žita vrijednog milijardu dolara

Rusija je ove godine na ukrajinskim poljima požnjela žito u vrijednosti od otprilike jedne milijarde dolara, objavila je američka svemirska agencija NASA. Više pročitajte OVDJE.


SAD očekuje da će se borbe u Ukrajini smanjiti narednih mjeseci

Američke obavještajne službe očekuju da će se smanjeni tempo u borbama u Ukrajini nastaviti u sljedećih nekoliko mjeseci, rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines u subotu.

Rekla je da će se i ukrajinska i ruska vojska pokušati opskrbiti kako bi se pripremile za protuofenzivu nakon zime, ali je izrazila „priličnu dozu skepticizma“ o tome hoće li Rusi biti spremni to učiniti.

„Mislim da je to optimističnije za Ukrajince u tom vremenskom okviru.", kazala je.

Haines je rekla kako misli da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio iznenađen što njegova vojska nije postigla više.

"Mislim da postaje sve informiraniji o izazovima s kojima se njegova vojska suočava. Ali još uvijek nam nije jasno ima li on u ovoj fazi punu sliku o tome koliko su izazovni ti problemi“, kazala je spominjući nestašice streljiva, moral, probleme s opskrbom i druge.

Haines je rekla da se Putinovi politički ciljevi u Ukrajini nisu promijenili, ali da bi on mogao privremeno smanjiti svoje kratkoročne vojne ciljeve.


Ukrajina: Stigao brod s pšenicom za Etiopiju

Brod s ukrajinskom pšenicom namijenjen Etiopiji stigao je u luku u Džibutiju u subotu, prvi brod koji je isplovio u sklopu nastojanja da se hrana pošalje zemljama koje su najosjetljivije na glad i sušu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Prošle subote Ukrajina i savezničke zemlje pokrenule su inicijativu za izvoz žitarica u vrijednosti od 150 milijuna dolara u Etiopiju, Sudan, Južni Sudan, Somaliju, Kongo, Keniju i Jemen.

"Šaljemo hranu. Šaljemo nadu", rekao je Zelenski u tvitu uz kratku snimku broda koji prevozi 25.000 tona pšenice za Etiopiju za koji je rekao da je stigao u luku Doraleh, u susjednom Džibutiju.

Zelenski je u petak rekao da će do početka sljedeće godine ukupno oko 60 brodova isporučiti teret.


Zelenski kaže da su sankcije Rusiji ‘neozbiljne‘

Ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara koje je dogovorila skupina G7 i Australija nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini, rekao je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Nakon što su G7 i Australija postigli dogovor u petak, očekuje se da će to preko vikenda učiniti Europska unija. Ta mjera ima namjeru smanjiti ruski dohodak od prodaje nafte, istovremeno sprečavajući rast globalnih cijena.

"Tepko da bi ovakvo ograničenje mogli nazvati ozbiljnom odlukom. To je prilično ugodno za proračun terorističke države", rekao je Zelenskij u video obraćanju.

"Samo je pitanje vremena prije nego što se budu morali upotrijebiti snažniji alati. Šteta je da će se izgubiti to vrijeme", dodao je.


Macron: Europa treba dati garancije Rusiji

Zapad treba razmotriti kako odgovoriti na potrebu Rusije za sigurnosnim jamstvima ako predsjednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u izjavi emitiranoj u subotu.

U razgovoru za francusku TV postaju TF1, snimljenu tijekom njegovog državnog posjeta Sjedinjenim Državama ovog tjedna, Macron je rekao da Europa mora pripremiti svoju buduću sigurnosnu arhitekturu.

"To znači da je jedna od bitnih točaka kojoj se moramo posvetiti - kao što je predsjednik Putin uvijek govorio - strah da će mu NATO doći pred vrata i raspoređivanje oružja koje bi moglo ugroziti Rusiju", rekao je Macron.

Mnogi u Ukrajini i na zapadu snažno se protive bilo kakvim pregovorima s Putinom kojima bi ga se nagradilo ustupcima nakon gotovo 10 mjeseci rata, pogotovo jer je Ukrajina u posljednja tri mjeseca potjerala ruske snage s velikog područja.

No Macronove primjedbe daju naslutiti da on razumije potrebu Moskve za sigurnosnim jamstvima, što je bio zahtjev u središtu intenzivne, ali neuspješne diplomacije uoči rata, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:56