OTVARA SE NOVI FRONT

Ukrajinci pokreću amfibijsku operaciju na strateški važan poluotok? Mogli bi ‘presjeći‘ ruske snage

Kinburn je najzapadnija točka do koje su Rusi stigli tijekom invazije na Ukrajinu, udaljeno samo 60 kilometara od Odese

Prizori amfibijskih kretanja, karta poluotoka Kinburn, teren poluotoka Kinburn

 /Screenshot Twitter

Nakon što su se Rusi povukli iz Hersona na lijevu stranu rijeke Dnjipro pojavila su se nagađanja da će doći do "zimske pauze" u južnom dijelu bojišnice. No, najnovija izvješća pokazuju da se već otvorio novi front u ratu.

U nedjelju su se pojavila nepotvrđena izvješća da se ukrajinske snage spremaju pokrenuti "amfibijsku operaciju manjeg opsega" na poluotoku Kinburn, posljednjem teritoriju pod ruskom kontrolom u Mikolajivskoj oblasti. Riječ je o izduljenom komadu teritorija koji se nalazi na lijevoj strani ušća Dnjipra u Crno more, južno od Mikolajiva i zapadno od Hersona.

Dana su ruski mediji objavili da je ukrajinska vojska ušla u mjesto Herois‘ke na poluotoku Kinburn, dok žestoke borbe i dalje traju diljem regije. Ruski vojni blogeri također su izvijestili da su se ukrajinske desantne skupine formirale u Očakivu u Mikolajivskoj oblasti i pokušale se iskrcati na Kinburnsku prevlaku u blizini mjesta Pokrovske, ali da su ih ruske snage uništile. To su sve nepotvrđene tvrdnje, no ukazuju na to da je poluotok Kinburn postao nova važna bojišnica.

Kinburn je poluotok u obliku kuke. Dugačak je oko 40 kilometara i širok oko devet kilometara. Na najzapadnijem dijelu poluotoka nalazi se Kinburnska prevlaka, uski "rep" koji spaja poluotok s područjem jugozapadno od grada Hersona. Tjesnac između prevlake i sjeverne obale luke Očakiv širok je samo četiri kilometara, što su Ukrajinci navodno iskoristili da čamcima uđu na poluotok. Kinburn je važan zato što gleda na ulaze u rijeke Dnjipro i Južni Bug te stoga kontrolira pristup lukama Herson i Mikolajiv. Kinburn je također najzapadnija točka do koje su Rusi stigli tijekom invazije na Ukrajinu. To je okupirano područje najbliže Odesi, udaljeno oko 60 kilometara, i omogućuje Rusiji daljnju kontrolu nad obalom Crnog mora.

Ravan i pješčan

Kinburn je ravan i pješčan. Djelomično je pošumljen hrastovima i borovima. Na poluotoku se nalazi Nacionalni park "Biloberezhia Sviatoslava", koje je prije rata bio popularno mjesto za izlete. Veći dio poluotoka je nenaseljen.

Ruske trupe su zauzele poluotok sredinom lipnja, što im je omogućilo da lansiraju projektile na luku Očakiv i natjeraju ukrajinski 81-metarski brod Yuri Olefirenko u bijeg. Rusija je ubrzo Kinburn pretvorila u vojnu bazu i odande navodno ispaljivala rakete i bespilotne letjelice iranske proizvodnje. Od tada su velika šumska područja spaljena, a prirodna staništa teško oštećena vojnim vozilima. Nepotvrđena izvješća i videozapisi objavljeni na društvenim mrežama i u lokalnim medijima pokazuju kako amfibijska oklopna vozila ili čamci noću prelaze Kinburnsku prevlaku, najvjerojatnije iz Očakiva. Ukrajina vjerojatno ima za cilj zaustaviti Rusiju da koristi poluotok kao vojnu bazu. Također, Kinburn omogućuje Kijevu da prebaci ukrajinske snage na lijevu obalu Dnjipra bez prelaska rijeke.

Od poluotoka ima otprilike 60 kilometara do južnog kraja Antonovskog mosta. Most je ozbiljno oštećen, ali ako Ukrajinci osiguraju mostobrane, mogli bi organizirati logistiku preko južnog dijela Dnjipra. Dolazak s jugozapada vjerojatno bi omeo ruske položaje, smatraju analitičari, jer su oni vjerojatno orijentirani prema obalama rijeke. Još hrabrija opcija bila bi da ukrajinski vojnici s poluotoka krenu prema istoku - do Armjanska i Krima, koji su udaljeni oko 130 kilometara. Dok Rusija pokušava zadržati liniju zapadno od rijeke Dnjipro, Ukrajinci bi mogli krenuti sjeveroistočno od Hersona prema Zaporižju i Melitopolju. Ako ukrajinske snage oslobode ili se približe Melitopolju, ruske bi snage bile "presječene" na dva dijela, a poluotok Krim bio bi ranjiv.

Lokacije za slijetanje

Pad Hersona čini poluotok Kinburn neodrživim za Rusiju, budući da je sada u dometu topništva sa sjeverne strane rijeke Dnjipro, koja je pod kontrolom Ukrajinaca.

"S nedavnim napretkom u Hersonu, Kinburn je unutar dometa masovne artiljerije. Kinburnska prevlaka bi mogla biti sljedeći komad Ukrajine kojeg će se Rusija odreći", rekao je za Forbes Mike Martin, suradnik na Odsjeku za ratne studije na King‘s Collegeu u Londonu.

Još u travnju su britanski obavještajni agenti savjetovali svoju vladu da podupre ukrajinske snage u svakom budućem pokušaju "izviđanja" na Kinburnu. Izviđači bi mogli "identificirati dobre lokacije za slijetanje za budući protunapad", pojasnili su agenti u prezentaciji koja je procurila u medije. Satelitske slike sugeriraju da su Rusi u međuvremenu postavili nove obrambene linije diljem poluotoka Kinburn.

Pojavila su se nepotvrđena izvješća o ukrajinskom napredovanju u oblastima Herson i Mikolajiv. Ukrajinske postrojbe su navodno prešle preko istočne obale rijeke Dnjipro u grad Oleški, južno od hidroelektrane Kahovka. Iako Rusija sada ima desetke tisuća dodatnih vojnika na istočnoj strani Dnjipro (nakon povlačenja s desne obale), još uvijek ima vrlo dug front za održati. Ruska obrambena linija uz rijeku Dnjipro dugačka je skoro 400 kilometara. Moskva će morati rasporediti ogroman broj vojnika kako bi obranila ovu liniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:14