UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ukrajinci od Amerikanaca zatražili kontroverzno oružje koje je zabranjeno u 120 zemalja

Uživo pratimo najvažnija događanja rata u Ukrajini
 Aris Messinis/Afp

Ključni događaji:

- Kijev od SAD-a traži kazetne bombe

- Zelenski: Ostajemo braniti Bahmut

- ISW: Putin odgađa drugi krug mobilizacije iz straha od nereda

- Bjeloruski sud osudio Tihanovskaju na 15 godina zatvora

- ‘Rusi u Ukrajinu šalju 60 godina stare tenkove‘

- Strelkov: Prigožina treba ukloniti s čela Wagnera


Zelenski traži od vojske da pronađe snage za obranu Bahmuta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da je zatražio od svojih vojnih zapovjednika da "pronađu snage" za obranu Bahmuta, mjesta u središtu borbi na istoku zemlje oko kojeg ruske snage stežu obruč.

"Rekao sam glavnom stožeru da nađe odgovarajuće snage za pomoć momcima u Bahmutu", rekao je Zelenski u videu, rekavši da "nijedan dio Ukrajine ne može biti prepušten" Rusima.

Oko grada se vode borbe mjesecima i ako bi Rusija preuzela kontrolu, neki vojni analitičari kažu da bi se ruskim snagama otvorio put do velikih gradova Slovjansk i Kramatorsk čime bi bili bliže potpunom osvajanju Donecke regije.

No drugi tvrde da je opkoljavanje tih gradova sada nemoguće nakon što su ruske snage potisnute iz regije Harkiva i da bi vrijednost osvajanja Bahmuta bila samo simbolično podizanje morala za Ruse.

Grad od oko 70.000 stanovnika prije rata, Bahmut je postao, zbog višemjesečnih borbi, simbol borbe između Ukrajinaca i Rusa za kontrolu nad Donbasom.

Zelenski je održao sastanak s vojnim zapovjedništvom i rekao da su oni "izrazili potporu nastavku obrambene operacije i daljnjem jačanju naših položaja u Bahmutu", stoji u priopćenju njegova ureda.


Ukrajina traži od SAD-a kontroverzno kazetno oružje

Ukrajina je od SAD-a zatražila kontroverzno kazetno oružje u trenutku dok produžava svoju ‘listu želja‘ što se oružanih sustava tiče.

Kijev navodno želi nabaviti protuoklopna punjenja kojs se nalaze u kazetnim bombama MK-20 kako bi ih ukrajinske snage bacale na ruske snage iz bespilotnih letjelica, prenosi Sky News.

Kazetno streljivo, koje je zabranjeno u više od 120 zemalja, ispušta velik broj manjih bombi koje mogu neselektivno ubijati na velikom području i predstavlja veliku prijetnju civilima.

Ukrajina se nada da će joj kazetno streljivo pružiti prednost u oštroj borbi protiv ruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinska vlada je javno rekla da želi američko kazetno streljivo, ali zahtjev za MK-20 - također poznato kao CBU-100 - ranije nije objavljena.

Ukrajina je ranije zatražila od SAD-a kazetne granate od 155 mm, prenosi Reuters.


Procjena NATO-a: Rusija je u Bahmutu izgubila 5 puta više vojnika od Ukrajine

Obavještajne službe NATO-a procjenjuju da su na svakog ukrajinskog vojnika poginulog u obrani Bahmuta ruske snage izgubile najmanje njih pet, rekao je u ponedjeljak vojni dužnosnik Sjevernoatlantskog saveza za CNN. Dužnosnik je upozorio da je omjer pet prema jedan procjena temeljena na obavještajnim podacima.

Dužnosnik NATO-a govorio je za CNN pod uvjetom anonimnosti jer mu nije dopušteno govoriti o tim obavještajnim podacima. Unatoč povoljnijem omjeru, dužnosnik ukazuje da i Ukrajina trpi značajne gubitke braneći grad.

Ukrajinski dužnosnici više su puta ustvrdili da nanose velike gubitke Rusiji dok Moskva pokušava zauzeti Bakhmut. "Naši branitelji nanijeli su značajne gubitke neprijatelju, uništili velik broj vozila, natjerali Wagnerove najbolje jurišne jedinice na borbu i smanjili neprijateljski ofenzivni potencijal", rekao je general-pukovnik Oleksandar Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga nakon posjeta Bahmutu u nedjelju.

Institut za proučavanje rata također ocjenjuje da su napori Rusije da zauzme Bahmut značajno pogoršali njezinu sposobnost za dodatne ofenzive. "Ruska vojska će se vjerojatno nekoliko mjeseci morati boriti da održi sve naredne ofenzivne operacije, pružajući Ukrajini priliku da preuzme inicijativu", ocijenili su u ponedjeljak.


Sve dublji razdor između Prigožina i ruske vojske

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne plaćeničke vojske Wagner, ponovno se oglasio s izjavama koje ukazuju na produbljivanje raskola između ruskog vrha i ove plaćeničke organizacije. Prigožin je rekao kako je u nedjelju napisao pismo zapovjedniku ruske vojne kampanje u Ukrajini, generalu Valeriju Gerasimovu, "o hitnoj potrebi opskrbe streljivom".

U ponedjeljak ujutro rekao je da je njegovom predstavniku u operativnom stožeru poništena propusnica i da mu je zabranjen pristup. Rusko ministarstvo na optužbe još nije odgovorilo.

Od početka godine kampanjom u Ukrajini zapovijeda osobno načelnik Glavnog stožera Gerasimov.

Prigožin je prošli tjedan tvrdio da su upravo njegovi ljudi praktički opkolili Bahmut. No, u subotu je u video snimci iznio turobniju procjenu, upozoravajući da će se bojišnica raspasti ako skupina Wagner bude prisiljena na povlačenje. Ipak, nije jasno kada je video snimka nastala.

On je optužio dužnosnike ministarstva za "izdaju" jer nisu opskrbili svoje snage odgovarajućim streljivom, što je ministarstvo zanijekalo.


ISW: Putin odgađa drugi krug mobilizacije iz straha od nereda

Ruski čelnik Vladimir Putin odgađa objavu drugog kruga mobilizacije i pojačava napore u tihoj mobilizaciji jer ne želi riskirati pobunu u Rusiji, tvrdi američki think tank Institut za proučavanje rata.

Nedavno je Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao je da na svakog poginulog ukrajinskog vojnika dolazi sedam mrtvih ruskih vojnika.

ISW tvrdi da će ograničenja u opremi i ljudstvu vjerojatno onemogućiti Moskvu da pokrene još jednu produljenu ofenzivu u idućim mjesecima. Također tvrde da je malo vjerojatno da će ruske snage moći pokrenuti novu ofenzivu nakon zauzimanja Bahmuta.


Zelenski: Ostajemo braniti Bahmut

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je o situaciji u opkoljenom Bahmutu s višim zapovjednicima, a dva visoka generala su podržala nastavak obrane grada na istoku zemlje, priopćio je ured predsjednika Ukrajine.

Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik oružanih snaga, i Oleksandr Sirskij, zapovjednik kopnenih snaga, zagovarali su nastavak obrane i nastavak jačanja ukrajinskih položaja, stoji u priopćenju na službenoj stranici.

Bild pak piše da su Zelenski i Zalužni imali suprotne stavove o tome kako bi se vojska trebala nositi sa situacijom u Bahmutu, pozivajući se na neimenovane izvore u političkom vrhu Ukrajine.

Bild piše da je Zalužni planirao taktičko povlačenje iz Bahmuta prije nekoliko tjedana zbog zabrinutosti za dobrobit svojih trupa.

Ukrajinska vlada rekla je za Bild da je ostanak u Bahmutu bila ispravna odluka zbog ozbiljne štete koju je nanijela ruskom vojnom osoblju.

- Velika većina vojnika u Bahmutu uopće ne razumije zašto se ukrajinski vojnici drže u Bahmutu, rekao je ukrajinski vojni analitičar za Bild koji je želio ostati neimenovan.


Bjeloruski sud osudio Tihanovskaju na 15 godina zatvora

Sud u Bjelorusiji osudio je u odsutnosti oporbenu čelnicu u egzilu Svetlanu Tihanovskaju na 15 godina zatvora, izvijestila je u ponedjeljak državna novinska agencija Belta.

Tihanovskaja i četiri druga optuženika koji su također u bijegu, bili su optuženi za urotu s ciljem neustavnog preuzimanja vlasti te osnivanje ekstremističke skupine.

Tihanovska je na predsjedničkim izborima 2020. godine bila protukandidatkinja autoritarnom dugogodišnjem čelniku Aleksandru Lukašenku i mnogi izborni promatrači je smatraju stvarnom pobjednicom izbora.

Nakon što se Lukašenko proglasio pobjednikom, oporba ga je optužila za izbornu prijevaru. Došlo je do dotad neviđenih prosvjeda u Bjelorusiji koje je Lukašenko brutalno ugušio.

Tihanovskoj, čiji su pristaše optužbe protiv političarke odlučno odbacili nazvavši ih besmislenom farsom, suđeno je u odsutnosti u siječnju prema optužnici koja je tereti za izdaju.


Ukrajina imenovala novog glavnog istražitelja za suzbijanje korupcije

Ukrajina je u ponedjeljak imenovala novog glavnog istražitelja za suzbijanje korupcije, zaključivši višemjesečni proces koji su zapadni saveznici pozorno pratili razmatrajući slanje daljnje pomoći Kijevu za borbu protiv ruskih snaga.

Europska unija traži od Kijeva da prioritetno suzbija korupciju želi li joj pristupiti i smatra imenovanje novog direktora Nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije (NABU) važnim korakom u tom smjeru.

Ukrajina je u lipnju prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU-u, četiri mjeseca nakon početka ruske invazije.

Semen Krivonos, dosadašnji šef Državne inspekcije za arhitekturu i urbano planiranje, izabran je na mandat od sedam godina. NABU je jedno od nekoliko tijela osnovanih zadnjih godina u svrhu borbe protiv korupcije.

"Naš tim predan je načelu nulte tolerancije prema korupciji i podržavanju institucija za borbu protiv korupcije", rekao je premijer Ddenis Šmihal na izvanrednom sastanku kabineta na kojem je potvrđeno njegovo imenovanje.

Ukrajina je na 116. mjestu od 180 zemalja po Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala.

NABU pokreće istrage o sumnjivim slučajevima korupcije, zajedno s Uredom posebnog tužitelja za suzbijanje korupcije, i slučajeve šalje Visokom sudu za suzbijanje korupcije.

Agencija je rekla da je u drugoj polovici prošle godine izdala više službenih zaključaka o sumnji u korupciju, čak 149, nego u cijeloj 2021. ili 2020. godini.


Ruski FSB tvrdi da je spriječio atentat na Putinova oligarha

Ruska služba sigurnosti FSB priopćila je u ponedjeljak da je spriječen pokušaj atentata na ruskog oligarha Konstantina Malofejeva (48).

Moskva tvrdi da su bombaški napad na Malofejeva planirale ukrajinske specijalne službe. Navodo su planirali dići u zrak njegov automobil postavljanjem eksploziva ispod vozila, na sličan način kao što je to učinjeno u slučaju ubojstva ruske novinarke Darije Dugine iz kolovoza 2022. Opširnije pročitajte OVDJE.


Pad Bahmuta ‘ne znači da je Rusija promijenila tijek rata‘

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je istočni ukrajinski grad Bahmut više od simbolične važnosti nego od operativne i da to ne znači nužno da je Moskva vratila zamah u svojim jednogodišnjim ratnim naporima.

"Mislim da je to više simbolična vrijednost nego strateška i operativna vrijednost", rekao je Austin novinarima tijekom posjeta Jordanu, dodajući da ne želi predviđati hoće li i kada ruske snage zauzeti Bahmut.

"Pad Bahmuta neće nužno značiti da su Rusi promijenili tijek ove borbe", dodao je Austin.


Spriječen pokušaj atentata na oligarha bliskog Putinu

Ruski državni mediji prenose tamošnje sigurnosne snage koje tvrde da su spriječile planirani atentat na Konstantina Malofeva, ruskog biznismena koji posjeduje Tsargrad TV, televizijski kanal koji snažno podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

image

Konstantin Malofev

Niviere David/abacapress.com/Abaca Press/Profimedia/Niviere David/abacapress.com/Abaca Press/Profimedia

Sigurnosne službe u Rusiji optužuju ukrajinske specijalne službe za zavjeru, te navode da je ubojstvo trebalo biti izvršeno postavljanjem autobombe, a oligarh ubijen na sličan način kao Darija Dugina, kći istaknutog ruskog nacionalista Aleksandra Dugina, u kolovozu prošle godine.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


Napad na Kramatorsk

Suspilne, ukrajinska državna televizija, izvještava da su tijekom noći "ruske trupe lansirale raketni napad na Kramatorsk i uništile školu", te da je oštećeno i 15 stambenih zgrada.

Tvrdnja nije neovisno provjerena.


Zračna uzbuna odjekuje diljem Ukrajine

Zračna uzbuna proglašena je u nekoliko regija Ukrajine, uključujući Mikolaiv, Dnipro, Zaporižja, Odesu i Herson na jugu, kao i u Lavovu na zapadu.

Nedugo zatim objavljeno je kako je zračna uzbuna proširena na cijelu Ukrajinu.


‘Rusi u Ukrajinu šalju 60 godina stare tenkove‘

Britansko ministarstvo obrane u najnovijem ažuriranju o stanju na bojištu izvijestilo je kako Rusi u Ukrajinu šalju tenkove iz pedesetih godina 20. stoljeća.

"Ruska vojska odgovorila je na teške gubitke oklopnih vozila raspoređivanjem 60 godina starih glavnih borbenih tenkova T-62", pišu Britanci.

"Postoji realna mogućnost da će i 1. gardijska tenkovska armija, navodno ruska udarna tenkovska sila, dobiti ove tenkove kako bi prikrili gubitke. Posljednjih dana identificirani su i ruski oklopni transporteri BTR-50, koji su prvi put isporučeni 1954. godine, a prvi put sad raspoređeni u Ukrajini", pišu Britanci te dodaju kako je od ljeta 2022. otprilike 800 T-62 uzeto iz skladišta, a neki su dobili nadograđene nišanske sustave koji će vrlo vjerojatno poboljšati njihovu učinkovitost noću.

"No, jasno, ovi tenkovi su iznimno ranjivi i zastarjeli te iznimno nesigurni jer njihov oklop nije prilagođen modernom naoružanju", zaključuju.


Strelkov se okomio na Prigožina: ‘Treba ga ukloniti čela Wagnera‘

Bivši agent FSB-a Igor Girkin, poznat i kao Strelkov, na svom Telegram kanalu komentirao je kako je Jevgenij Prigožin ratni zločinac te je pozvao da ga se odmah ukloni s čela grupe Wagner ‘koja ima malen utjecaj na stanje na bojištu‘.

Jedan od glavnih proruskih separatista u Ukrajini kazao je kako su Prigožinove objave da bi se bez Wagnera front urušio primjer "besramne kriminalne samopromocije" i smatra kako je snimka na kojoj proziva Moskvu zbog nedostatka streljiva nastala prije dva tjedna.

Ustvrdio je i kako bitka koju wagnerovci vode za relativno malen grad u Donbasu, misleći na Bahmut, zapravo vojno nije toliko bitna.

Osim što nije odlučna za tijek rata, ona "vodi u ogromne gubitke boraca", a time Ukrajina dobiva na vremenu, piše Strelkov koji u drugoj objavi komentira Prigožina kao ‘psihički nestabilnu osobu‘:

"Po mom mišljenju, Wagner, nakon što se završi napad na Bahmut, ne može biti povučen s fronta niti raspušten", piše i dodaje da je potrebna reorganizacija postrojbe kako bi se uspješnije koristila u budućnosti.

"No, Prigožina se treba u potpunosti ukloniti s čela Wagnera", dodaje i pritom navodi da su Prigožinove političke ambicije samo naštetile Wagneru.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci Strelkov je osuđen zbog rušenja leta MH17 2014. godine.


U Belgorodskoj oblasti oborene tri ukrajinske rakete?

Tri ukrajinske rakete navodno je tijekom noći oborila ruska protuzračna obrana u ruskoj regiji Belgorod.

Vjačeslav Gladkov, gradonačelnik Belgorodske regije, potvrdio je napad na svom Telegramu i rekao da vlasti istražuju što se dogodilo.

Jedan je muškarac navodno zadobio rane na ruci od gelera i hitna pomoć ga je prevezla u bolnicu. Dodatna šteta nastala je na dalekovodima i fasadama obližnjih zgrada.


Šojgu posjetio Mariupolj

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio je Mariupolj, grad u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck koji su ruske snage osvojile prošle godine nakon višemjesečne opsade, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane.

Ruski servis BBC-ja javlja da je ruski ministar obrane "treći dan zaredom" u ruskom okupiranom području Ukrajine.

U Mariupolju je "provjerio spremnost već obnovljenih objekata i napredak radova na gradilištima".

Popis objekata koje je Šojgu navodno obišao uključuje medicinski centar, centar za hitne slučajeve i “novi mikrodistrikt od 12 peterokatnih stambenih zgrada”.


Ukrajina: Odbili smo 95 napada ruskih snaga

Ukrajinske snage odbile su više od 95 napada ruskih snaga u nedjelju u nekoliko područja Luganska i Donjecka.

Prema posljednjem ažuriranju Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine, ruske snage pokrenule su 27 zračnih napada i četiri raketna napada u posljednja 24 sata i nastavljaju gađati civilnu infrastrukturu.

U međuvremenu, ukrajinske zračne snage izvele su 12 napada na ruske snage, s topničkim i raketnim snagama koje su pogodile tri kontrolne točke, četiri "žarišna područja" i jedan sustav protuzračne obrane.

Također se tvrdi da je ruska vojska postavila bazu u Volnovakhi u regiji Donetsk gdje su učenici lokalne tehničke škole bili prisiljeni popravljati oštećenu opremu i vozila.


Ukrajinci dronom uništili promatrački toranj u Rusiji

Specijalna jedinica Obrambene obavještajne službe Ukrajinskog ministarstva obrane, Kraken, objavila je da je uništila autonomni promatrački toranj Grenadier u ruskoj oblasti Brjansk, koristeći kamikaza dron.

"Koristeći bespilotni kamikaza dron, obavještajne snage specijalne jedinice Kraken uništile su autonomni promatrački toranj Grenadier u oblasti Brjansk", naveli su u objavi na Telegramu i uz opis objavili snimku na kojoj se vidi da je toranj srušen iz drugog pokušaja.

Međutim, nije poznato kad se to dogodilo.


Ruski vojnici bore se lopatama

Ruske trupe prisiljene su koristiti lopate tijekom borbe prsa u prsa u Ukrajini zbog nestašice streljiva dok Vladimir Putin nastavlja gubiti kontrolu nad ratom, piše Business Insider.

U najnovijem ažuriranju Ministarstva obrane o situaciji u Ukrajini, otkriveno je da su ruski mobilizirani rezervisti rekli da su dobili naredbu da napadnu ukrajinsko uporište naoružani samo ‘vatrenim oružjem i lopatama‘.

Ministarstvo obrane je reklo da su lopate poput MPL 50 vjerojatno također alati koji se koriste za borbu prsa u prsa.

Standardna lopata MPL 50 ima mitologiziranu reputaciju u Rusiji kao posebno smrtonosna, a njezin dizajn nije se puno promijenio od svog prvog predstavljanja 1869. godine. Mala je i duga samo 50 cm.

Vojska ju je koristila kao oružje za blisku borbu, za ukopavanje, u Ruskom Carstvu, zatim Sovjetskom Savezu, a potom i državama nasljednicama.

Sovjetske Spetsnaz jedinice navodno su trenirale korištenje lopate MPL 50 za borbu prsa u prsa.

Ministarstvo obrane priopćilo je da uporaba lopate kao oružja ‘naglašava brutalnu i niskotehnološki borbenu borbu koja je postala obilježje većeg dijela rata‘.

Dodaje se da je jedan od ruskih rezervista opisao kako nije ‘ni fizički ni psihički‘ spreman za akciju.

Dodatno, navodi se da je u Ukrajini došlo do povećanja broja borbi prsa u prsa.

Rečeno je da je to vjerojatno zato što Putin nastavlja tjerati napade svog pješaštva, iako im nedostaje streljiva.


Sve veći bijes blogera

Neuspjeh Rusije da napreduje u skladu s navedenim rokovima vjerojatno će dovesti do rastuće frustracije među najjačim pristašama rata, kaže Institut za proučavanje rata.

ISW kaže da je naporna kampanja za zauzimanje Bahmuta natjerala blogere da se prebace na konzervativnija očekivanja za napredovanje ruskih trupa na temelju "devet mjeseci ‘vrlo iscrpljujućeg, sporog ruskog napredovanja u Bakhmutu".

Unatoč ovim smanjenim očekivanjima, ISW napominje da cijena zauzimanja Bakhmuta i zaustavljanja napredovanja drugdje "sugerira da bi ruska kampanja za zauzimanje cijele Donjecke oblasti bila jednogodišnji napor‘".

Ruske snage trenutno nemaju ljudstvo i opremu potrebnu za održavanje ofenzivnih operacija velikih razmjera za ponovnu ofenzivu prema Kramatorsku i Slovjansku, a kamoli za višegodišnju kampanju zauzimanja cijele Donjecke oblasti. Smislene ruske ofenzive oko Vuhledara ili drugdje u zapadnoj Donjeckoj oblasti također su vrlo upitne.

Rusija će morati mobilizirati znatno više osoblja i temeljito transformirati svoju vojnu industriju kako bi mogla podržati takve operacije. Kontinuirani neuspjeh ruske vojske u postizanju odlučujuće pobjede u Donjeckoj oblasti vjerojatno će izazvati sve veći bijes ruske ultranacionalističke proratne zajednice.


Slijedi ukrajinska protuofenziva

Prema najnovijem ažuriranju Instituta za proučavanje rata, iscrpljenost koju su doživjele ruske snage u Bahmutu i odugovlačenje ofenziva drugdje znači da će se "ruska vojska vjerojatno nekoliko mjeseci boriti za održavanje svih kasnijih ofenzivnih operacija".

ISW kaže da "značajan broj" mobiliziranog osoblja u blizini Vuhledara i u drugim operacijama sugerira da "ruske snage vjerojatno nemaju sposobnost da dodatno ojačaju područje Bahmuta značajno bez povlačenja snaga s drugog područja fronte zbog nedostatka neiskorištenih rezervi".

Čak i ako ruska vojska zauzme Bahmut, ISW kaže da vjerojatno neće moći iskoristiti ovu pobjedu i, u kombinaciji s "zaustavljenom ruskom ofenzivom" u Lugansku, okolnosti "vjerojatno postavljaju snažne uvjete za buduću ukrajinsku protuofenzivu".

Ruski napori protiv Bahmuta ne idu u prilog operativnim ili strateškim ciljevima ruske vojske na bojnom polju, a značajna ukrajinska obrana u okolnom području potkopava svaki taktički značaj koji zauzimanje Bahmuta vjerojatno ima za ruske snage. Ukrajinske snage će vjerojatno imati priliku iskoristiti inicijativu na bojnom polju i pokrenuti protuofenzivu kada ruski napor oko Bahmuta bude kulminirao prije ili nakon zauzimanja grada, ističe ISW.


Iscrpljivanje urbanim ratovanjem

Čini se da ukrajinske snage "provode ograničeno borbeno povlačenje" u istočnom Bahmutu, ali nastavljaju nanositi velike gubitke ruskim snagama koje napreduju, navodi američki Institut za proučavanje rata u svom najnovijem ažuriranju.

Iako think tank kaže da je još uvijek prerano reći koje su namjere Ukrajine, obrana Bahmuta "i dalje je strateški čvrsta" i da možda slijedi "postupno borbeno povlačenje kako bi se iscrpile ruske snage kontinuiranim urbanim ratovanjem".

Malo je vjerojatno da će ruske snage brzo osigurati značajne teritorijalne dobitke pri vođenju urbanog ratovanja, koje obično favorizira branitelja i može omogućiti ukrajinskim snagama da nanesu velike gubitke ruskim jedinicama koje napreduju – čak i dok se ukrajinske snage aktivno povlače.

ISW ističe da će se ruske snage i dalje morati boriti kroz središte grada Bahmuta na zapadnoj obali rijeke Bahmutka, koje je dobro branjeno i pogodovat će ukrajinskim snagama.

Urbano ratovanje u Bahmutu moglo bi dodatno degradirati već iscrpljene ruske mješovite snage na način sličan onom izazvanom borbenim povlačenjem Ukrajine s linije Severodonjeck-Lisičansk, čime su efektivno okončane ruske ofenzivne operacije u Luganskoj i Donjeckoj oblasti u ljeto 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:50