‘PRIKRIVAJTE!‘

Ukrajinci objavili eksplozivnu snimku napada Hamasa: ‘Okrenite na 12. sekundu i poslušajte...‘

Anton Geraščenko sugerira da je to dokaz da su instruktori koji govore ruski izdavali zapovijedi i koordinirali akcije tijekom napada

Snimka koja navodno dokazuje sudjelovanje ruskih instruktora u Hamasovom napadu

 /Screenshot/twitter

Savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, Anton Geraščenko, objavio je na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, snimku koja sugerira da su ruski instruktori sudjelovali u subotnjem napadu Hamasa na Izrael.

"‘Pokrivaj! Pokrivaj!‘ - pojavili su se dokazi da su instruktori koji govore ruski unutar terorističke organizacije Hamas izdavali zapovijedi i koordinirali akcije plaćenika tijekom napada na Izrael 7. listopada 2023. godine. Naredba na ruskom "Prikrivajte! Prikrivajte!" ("Pokrivaj! Pokrivaj!") može se jasno čuti od 12. sekunde nadalje", napisao je Geraščenko u objavi u snimku.

Autentičnost snimke i vjerodostojnost informacija koje je iznio Geraščenko u ovom trenutku nije moguće potvrditi.

Ova snimka i sugestije, inače, dolaze u trenucima kada neki zapadni mediji u svojim analizama i komentarima sugeriraju da su se odnosi Izraela i Rusije, kao i ruskog vođe Vladimira Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua osobno, poprilično srozali.

Tako američki The Hill u četvrtak ocjenjuje da se Putinovi otisci prstiju mogu vidjeti posvuda u napadu Hamasa i da je upravo on bio jedini pravi pobjednik kada je izbio rat. Putinovo podržavanje svog saveznika Irana, najvećeg neprijatelja Izraela, kako se ocjenjuje, rezultiralo je otvaranjem nove fronte u Gazi u njegovom ratu protiv Zapada. Također, Putinu je trebala distrakcija, a prošli vikend ju je i dobio.

Radilo se o napadu iz zraka, s kopna i mora, uz kibernetički udar. Ocjenjuje se da je to daleko iznad priznatih sposobnosti Hamasa, što je potaknulo nagađanja da je teroristička organizacija dobila izravnu potporu od Irana, a vjerojatno i od Rusije, pri čemu su dokazi za rusku umiješanost posredni, ali i prisutni, kako s ističe.

The Hill također podsjeća da su dužnosnici Hamasa u ožujku i rujnu ove godine posjetili Moskvu.

Podsjećajući da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu dugo predstavljao kao Putinov prijatelj te da se i ruski vođa tijekom godina predstavljao kao lojalni saveznik izraelske države, The Guardian navodi kako se čini da je nakon subotnjeg napada na Izrael to prijateljstvo nestalo.

Četiri dana nakon početka Hamasovog iznenadnog napada, Putin još nije bio nazvao Netanyahua, dok Kremlj nije objavio poruku sućuti. U utorak, u svojim prvim komentarima, Putin je poručio tek da je eksplozija nasilja između Izraela i Palestinaca pokazala da američka politika nije uspjela na Bliskom istoku te da nije uzela u obzir potrebe Palestinaca.

Godinama je Putin nastojao njegovati snažne veze s Izraelom dok je također podupirao palestinsku stvar, što je savezništvo iz sovjetskog doba. Čini se da je delikatna ruska diplomacija s Izraelom urodila plodom kada je ta zemlja odbila sudjelovati u zapadnim sankcijama protiv Rusije.

No, ispod površine, bilo je znakova da se odnosi između Rusije i Izraela pogoršavaju zbog Putinovih tvrdnji da se bori protiv "neonacizma" u Ukrajini, dok je svoju zemlju prebacio u orbitu Irana, najvećeg neprijatelja Izraela. Kremlj se također obračunao s ruskim ogrankom Židovske agencije, privatne dobrotvorne organizacije usko povezane s izraelskom vladom koja je pomogla desecima tisuća visokokvalificiranih ruskih Židova da emigriraju u Izrael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:50