‘STIŽE ZIMA‘

Ukrajinci imaju kolosalan problem, bit će još gore, a vrijeme curi: ‘Ništa nećemo stići, pomagajte!‘

‘Svi kupujte generatore. Kupite ih i pripremite se...‘

U ruskom udaru potpuno je uništena termoelektrana Trypillia

 X

Rusija već duže vrijeme raznim projektilima i bespilotnim letjelicama nemilice izvršava snažne udare na ciljeve u Ukrajini, koje uglavnom čine civilni objekti - posebno u drugom najvećem ukrajinskom gradu Harkivu - i ključna energetska, elektroenergetska i toplinska postrojenja. Rusija namjerno i sustavno izvodi udare energetski sustav Ukrajine i energetski infrastrukturu.

Jučerašnji udar na termoelektranu Trypillia, udaljenu 50-ak kilometara od Kijeva, bio je posebno razoran. Ta velika termoelektrana u blizini Kijeva potpuno je uništena u ruskim udarima rano u četvrtak, kako je priopćila energetska tvrtka Centrenergo, velika kompanija za proizvodnju električne i toplinske energije u središtu i na istoku Ukrajine.

Elektrana Trypillia bila je najveći dobavljač električne energije za tri regije, uključujući Kijev, rekli su dužnosnici. "Razmjeri uništenja su zastrašujući", rekao je predsjednik Centrenerga Andrij Hota.

Hota je za BBC rekao da su u udarima u četvrtak ujutro uništeni transformator, turbine i generatori, a šteta 100-postotna. Nekoliko sati nakon napada Centrenergo je potvrdio da je njegova elektrana Trypillia stavljena izvan uporabe, a Hota je ustvrdio da je cijeli proizvodni kapacitet njegove tvrtke u Ukrajini sada uništen.

Tvrtka je bila jedan od najvećih dobavljača električne i toplinske energije u Ukrajini. Upravljala je s još dvije elektrane - jednom u regiji Harkiv, koja je uništena krajem ožujka, te jednom u području regije Doneck, koja je pada u ruske ruku nakon početka invazije ruskog autokrata Vladimira Putina u veljači 2022. godine.

‘Sa zimom dolazi divovski problem‘

Postrojenja Harkiv i Trypillia nekada su proizvodila oko 8 posto električne energije u zemlji, kako kaže Hota. Termoelektrana Trypillia opskrbljivala je strujom tri središnje regije Žitomir, Čerkasi i Kijev. Uništenje te elektrane, kako vjeruje, neće biti kritično pitanje za Ukrajinu tijekom ljeta, ali će do zime, kako ističe, postati "divovski problem".

Iako se postrojenje može ponovno izgraditi uz pomoć rezervnih dijelova iz Europe, on ističe da će ostati ranjivo na napade ako ukrajinski zapadni saveznici ne osiguraju moćne sustave protuzračne obrane. Kako kaže, oni sve mogu popraviti i učiniti nemoguće. "Ali trebamo zaštitu."

Najmanje još dvije termoelektrane pretrpjele su "značajnu štetu" tijekom noći na zapadu Ukrajine, što je još više opteretilo opskrbu električnom energijom u cijeloj zemlji.

Energetska tvrtka DTEK već je pala na 20 posto kapaciteta nakon više udara u ožujku. "Napad po napad, Rusija pokušava ugušiti ukrajinski energetski sustav, a time i našu teško stečenu slobodu", priopćio je DTEK.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko, koji svakodnevno na X-u objavljuje i komentira događanja u vezi ruskog rata u Ukrajini, u četvrtak je objavio status u kojem odmah na početku upozorava da - stiže zima.

On tvrdi da je ukrajinska energetska kompanija DTEK do sada izgubila 80 posto svojih proizvodnih kapaciteta, te također istaknuo da je Centrenergo izgubio 100 posto svojih kapaciteta za proizvodnju energije. Nekoliko regija Ukrajine, kako je naveo, već su morale ograničiti opskrbu električnom energijom i uvesti raspored za potrošače. U gradu Harkivu, kako je naveo, u ruskim udarima stotine tisuća ljudi ostaje bez struje.

Elektrane, upozorio je, neće biti moguće obnoviti ili ponovno izgraditi prije zime, a za to je potrebna skupa i jedinstvena oprema koja se često mora posebno proizvoditi, odnosno ne može se naprosto kupiti.

‘Pripremiti se za sve scenarije‘

Ukrajini su, kako kaže, potrebni generatori velikog kapaciteta - za bolnice, drugu ključnu infrastrukturu, toplinske točke u gradovima i selima, ali i solari kao alternativni izvor električne energije. Mora se, poručio je, djelovati već danas da bi Ukrajina preživjela iduću zimu.

Herman Haluščenko, ministar energetike Ukrajine, u intervjuu za TV kanal Rada je, pak, rekao da Ukrajinci moraju zbog ruskih napada biti spremni za svaki scenarij tijekom proljeća i ljeta te pripremiti generatore i prijenosne baterije. S druge strane, djelatnici elektroenergetskog sustava, kako je rekao, učinit će sve da se najgori scenarij što se tiče opskrbe strujom ne ostvari, prenosi Ukrainska Pravda.

"Malo je zastrašujuće kad ministar kaže ‘Idemo, svi kupujte generatore‘", rekao je on. "Kupite ih i pripremite se, ali učinit ćemo sve što je u našoj moći da vam ne zatrebaju. Sada su nastavljeni ruski napadi velikih razmjera i moramo se pripremiti za svaki scenarij".

Ukrainska Pravda provela je i veliku analizu s fokusom na pitanje što Ukrajina može očekivati bez termoelektrana. U analizi se napominje da Rusi ne gađaju samo termoelektrane, već i hidroelektrane te energetsku infrastrukturu Ukrenerga - ukrajinskog operatera prijenosnog sustava električne energije - neophodnu za prijenos električne energije.

Primarni cilj Rusije je, kako se navodi, onesposobiti termoelektrane i hidroelektrane, koje su manevarska sredstva. Njihova primarna uloga u elektroenergetskom sustavu je mogućnost brzog povećanja proizvodnje električne energije u jutarnjim i večernjim satima kada potrošnja naglo raste.

Što se može do zime?

Elektroenergetski sustav, kako stoji dalje, može sigurno raditi samo ako se održava ravnoteža, odnosno da je potrošnja električne energije jednaka proizvodnji električne energije. Kada se ta ravnoteža poremeti, nastaju problemi koji dovode do nestanka struje.

Analizirajući pitanje što Ukrajina može poduzeti prije iduće zime, navodi se da prije svega treba imati na umu da se dio opreme koju su Rusi uništili može popraviti. Neke su se zemlje obvezale opskrbiti Kijev rezervnim dijelovima i opremom iz svojih zatvorenih termoelektrana.

Kao drugo, potrebno je razviti distribuiranu proizvodnju temeljenu na prirodnom plinu, o čemu se u posljednje vrijeme dosta raspravlja, no dalje od priča se nije otišlo, navodi Ukrainska Pravda.

"Nužno je pronaći, dovesti i instalirati plinsko-klipne i plinsko-turbinske elektrane malog kapaciteta, koje neprijatelj ne može uništiti u najkraćem mogućem roku. Plinsko-turbinske i plinsko-klipne elektrane jedino su moguće rješenje u iduće 2 do 3 godine. "Nakon toga, možemo razgovarati o drugim opcijama. Najmanje 2 do 2,5 GW novih kapaciteta potrebno je da se nadoknadi ono što je već izgubljeno u nedavnim napadima", rekao je za ukrajinski medij Oleksandr Harčenko, direktor Centra za istraživanje energetske industrije.

Ključno je ojačati ukrajinsku protuzračnu obranu i potpuno zatvoriti nebo jer bez tih mjera nema smisla obnavljati stare elektrane na ugljen ili graditi nove elektrane na plin. U međuvremenu, potrošače se poziva na štednju električne energije, što je Ukrenergo već savjetovao.

Putin: Udari na energetska postrojenja dio su cilja demilitarizacije Ukrajine

Putin je u četvrtak rekao da je Rusija imala "obvezu odgovoriti" na napade na ukrajinske energetske objekte nakon napada Kijeva na ruske energetske resurse, iako je upravo on bez konkretnog razloga i pod lažnim izlikama pokrenuo rat.

"Nažalost, nedavno smo vidjeli niz udara na naše energetske objekte i bili smo dužni reagirati", rekao je on. "Želim naglasiti da, čak i iz humanitarnih razloga, zimi nismo izvodili napade. Milim na to da nismo htjeli ostaviti socijalne ustanove bez električne energije - bolnice i slično. No, nakon niza napada na naša energetska postrojenja, morali smo odgovoriti".

Potom se vratio na staru retoriku, cinično spomenuvši jedan od svojih navedenih ciljeva još na početku invazije. "Udari na energetska postrojenja", kako je rekao, dio su ruskog cilja "demilitarizacije" Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:48