BITKA ZA SJEVERODONJECK

Ukrajinci i Rusi bore se za svaku ulicu, ukrajinske snage pod svoju kontrolu vratile polovicu grada

U protuofenzivi su odbacili ruske trupe i ubili još jednog generala, Britanci im šalju višecijevne bacače raketa

Rusi nemilosrdno zasipaju pripadnike ukrajinske vojske teškom artiljerijom

 ARIS MESSINIS/AFP

Ruska vojska sravnjuje sa zemljom Sjeverodoneck i Lisičansk, rekao je u ponedjeljak guverner ukrajinske oblasti Luhansk Serhij Hajdaj i dodao da se "granatiranje tih dvaju gradova udeseterostručilo". Stanovnici gradova u tom dijelu zemlje prolaze isto što su prije prošli stanovnici razorenog obalnog grada Mariupolja, koji je sada u rukama Rusa, rekao je Hajdaj.

Dva zida

Sa žestokim udarima suočio se i Mikolajiv na jugu zemlje, čiji je gradonačelnik Oleksandr Senkevič potvrdio detonacije diljem grada te pozvao građane da krenu u skloništa ili barem slijede pravilo "dva zida" (između sebe i ulice, s ciljem štite od gelera). Maksim Kozicki, guverner Lavova, objavio je kako se u tom gradu na zapadu Ukrajine tijekom noći nije oglašavala sirena za uzbunu, ali je zato prvi put od travnja granatiran glavni grad Kijev.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj u svojem je izvještaju rekao da se u Sjeverodonecku odvijaju žestoke bitke za grad u koji su prije više od tjedan dana ušle ruske snage. Ukrajinske i ruske snage bore se ulicu po ulicu za kontrolu nad tim industrijskim gradom.

Ukrajinska vojska u protuofenzivi je vratila pod svoju kontrolu polovicu grada - istočna i južna predgrađa - no sada je, priznao je Hajdaj, situacija je ponovno za njih izuzetno teška jer ih Rusi nemilosrdno zasipaju teškom artiljerijom. Ruski Ministarstvo obrane objavilo je da su gurnuli ukrajinske snage natrag na polaznu točku, međutim tu tvrdnju nije moguće neovisno provjeriti. Ukrajinci su istodobno pokrenuli i napad sjeverno od Harkiva, što daje naslutiti da žele izvršiti što jači pritisak na ruske opsrkbne linije.

Ukrajinske snage objavile su da je u borbama ubijen još jedan ruski general - Roman Kutuzov. Na Telegramu je objavljeno da je ubijen 5. lipnja nedaleko od Mikolaivke u Luhanskoj oblasti, nedaleko od Popasne. Kutuzov je vjerojatno zapovijedao 1. korpusom armije samoproglašene Donjecke narodne republike. To bi bio najmanje osmi ruski general koji je izgubio život od početka invazije.

Kako bi povećao moral vojnika, istočni je front u tajnosti posjetio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se snimio s vojnicima i poručio svijetu da Ukrajina neće odustati. U nedjelju ujutro projektili su pogodili predgrađe Kijeva. Prema izvještaju britanskog ministarstva obrane, objavljenom na njegovim službenim stranicama, najnoviji ruski napad na Kijev izveden je najvjerojatnije kako bi se omela dostava vojne opreme sa Zapada na prvu liniju bojišta. Ruske rakete pogodile su željezničku infrastrukturu, stoji u izvješću, iako su neki ukrajinski izvori objavili da je cilj ruskih napada onemogućiti izvoz ukrajinskih proizvoda na Zapad.

Novi udari

Dok je Zelenski bio na terenu, njegov kolega, ruski predsjednik Vladimir Putin, upozorio je Zapad da ne šalje opremu Ukrajini jer "to neće pomoći ukrajinskim izgledima na bojišnici, a za sobom vuče nove udare, kakve ruske vojska još nije izvodila". U televizijskom govoru Putin se u prvom redu referirao na dostavu američkih višecijevnih raketnih sustava (engl. kratica MLRS) opominjući da bi Rusija zbog toga mogla pojačati napade.

"Napast ćemo ciljeve koje još nikada nismo", poručio je Putin nakon što je SAD tjedan prije potvrdio dostavu višecijevnih bacača dugog dometa ukrajinskoj vojsci.

Dosad je Ukrajina dobivala uglavnom samo haubice čiji je domet bio oko 30 kilometara. Ruski predsjednik upozorio je u svojem govoru i na to da američko slanje dalekodometnih topova "ne pridonosi iznalaženju diplomatskog rješenja" sukoba.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je, pak, da je u najnovijim napadima na Svjatohirsk, u kojem se oko 300 osoba sakrilo od bombi u tamošnji manastir, ubijeno najmanje četvero ljudi. Samostan, koji se inače nalazi na Unescovoj listi zaštićene baštine, uništen je, objavio je Zelenski. "Spremni su sve spaliti, uključujući i pravoslavne crkve", izjavio je Zelenski u subotu, a tom je prilikom rekao da je otpočetka invazije već uništeno 113 ukrajinskih crkava.

Ruska taktika

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio zabrinutost zbog rizika da rat eskalira i u intervjuu objavljenom u petak rekao da "Rusija ne bi trebala biti ponižena", njegova pomirljivost nije naišla na dobar prijem u Ukrajini.

Zbog njegovih opaski ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na Twitteru je napisao da je "nemoguće izbjeći ponižavanje Rusije". "Ona je sama sebe ponizila. Poziv da se izbjegne ponižavanje Rusije ponižava zemlje koje iza tih poziva stoje.

Trebali bismo se usredotočiti na to kako staviti Rusiju tamo gdje joj je mjesto", poručio je francuskom predsjedniku. Velika Britanija objavila je da šalje najnovije višecijevne sustave koji mogu pogoditi ciljeve udaljene 80 kilometara. Višecijevni bacači koje Britanija šalje ukrajinskoj vojsci dolaze s navođenim raketama. Britanske vlasti objavile su da su tu odluku o slanju nove opreme donijele u dogovoru sa Sjedinjenim Državama.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva odgovoriti na zapadne isporuke oružja dugog dometa Ukrajini potiskivanjem ukrajinskih snaga dalje od ruske granice.

Međutim, ukrajinski zapadni saveznici bili su svjesni osjetljivosti odluke, pa su tako od ukrajinskih dužnosnika tražili garancije da neće koristiti novu opremu za napade unutar Rusije kako time ne bi izazvali veći konflikt s Moskvom. Britanski ministar Ben Wallace rekao je da Britanija podržava Ukrajinu koju će opskrbljivati oružjem za obranu. "Želimo podržati herojske ukrajinske vojnike koji zemlju brane od ničim izazvane invazije. Ako međunarodna zajednica nastavi pomagati Ukrajini, vjerujem u njezinu pobjedu. Budući da se mijenja ruska taktika, tako se treba mijenjati i naša podrška Ukrajini, poručio je Wallace.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:11