KREATIVNOST NA VRHUNCU

Ukrajinci genijalno pretvaraju dronove za dostavu piva u ubojite leteće mašine: ‘Kada radi - stvarno radi!‘

Jedna nizozemska kompanija je prije rata za veliku pivovaru iz te zemlje razvijala sustav za dostavu piva dronovima, a onda su se toga primili Ukrajinci

Dron za dostavu piva, ukrajinski vojnici na bojišnici

 /Twitter Screenshot/ Dimitar Dilkoff/Afp

Dronovi su od početka rata u Ukrajini igrali iznimno važnu ulogu, a njihova se upotreba iz dana u dan samo još više širi.

Recimo, u posljednjih nekoliko tjedana društvene mreže preplavljene su video isječcima koji bi svakom zdravorazumskom čovjeku trebali utjerati strah u kosti: dron polagano leti iznad ukrajinskog krajolika, u kadar dolazi ruski vojnik skriven u svom plitko iskopanom rovu, nakon nekoliko sekundi kamera bilježi kako s drona pada najobičnija granata koja nevjerojatno precizno padne pokraj vojnika, koji se nakon eksplozije i oblaka dima najčešće više ne pomiče.

Dronovi su postali tihe ubojice koje su se, nakon što su u početku rata lovile tenkove, oklopna vozila i protuzračne sustave, pretvorile u svojevrsne dalekometne snajpere, samo što umjesto metaka ispucavaju granate. Komercijalne dronove su u te svrhe prilagodili i Ukrajinci i Rusi i koriste ih, osim za granatiranje vojnika i oklopnih vozila, i za navođenje topničke vatre te izviđanje.

Komercijalni dronovi su relativno jeftini, maleni i gotovo neprimjetni na nebu i korist je nemjerljivo veća od rizika - dovoljna je jedna relativno obična granata i puno vještine u ciljanju da se uništi tenk vrijedan više milijuna dolara.

Bubanj za granate

Među desecima takvih prilagođenih sustava, jedan od najefikasnijih nalazi se u rukama Ukrajinac i zove se Perun (u slavenskoj mitologiji Perun je, inače, vrhovno božanstvo i bog neba, groma, munja, oluja, kiše, rata, plodnosti...) Naime, neimenovana nizozemska kompanija je prije rata za jednu veliku pivovaru iz te zemlje razvijala sustav za dostavu piva dronovima.

Riječ je o rotirajućem bubnju koji se može montirati ispod nešto većih komercijalnih dronova. Nakon što su ih proslijedili Ukrajincima, vrlo brzo su ih prilagodili tako da Perun može nositi veći broj granata i precizno ih izbacivati na mete. Bubanj je postavljen na veću bespilotnu letjelicu s četiri rotora i kamerom.

New York Times svjedočio je jednoj od akcija ekipe koja upravlja Perunom. Dva prijeratna računalna programera lansirala su svoj ubojiti dron, koji je u samo tri sata pronašao i uništio dva ruska oklopna vozila. Tako je sistem vrijedan oko 20 tisuća dolara bio zaslužan za razaranje nekoliko milijuna dolara vrijedne ruske teške opreme. Perun se nakon svakog leta vraća natrag na poziciju, na punjenje baterije i bubnja za granate.

"Kada radi - radi"

Perun iznad meta leti na visini od oko 170 metara, lebdi onoliko vremena koliko je potrebno da operateri naciljaju i ispušta granate. Dronovi nisu baš sasvim nečujni, štoviše Rusi ih dobro mogu čuti sa zemlje, rekao je za New York Times poručnik Serhij koji njime upravlja, ali tvrdi da "nemaju dovoljno vremena da ih sruše". Nedostatak Peruna je što ne može letjeti po lošem vremenu i ponekad promašuje.

"Tehnologija nije savršena, ali kada radi - stvarno radi", kaže ukrajinski poručnik.

Na društvenim mrežama može se pronaći više videa na kojima je ovaj neobični dron u akciji. Jedan od njih pokazuje kako Perun lebdi iznad ruskog tenka T-72 i u razmaku od nekoliko sekundi ispušta četiri granate koje pogađaju metu, nakon čega se letjelica udaljava i ostavlja rusko oklopno vozilo u plamenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:22