RAT U UKRAJINI

Ukrajinci dronom pogodili ruski tanker, stigla je osveta; Zelenski: ‘Ima mrtvih, to su zvijeri!‘

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo uživo
Kupjansk
 /Twitter

Ključni događaji

  • Ukrajinski dronovi pogodili su ruski tanker
23:34

Zelenski: Rusija pogodila centar za transfuziju krvi na sjeveroistoku Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruska navođena raketa pogodila centar za transfuziju krvi u gradu Kupjansku u istočnoj regiji Harkiv kasno u subotu.

"Ima mrtvih i ranjenih", rekao je na svome Telegram kanalu. Reuters nije odmah uspio potvrditi te navode.

"Ovaj ratni zločin govori sve o ruskoj agresiji. Zvijeri koje uništavaju sve što nam omogućuje život", naglasio je.

Zelenski je dodao da službe pokušavaju ugasiti vatru na mjestu napada. Nije rekao koliko je mrtvih ili ranjenih.

Ukrajinski je predsjednik ranije tijekom dana objavio da je Rusija ponovno u subotu gađala Ukrajinu raketama.

Zračne uzbune odjeknule su diljem zemlje, a Rusi su gađali tvornicu Motor Sich u Zaporižji, kazao je Zelenski. Nije rekao je li tvornica koja proizvodi dijelove za zrakoplove i helikoptere oštećena.

Rekao je da je pogođena i regija Hmelnicki, ali nije dao više pojedinosti.

"Neki od projektila su srušeni. Zahvaljujući našim borcima protuzračne obrane", kazao je.

Broj napada se povećao s obje strane otkako je Moskva sredinom srpnja izašla iz sporazuma postignutog uz posredovanje UN-a koji je dopuštao izvoz ukrajinskog žita.

17:46

Rusi obećali da će kazniti odgovorne za napad na brod u Kerčkom tjesnacu

Ministarstvo obrane Ruske Federacije reklo je u subotu da će odgovoriti na "teroristički napada na civilni brod" u Kerčkom tjesnacu i kazniti odgovorne, piše Sky News.

Najava Ministarstva dolazi nakon što je plovilo, koje su ruski mediji prozvali tankerom, napadnuto dronom kada je ono od Kerčkog mosta bilo udaljeno otprilike 27 kilometara.

Ukrajinske snage sigurnosti preuzele su odgovornost za napad te rekle da su ga izvele pomoću bespilotnog plovila koje je bilo naoružano s 450 kilograma dinamita.

Nakon što je osudila napad, glasnogovornica Ministarstva obrane Ruske Federacije Maria Zaharova rekla je da će Rusija odgovoriti na napad.

"Ne može biti opravdanja za takve barbarske poteze. Oni neće proći bez odgovora, a odgovorni će neminovno biti kažnjeni", rekla je Zaharova.

17:30

U Džedi počeli razgovori 40-ak zemalja o ukrajinskom sukobu

Visoki dužnosnici četrdesetak zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Kina i Indija, počeli su u subotu pregovore u Saudijskoj Arabiji, koji bi, kako se Kijev i ukrajinski saveznici nadaju, trebali rezultirati dogovorom o ključnim načelima mirnog okončanja rata u Ukrajini.

Dvodnevni sastanak dio je diplomatskog nastojanja Ukrajine da, uz svoje glavne zapadne saveznike koji joj pružaju potporu, dopre i do zemalja 'globalnog juga' koje nisu bile voljne zauzeti stranu u sukobu, premda je pogodio globalno gospodarstvo.

No zasad nije jasno hoće li sastanak rezultirati zajedničkomu izjavom. Ukrajinski predstavnik koji sudjeluje na sastanku rekao je da će razgovori "biti teški".

Ruski predstavnik neće doći, premda je Kremlj najavio da će pozorno pratiti tijek razgovora.

Ukrajinski, ruski i međunarodni dužnosnici slažu se da trenutno nema izgleda za pokretanjem izravnih mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije, a u međuvremenu rat i dalje bjesni.

Zelenskij je rekao kako se nada da će razgovori rezultirati mirovnim samitom čelnika na globalnoj razini u sklopu kojega će se podržati načela njegova plana za rješenje sukoba. Kijev zahtijeva da Rusija vrati cjelokupan ukrajinski teritorij i povuče sve svoje snage iz Ukrajine.

Najveći svjetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija, koja od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. održava kontakt s objema stranama, odigrala je važnu ulogu u pozivanju na sastanak i onih država koje nisu sudjelovale u ranijim susretima, rekli su zapadni diplomati.

Kina, koja nije sudjelovala u prethodnome krugu pregovora u Kopenhagenu na sastanak u Džedu šalje posebnog izaslanika za euroazijska pitanja Li Huija, objavio je u subotu Peking. I Kina održava bliske ekonomske i diplomatske veze s Rusijom od samog početka sukoba, istodobno odbijajući pozive međunarodne zajednice da javno osudi Moskvu.

Na razgovore je doputovao i indijski savjetnik za nacionalnu sigurnost Šri Adžit Doval, objavilo je u subotu na društvenim mrežama indijsko veleposlanstvo u Rijadu. Poput Kine i Indija, unatoč ratnom sukobu održava bliske veze s Rusijom te odbija osuditi tu zemlju za rat. Istodobno su indijske vlasti pojačale uvoz ruske nafte.

06:47

Anketa CNN-a: Većina Amerikanaca se protivi većoj vojnoj pomoći SAD-a Ukrajini

Većina Amerikanaca protivi se tome da Kongres odobri dodatna financijska sredstva za podršku Ukrajini u ratu s Rusijom, pokazuje nova anketa CNN-a koju je proveo SSRS, dok je javnost podijeljena oko toga je li SAD već dovoljno pomogao Ukrajini.

Prema rezultatima ankete, 55 posto Amerikanaca smatra da Kongres ne bi trebao odobriti dodatno financiranje za potporu Ukrajini dok 45 posto kaže da bi trebao.

Više od polovine Amerikanaca, 51 posto, tvrdi da je SAD već učinio dovoljno da pomogne Ukrajini, dok 48 posto smatra da bi trebalo učiniti više.

U anketi provedenoj u prvim danima ruske invazije krajem veljače 2022. 62 posto ispitanih smatralo je da SAD treba učiniti više.

Međustranačke podjele su se povećale od te ankete, tako da je većina demokrata i republikanaca sada na suprotnim stranama u pitanjima o ulozi SAD-a u Ukrajini.

Republikanci uglavnom kažu da Kongres ne bi trebao odobriti novo financiranje (71 posto) i da je SAD učinio dovoljno da pomognu Ukrajini (59 posto). Među demokratima većina kaže suprotno: 62 posto je za dodatno financiranje, a 61 posto kaže da bi SAD trebao učiniti više.

Anketu CNN-a proveo je SSRS od 1. do 31. srpnja među 1279 odraslih osoba.

06:14

Ukrajinski dronovi pogodili ruski tanker

Ukrajinski dronovi pogodili su ruski tanker u Kerčkom tjesnacu, nakratko zaustavivši promet na strateškom mostu koji povezuje Krim s Rusijom, objavili su ruski mediji u subotu.

Brod je oštećen i dva tegljača stigla su na mjesto događaja, objavila je novinska agencija Tass koja je dodala da nafta nije iscurila iz broda na kojem je bilo 11 ljudi.

Kako piše Moscow Times, riječ je o tankeru za prijevoz kemikalija SIG, koji je bio pod sankcijama jer je opskrbljivao gorivom ruske snage koje su pritekle u pomoć režimu Bashara al-Assada tijekom rata u Siriji.

Promet na mostu koji povezuje poluotok Krim s Rusijom bio je prekinut na tri sata prije nego što je ponovno uspostavljen u subotu rano ujutro.

Kerčki most jedini je most koji povezuje poluotok s Rusijom i koristi se za prijevoz opreme ruske vojske na ukrajinskoj fronti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:44