UMIJEĆE RATOVANJA

‘Ukrajince je za ofenzivu inspirirao 2500 godina stari poučak kineskog generala Sun Tzua‘

Kineski strateg poticao je zapovjednike da pokrenu izravne napade u kombinaciji s nepredvidljivim

Ukrajinski ratnici

 Juan Barreto/Afp/Profimedia/Juan Barreto/Afp/Profimedia

Vojni stručnjaci trenutno raspravljaju o tome jesu li ukrajinski napori na jugu zemlje bili tek varka da bi se ruske snage povukle sa sjevera ili su ukrajinski zapovjednici uistinu namjeravali napraviti ozbiljan pritisak kako bi povratili kontrolu nad Hersonom i presjekli kopneni most koji povezuje poluotok Krim s istočnom Ukrajinom.

Ali obje strane u raspravi mogle bi imati pravo, piše James Holmes, bivši časnik američke mornarice i sveučilišni profesor, za portal 19fortyfive.

Ofenziva na Herson mogla bi biti varka, no pritom, ako im se nasmiješe bogovi rata, ukrajinski zapovjednici ne bi odbili priliku da osvoje i teritorij na tome frontu.

Zapravo, kako piše 19fortyfive, ukrajinska protuofenziva kao da je proizašla iz učenja Sun Tzua. Drevni kineski vojskovođa poticao je zapovjednike da pokrenu izravne, tj. "ortodoksne" napade u kombinaciji s onim nepredvidljivim ili "neortodoksnim" napadima na neprijateljev teritorij. Jasno je kako takva vojna taktika izluđuje neprijateljske zapovjednike. Dio vojske bi tako, prema kineskom strategu, trebao izvesti izravan frontalni napad, dok bi istovremeno "izvanredne" snage trebale napadati bokove neprijatelja, dislocirajući njegove napore u obrani.

“Nijedan zapovjednik vojske ne može oteti prednost neprijatelju bez izvanrednih snaga i njihovih neortodoksnih napada”, zapisao je Sun Tzu.

S vremenom se ispostavilo, da je diverzifikacija, kako u biznisu, tako i u ratovanju, mudra strategija. No uistinu virtuozni general, piše Sun Tzu, ponovo bi promijenio taktiku na bojištu ako bi sudbina to zahtijevala. Ukratko, Sun Tzu propisuje vrlo fluidan, varljiv pristup ratovanju.

Ako primijenimo tu logiku na sukob u Ukrajini, tamošnji zapovjednici možda su zamislili južni kontingent kao izvanredne vojne snage, a sjeverne kao standardne. Znali su da se Rusija mora braniti na jugu kako bi sačuvala kopneni pristup Krimu. Tako su ruski zapovjednici ostali zbunjeni i pogriješili pri raspoređivanju svojih snaga. Da su se stvari kojim slučajem na bojištu drugačije razvijale, ukrajinski zapovjednici uvijek su mogli poslušati Sun Tzuov savjet i ponovno izmijeniti svoje prioritete. Fluidni pristup očito funkcionira kako u davna vremena, tako i danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:44