‘VIŠA SILA‘

Ukrajina zatvara jedan od ključnih plinovoda za Europu: Narudžbe ruskog plina odmah pale na nulu

Ukrajina je u utorak priopćila da će obustaviti protok plina kroz tranzitnu točku Sohranovku

Plinovod/Ilustracija

 Nikolay Doychinov/AFP

Narudžbe za 11. svibnja za tranzit ruskog plina preko Ukrajine na ulaznoj točki Sohranovki pale su na nulu, pokazali su u srijedu podaci ukrajinskog operatora plinovoda, nakon najave Kijeva o zatvaranju toga dobavnog pravca.

Ukrajina je u utorak priopćila da će obustaviti protok plina kroz tu tranzitnu točku preko koje je dopremana gotovo trećina plina iz Rusije u Europu preko Ukrajine, okrivljujući Moskvu za to i najavljujući da će tokove plina premjestiti negdje drugdje.

Plinovod preko točke Sohranovke prolazi kroz ukrajinsku regiju Lugansk, čiji je dio pod kontrolom proruskih separatista.

Ukrajinski operator plinovoda GTSOU rekao je da će od srijede zaustaviti isporuke putem ove rute, pozivajući se na "višu silu", klauzulu na koju se tvrtka može pozvati kada je pogođena nečim što je izvan njezine kontrole.

No, Gazprom, tvrtka pod kontrolom Kremlja koja ima monopol na izvoz ruskog plina plinovodom, rekla je da je "tehnološki nemoguće" prebaciti sve količine plina na drugu točku interkonekcije zapadnije, kao što je GTSOU predložio.

Podaci pokazuju da su zahtjevi za tranzitom ruskog plina u Europu preko Ukrajine na toj zapadnijoj ulaznoj točki Sudža u srijedu iznosili gotovo 72 milijuna kubičnih metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:24