GDJE ĆE SE ODRŽATI?

Ukrajina protiv odluke da joj se oduzme Eurosong: ‘Tražimo dodatne pregovore o domaćinstvu‘

EBU je u petak objavio da se Eurovizija 2023. godine ne može održati u Ukrajini zbog rata.

Kalush Orchestra

 Marco Bertorello/Afp

Ukrajina, koja je ove godine pobijedila na natjecanju Eurovizije, osudila je u petak odluku da joj se oduzme domaćinstvo sljedeće godine, donesenu zbog ruske invazije.

"Ukrajina se ne slaže s prirodom odluke koju je donijela Europska radiodifuzna unija (EBU)", rekao je u priopćenju ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

"Tražimo dodatne pregovore o domaćinstvu Eurovizije 2023. u Ukrajini", rekao je.

EBU je u petak objavio da se Eurovizija 2023. godine ne može održati u Ukrajini zbog rata, dodavši da je u pregovorima s BBC-jem da se natjecanje održi u Velikoj Britaniji.

"Ukrajinska javna televizija UA:PBC ne može ispuniti operativna i sigurnosna jamstva potrebna da televizija bude domaćin, da organizira i producira Euroviziju prema pravilima ESC-a", rekao je ESC (Eurovision Song Contest) na Twitteru.

"EBU želi zahvaliti UA:PBC-u na njihovoj svesrdnoj suradnji i predanosti u istraživanju svih scenarija u tjednima nakon što je u Torinu pobijedio Kalush Orchestra te dijeli svoju tugu i razočarenje što se natjecanje sljedeće godine ne može održati u Ukrajini."

Ukrajinski Kalush Orchestra pobijedio je prošli mjesec u Torinu, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo na drugom mjestu.

"Očigledno ovo nisu okolnosti koje bi itko želio. Naravno da ćemo raspravljati o tome da BBC bude domaćin Eurovizije", rekao je BBC.

Tradicionalno, pobjednik Eurovizije domaćin je natjecanja sljedeće godine, no sigurnosna i operativna jamstva potrebna da televizija održi natjecanje znače da će tu priliku dobiti zemlja koja je završila druga.

"Naša je puna namjera da se na natjecanju dogodine jasno vidi ukrajinska pobjeda", rekao je EBU.

image

Kalush Orchestra

Yuriy Dyachyshyn/Afp/Profimedia/Yuriy Dyachyshyn/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2023 02:13