TEŠKA ARTILJERIJA

Ukrajina priprema ofenzivu na Herson? Čini se da formiraju novu tenkovsku brigadu, uvježbavanje trupa već traje

Postrojba na poljskim tenkovima T-72M1 i nizozemskim oklopnim transporterima YPR-765 uvježbava kombinirane operacije

Ukrajinski tenk T-72

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Sudeći prema video objavama Oružanih snaga Ukrajine, može se zaključiti da Ukrajinci formiraju novu tenkovsku brigadu s opremom koju su dobili sa Zapada, piše Slobodna Dalmacija.

Postrojba se obučava na tenkovima T-72M1 koji su stigli iz Poljske i nizozemskim oklopnim transporterima YPR-765, a vojnici nose zaštitnu opremu britanskog i turskog pješaštva. Jedinica u Krivom Rihu, sjeverno od Hersona uvježbava kombinirane operacije u koje su uključeni tenkovi, oklopna vozila i topništvo. Čini se, kako bi nova tenkovska jedinica mogla postati glavna uzdanica za osvajanje Hersona, važne luke na Crnome moru koju su Rusi među prvima zauzeli nakon što su 24. veljače krenuli na sjever s okupiranog Krima.

Poljska je dosad u Ukrajinu poslala preko 240 tenkova što je dovoljno za formiranje dvije nove tenkovske brigade. Češka je također Ukrajini poslala desetke tenkova T-72, a Ukrajinci očekuju i isporuku iz Njemačke koja šalje 50 protuzračnih tenkova Gepard. Ovi protuzračni oklopnjaci proizvođača „Krauss-Maffei Wegmanna“ više nisu u inventaru njemačkih oružanih snaga, ali ih tvrtka i dalje ima na zalihama.

Otkako je Putinova vojska okupirala Herson, Rusi pokušavaju službeno legitimirati svoju upravu gradom. Zadržavanje kontrole nad Hersonom i njegovim prometnim vezama iznimno je važno Rusima jer povećava njihovu sposobnost napredovanja prema sjeveru i zapadu i poboljšati sigurnost ruske kontrole nad Krimom.

Iako je oslobađanje Hersona među glavnim prioritetima vojske Volodimira Zelenskoga, zasad ukrajinske snage protunapaduju duž južnog fronta, a još ne kreću izravno na Herson. Razlog tome je, smatraju vojni stručnjaci što je jedna od važnih ukrajinskih formacija u južnom sektoru, pričuvna 5. tenkovska brigada, dio obrambenog garnizona u Odesi, najvažnijoj ukrajinskoj morskoj luci, 110 km zapadno od Hersona. Ako će 5. tenkovska brigada ostati na toj poziciji, ukrajinski zapovjednici za napad na Herson moraju povući teške snage s drugog mjesta.

Video s treninga iz Krivog Riha nagovještava da se te snage već formiraju. Na snimci se vidi general-pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik kopnenih snaga, kako promatra vojnike ukrajinske vojske dok uvježbaju taktiku. Vojnici se iskrcavaju iz oklopnih transportera YPR-765, koji su nizozemska inačica klasičnog američkog APC-a M-113, a tenkovske posade ispaljuju 125 milimetarske topove iz poboljšanih sovjetskih tenkova T-72M1. Također topnici manevriraju i ispaljuju streljivo iz samohodnih haubica od 122 mm te onih od 152 mm. Obje vrste su standardne u ukrajinskim oružanim snagama.

Analitičari navode kako je potrebno vrijeme dok se mladi vojnici obuče na mješavini poljskih, nizozemskih i ukrajinskih vozila, te da logistici neće biti lako nabavljati i održavati različitu mješavinu rezervnih dijelova iz raznih zemalja.

Dolazak svježe mehanizirane brigade sa stotinu tenkova i oklopnih vozila, topništvom i pješaštvom mogao bi biti signal za odlučniju ukrajinsku protuofenzivu, mišljenja su vojni stručnjaci.

Prema podacima Pentagona zahvaljujući inozemnim vojnim pošiljkama, Ukrajina na bojnom polju trenutno raspolaže s više tenkova od ruskih oružanih snaga. Posljednjih godina Rusija je proizvodila oko 250 tenkova i 150 zrakoplova godišnje. Na temelju procjena dosad izgubljene ruske opreme, ukrajinske snage su uništile najmanje trogodišnju proizvodnje ruskih tenkova i jednogodišnju zalihu zrakoplova tijekom dva mjeseca sukoba, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:08