POD VELOM TAJNE

Ukrajina potvrdila da su krenuli u protuofenzivu na jugu: ‘Počeli smo na raznim područjima, uključujući i Herson‘

Kijev već dva mjeseca razmatra realizaciju planiranih protuofenziva u svojim južnim regijama

Ukrajinski vojnici na tenku

 Anatolii Stepanov/Afp

Ukrajina je započela dugo očekivanu protuofenzivu na jugu zemlje, priopćilo je u ponedjeljak njezino južno vojno zapovjedništvo.

"Danas smo počeli s ofenzivama u raznim područjima i smjerovima, uključujući i regiju Herson", rekla je glasnogovornica južnog zapovjedništva Natalia Humenjuk, a prenosi ukrajinski javni servis Suspilne.

Vijest je potvrdila nekoliko minuta kasnije na brifingu.

Ukrajina već dva mjeseca razmatra realizaciju planiranih protuofenziva u svojim južnim regijama koje je okupirala Rusija.

Humeniuk je rekla da su nedavni ukrajinski napadi na južne ruske logističke rute "bez sumnje oslabili neprijatelja" te je dodala da je prošli tjedan pogođeno više od 10 ruskih skladišta streljiva, no odbila je objaviti više pojedinosti o novoj ofenzivi.

"Svaka vojna operacija zahtijeva tajnovitost", rekla je, dodavši da su ruske vojne snage na jugu "prilično snažne" jer su se dugo vremena obučavale i pripremale.

Ruski dužnosnici: Ukrajinski projektil pogodio je skladište goriva u Zaporižji

Dužnosnici koje je u Ukrajini postavila Rusija u ponedjeljak su kazali da je ukrajinski projektil probio rupu u krovu skladišta goriva u nuklearnoj elektrani Zaporižja, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti.

Vladimir Rogov, član ruske uprave u regiji Zaporižja na Telegramu je objavio fotografiju rupe u krovu zgrade smještene na lokaciji koja se koristi za skladištenje goriva reaktora.

Reuters nije uspio provjeriti izvješće s bojišta.

I Kijev i Moskva negiraju da su gađali najveću europsku nuklearnu elektranu, istodobno se međusobno optužujući za taj čin.

Obje strane se slažu da situacija u postrojenju prijeti sigurnosti Europe te se međusobno optužuju i za opasnost od nuklearne katastrofe.

Nakon informacija o tomu da je projektil probio krovište skladišta dužnosnici su rekli da je razina radijacije u postrojenju normalna.

Ruski dužnosnici iz Zaporižje optužuju Ukrajinu za "neprekidnu vatru" na elektranu u ponedjeljak.

Novinska agencije TASS je, pozivajući sa na lokalnu upravu, izvijestila da je Ukrajina koristila američku haubicu M777 za ispaljivanje topničkih granata.

Izvještaji o napadu uslijedili su nakon što je UN-ova služba za nuklearni nadzor u ponedjeljak objavila da šalje svoju misiju u elektranu u kojoj radi ukrajinsko osoblje, ali je pod kontrolom ruskih vojnih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:41