ZELENSKI SE OGLASIO

Ukrajina podnijela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu u Haagu: ‘Očekujemo početak suđenja već idući tjedan‘

Ustvrdio je da ruski napadi na dječje vrtiće, stambene zgrade i civilnu infrastrukturu nose obilježje genocida

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

 Valery Sharifulin/AFP

Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu UN-a u Haagu koji rješava sporove između država u vezi s međunarodnim pravom, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

'Ukrajina je podnijela zahtjev protiv Rusije ICJ-u. Rusija se mora smatrati odgovornom za manipuliranje pojmom genocida kako bi opravdala agresiju. Zahtijevamo hitnu odluku kojom se Rusiji nalaže da odmah prekine vojnu aktivnost i očekujemo početak suđenja sljedećeg tjedna', oglasio se Zelenski na Twitteru nakon što je ustvrdio da ruski napadi na dječje vrtiće, stambene zgrade i civilnu infrastrukturu nose obilježje genocida.

Američki magazin New Yorker piše da bi se ruski predsjednik Vladimir Putin mogao smatrati ratnim zločincem prema Ženevskoj konvenciji iz 1949. Ratni zločini, nastavlja se dalje u tekstu američkog magazina, uključuju i ubojstva i opsežno uništavanje imovine koje 'nije opravdano vojnom nužnošću' i koje je izvršeno 'protuzakonito, namjerno i ničim izazvano'.

Isto tako, New Yorker piše da se ta definicija tijekom vremena tumačila neujednačeno i da se različito primjenjivala na države ili njihove čelnike - uključujući lidere SAD-a - koji su izvršili agresiju na neku drugu državu 'iz razloga koji se ne smatraju opravdanima'.

Kako je jučer pisao Jutarnji, hrvatski pravni eksperti iz domene međunarodnog kaznenog prava tvrde da je 'teško zamislivo' da se protiv Rusije ili Vladimira Putina jednoga dana vodi proces na nekom od međunarodnih sudova zbog napada na Ukrajinu.

- Upravo se SAD na Rimskoj konferenciji (na temelju koje je osnovan Međunarodni kazneni sud, op. a.), kao i na drugim mjestima na kojima se stvaralo međunarodno pravo, protivio da 'agresivni rat' uopće uđe u katalog zabranjenih kaznenih djela - kazao je odvjetnik Anto Nobilo koji je pred sudom u Haagu branio generala HVO-a Tihomira Blaškića.

Amerika upravo zbog sebe, jer ona je vodila najviše agresivnih ratova, nije dopuštala da to postane kazneno djelo (za koje se može suditi na Međunarodnom kaznenom sudu). Kako to nije prošlo, u katalogu su ostala samo najteža djela, kao što su ratni zločini, etnička čišćenja, zločini protiv čovječnosti te genocid. Zasad iz svih javno dostupnih informacija Putinovi postupci ne mogu se klasificirati ničim od navedenog, jer očito je da ruska vojska napada prvenstveno vojne ciljeve i objekte, tvrdi on.

- Kao i u svim ratovima, i u ovom ima civilnih žrtava. No, prema dostupnim informacijama, izgleda da se radi o nenamjernim, kolateralnim žrtvama. Iskreno, ako ćemo rat u Ukrajini usporediti s nekim ratovima koje je vodila Amerika, mogu reći da je u ratovima koje je vodio SAD bilo većih razaranja i ubijanja civila. Zaključno, u ovom trenutku ne može se razmišljati ni o kakvom kaznenom progonu protiv Putina - kaže Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:27