PRVA ISPORUKA

Ukapljeni plin s LNG terminala na otoku Krku prvi put stigao i na češko tržište

Jedina razlika je u tome što se ne transportira na velike udaljenosti cjevovodom, već u ukapljenom stanju brodovima

Terminal LNG Croatia

 Damir Skomrlj/Cropix

Češka podružnica jedne od najvećih slovačkih energetskih kompanija SPP objavila je prvu isporuku ukapljenog prirodnog plina s LNG Terminala na Krku na češko tržište.

Plin je, prema istome izvoru, kupljen iz količina koje su na LNG Terminal na Krku 1. svibnja dopremljene s terminala Corpus Christi u američkoj saveznoj državi Teksas.

Slovački SPP kupio je 93 milijuna kubika plina iz Corpus Christija, od čega je pet milijuna kubika proslijeđeno u Češku. Dio plina preuzetog s Krka bit će, prema najavi SPP-a, uskladišteno u Slovačkoj.

- Ako je potrebno, možemo ponuditi češkim kupcima SPP skladišne ​​kapacitete u Češkoj i Slovačkoj. Također smo u mogućnosti bez problema opsluživati ​​potencijalne nove kupce - rekao je povodom prve isporuke LNG-ja s Krka na češko tržište zamjenik predsjednika Upravnog odbora predstavništva SPP-a u Češkoj.

Iz SPP-a ističu kako se ukapljeni prirodni plin koji se uvozi u Europu može cjenovno natjecati s plinom koji se transportira cjevovodima. Nakon pripadajuće pripreme, dodaje se, LNG je izravno upotrebljiv za kućanstva i industriju, baš kao i "klasični", prirodni plin.

Zakupljeni kapaciteti

Jedina razlika je u tome što se ne transportira na velike udaljenosti cjevovodom, već u ukapljenom stanju brodovima.

Objava SPP-a utoliko je zanimljivija što ta kompanija, kako nam je jučer potvrđeno u Upravi LNG Terminala na Krku, nije ni korisnik terminala, ni zakupac tamošnjih kapaciteta za uplinjavanje (UPP). Što znači da je SPP kupio plin od jedne od kompanija koje su zakupci terminala, a riječ je o Ini, HEP-u, MET Croatia Energyju, MVM CEEnergyju i PPD-u.

- Terminal za UPP pruža usluge skladištenja i uplinjavanja isključivo korisnicima Terminala za UPP te ne raspolaže informacijama kome korisnici Terminala za UPP prodaju svoj plin - poručeno nam je iz LNG Terminala na Krku.

Svi kapaciteti za zakup u LNG Terminalu Krk zauzeti su do 2027., no Vlada je donijela odluku o proširenju kapaciteta LNG-ja nakon ruske agresije na Ukrajinu, posljedičnih sankcija Europske unije Rusiji i otvorene mogućnosti da Moskva zaustavi isporuku plina Europskoj uniji.

Analiza agencije

Kapacitet krčkog terminala bit će povećan s postojećih 2,6 na 2,9 milijardi kubika plina.

Na povećanje kapaciteta krčkog terminala upozorilo je u priopćenju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja reagirajući na medijska izvješća o nalazu Europske mreže operatera prijenosnih sustava za plin (ENTSOG) da će u slučaju ruskog embarga na izvoz plina u Europsku uniju Hrvatska do jeseni moći popuniti svega 30 posto svog skladišta plina. Naime, ministarstvo navodi kako je spomenuta procjena ENTSOG-a za Hrvatsku temeljena na mogućnostima naših plinovoda prije otvaranja LNG Terminala na Krku pa, otuda, poručili su i pogrešna procjena ENTSOG-a da bi obustava isporuka ruskog plina smanjila naše zalihe na svega 30 posto. No, u ENTSOG-u su jučer ustrajali na svojoj procjeni poručivši nam kako se njihove analize, među ostalim, baziraju na "linearizacijskim krivuljama utiskivanja plina u skladište članica EU".

- ENTSOG model predviđa suradnju i solidarnost članica EU u slučaju da tržište padne, a to je kada na tržištu nemate dovoljno robe koja bi zadovoljila potražnju. To u slučaju, primjerice, Hrvatske, znači da čak i ako je zemlja uspjela napuniti svoje skladište zahvaljujući uvozu LNG-a, ona šalje plin u susjedne zemlje kako bi svaka država u srednjoj Europi mogla dostići istu razinu skladištenja na početku zime - odgovorili su nam iz ENTSOG-a na naše pitanje o utjecaju otvaranja LNG Terminala na Krku na popunjavanje skladišta plina za sezonu grijanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:47