JOŠ STROŽE

Uganda usvojila novi zakon: Homoseksualci mogu u zatvor doživotno, a u slučaju ‘teške homoseksualnosti‘ slijedi smrt

Dosad su LBGT osobe mogle biti kažnjene maksimalno doživotnim zatvorom

LGBT zastava/Ilustracija

 Tony Karumba/Afp

Uganda je ovaj tjedan usvojila zakon prema kojemu homoseksualci mogu biti kažnjeni do 20 godina zatvora zato što se identificiraju kao LGBT osobe. U Ugandi su istospolni odnosi i dosad bili nezakoniti, za to se moglo dobiti doživotnu robiju. Novi zakon uvodi kazne za promicanje i poticanje na homoseksualnost te za kazneno djelo "zavjere za sudjelovanje u homoseksualnosti", izvijestio je Reuters.

Smrtna kazna može se izreći za slučajeve koji uključuju "tešku homoseksualnost" - širok pojam koji se koristi u zakonodavstvu za opisivanje seksualnih radnji počinjenih bez pristanka ili pod prisilom, protiv djece, osoba s mentalnim ili fizičkim oštećenjima, od strane serijskih prijestupnika, ili koji uključuje incest.

Još stroži zakon protiv homoseksualaca predložio je oporbeni zastupnik Asuman Basalirwa. Prema njegovim riječima, cilj mu je "zaštititi našu crkvenu kulturu, pravne, vjerske i tradicionalne obiteljske vrijednosti Uganđana", prenosi CNN. Cilj je uspostaviti sveobuhvatno zakonodavstvo za zaštitu tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, "naše raznolike kulture, naše vjere, zabranom bilo kojeg oblika seksualnih odnosa između osoba istog spola i promicanja ili priznavanja seksualnih odnosa između osoba istog spola", rekao je Basalirwa u utorak.

Međunarodna udruga za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) upozorila je ranije ovog mjeseca da će zakon kršiti temeljna ljudska prava građana Ugande. "Jedna od najekstremnijih karakteristika novog zakona je da kriminalizira ljude samo zato što su ono što jesu. To je daljnje kršenje prava na privatnost i slobode izražavanja i udruživanja koje su već ugrožene u Ugandi", kritizirao je istraživač HRW-a u Ugandi Oryem Nyeko. Pozvao je političare u Ugandi da prestanu napadati LGBT osobe radi političkih bodova.

Anti-LGBTQ+ osjećaji duboko su ukorijenjeni u ovoj izrazito konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj naciji.

Uganda je dospjela na naslovnice 2009. kada je predstavila nacrt zakona protiv homoseksualnosti koji je uključivao smrtnu kaznu za gay seks. Zakon je donesen 2014., ali bez članka o smrtnoj kazni. Taj je zakon na kraju poništen, prenosi CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:22