OVO STE PROPUSTILI ZA VIKEND

Udar OLAF-a na bivšeg ministra, žestoke reakcije na Milanovića i priča o Kiari koja treba vašu pomoć

Iz vikend izdanja Jutarnjeg lista izdvajamo velike priče koje ste možda propustili

Tomislav Tolušić, Zoran Milanović i Kiara Goršić

 Cropix

Vikend iza nas obilježio je slučaj bivšeg ministra Tomislava Tolušića koji se našao na udaru USKOK-a i OLAF-a. Izvidi se provode vezano uz nabavu projekta eFondovi, a prvi od četiri ugovora s tvrtkom Omega software, vrijedan 4,6 milijuna kuna, sklopio je upravo bivši ministar poljoprivrede. Tolušić je za Jutarnji rekao kako se ne sjeća ugovora s Omega softwareom jer je kratko bio u tom ministarstvu.

Izjave predsjednika Zorana Milanovića o obitelji Zec i genocidu u Srebrenici i dalje su tema u medijima, a Magazin Jutarnjeg lista postavio je pitanje je li predsjednik dosegnuo prijelomnu točku, odnosno je li došao trenutak kada se politička ljevica, kao i lijevi birači, opraštaju od "svog" predsjednika.

Žarko Puhovski smatra da ta točka preokreta još uvijek nije dosegnuta te da bi se takav trenutak dogodio tek kada bi Milanović stao uz HDZ i premijera Andreja Plenkovića.

image

Aleksandra Zec i Zoran Milanović

Cropix, Ilustracija

O istupima predsjednika Milanovića pisao je i kolumnist Jutarnjeg lista Nino Đula koji u svom komentaru 'Milanovićev isplaženi jezik salonskoj ljevici' piše kako je predsjednik nemoguć, neugodan, nagao i nepredvidiv, ali i dalje nepobjediv.

O predsjedniku je u svojoj kolumni 'S tim čovjekom mi nemamo više ništa' pisao i Jurica Pavičić. - Novi je Milanović bahat, šoven, antivakser, klasist i antizapadni političar, s neobično propupalim senzibilitetom za svakog uniformiranog silnika, piše Pavičić.

Magazin Jutarnjeg lista je s uglednim stručnjacima, Lukom Čičin-Šainom, Josipom Nenadom Čakićem, Stipanom Jonjićem, Ivanom Đikićem i Zlatkom Trobonjačom razgovarao o novoj varijanti koronavirusa.

- Znamo da se taj virus vjerojatno brže širi, i već je to opasno, napose u sredinama koje su slabije cijepljenje, uključujući i činjenicu da i dobar dio necijepljenih čine stariji ljudi, kaže imunolog Stipan Jonjić.

image

Zlatko Trobonjača, Ivan Đikić, Stipan jonjić, Luka Čičin Šain

Cropix, Privatni Album

Prije trideset godina, u noći sa 7. na 8. prosinca, u Zagrebu je ubijeno troje članova obitelji Zec: otac Mihajlo (38), majka Marija (36) i kći Aleksandra (12). Za ubojstvo su optuženi članovi paravojne formacije osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa: Igor Mikola, Siniša Rimac, Munib Suljić, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, koji su priznali zločin. No kako se saslušanje odvijalo bez prisutnosti odvjetnika, zbog proceduralne pogreške svi su optuženi pušteni na slobodu. Nakon kompliciranog i dugotrajnog suđenja, na kraju nitko od njih nije kažnjen za Taj zločin. Motivirana tim događajem, Slavenka Drakulić napisala je priču.

image

Slika Aleksandre Zec na Adolfovcu i umjetnička instalacija Ivana Klifa

Goran Mehkek/Cropix

O slučaju obitelji Zec pisao je i Ante Tomić u kolumni 'Republika Hrvatska s tim činom, kažete, nema ništa'. - Ako RH 's tim činom nema ništa', zašto je iz državne blagajne isplaćeno bilo što, po kojoj osnovi na račun preživjele djece Mihajla Zeca, piše Tomić.

Vikend iza nas obilježili su i novi veliki prosvjedi u Srbiji, a novinari Nedjeljnog otišli su u sam epicentar pobune protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Razgovarali su s ljudima koji su organizirali prosvjede protiv izgradnje rudnika u srpskoj Gornjoj Nedeljici i pokrenuli val nezadovoljstva diljem države.

- To su sve okupatori! S njima nestao život u našem mjestu. Pobunili smo se i nismo zadovoljno. Nismo očekivali takav efekt, jer nismo samo mi sporni, u Srbiji se planira otvoriti 40 rudnika, kažu.

image

Ljudi koji su diglu bunu u Srbiji

Vlado Kos/Cropix

Novinarka Nedjeljnog Lada Novak Starčević donijela je veliku priču o sedmogodišnjoj Kiari Goršić kojoj je dijagnosticiran agresivni zloćudni tumor na mozgu, a jedina šansa joj je eksperimentalna terapija u SAD-u. Zabrinuti roditelji Valentino i Matea nadaju se prilici za borbu, a stručnjaci im kažu da je klinika u San Franciscu najbolja. Liječenje stoji između 12 i 33 milijuna kuna.

- Za nju ćemo ići na kraj svijeta. Ne možemo odustati dok postoji i najmanji djelić nade, kažu.

image

Kiara Goršić

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Zavirili smo i iza kulisa koalicijskih sastanaka koji se odvijaju svaki utorak u Banskim dvorima, a na kojem Čačić dominira, Čuraj baca fore, a čak i Plenkoviću pobjegne koja psovka.

- Svaki utorak dobiju kavu i vodu, dočekaju ih mandarine, ponekad i palačinke. Premijer redovito kasni, ali ne više od 5 do 10 minuta, Čačić je najdominantniji, Marijana Petir rijetko uopće govori, osim kad je riječ o poljoprivredi, piše Nedjeljni.

image

S lijeva na desno: Milorad Pupovac, Andrej Plenković i Radimir Čačić

Cropix

Reporteri Nedjeljnog obišli su i Sljemenski toranj, najpoznatije betonsko izdanje za odašiljanje TV signala, koje vapi za kapitalnom investicijom.

Najbolji vidikovac u gradu nudi se u mjesečni najam po početnoj cijeni od 115 tisuća kuna. Kako bi rohbau prostor postao rotirajući restoran sa spektakularnim pogledom, trebalo bi uložiti oko 9 milijuna kuna. Zasad, doznaje Nedjeljni Jutarnji, nema zainteresiranih....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:03