MAĐARI NA NOGAMA

‘Ucjenjujete nas kao da sutra ne postoji, znamo i kako nas mislite sabotirati, ali ne odustajemo!‘

Bruxelles je definirao načine sabotiranja mađarskog gospodarstva ako zemlja ne pristane na slanje pomoći Kijevu

Mađarski premijer ranije je više puta izjavio da neće pristati na reviziju zajedničkog proračuna Unije kako bi se otvorilo više prostora za pomoć Ukrajini

 Ludovic Marin/Afp

Mađarska je poručila da je odlučna suprotstaviti se pritiscima Europske unije da odobri četverogodišnji paket pomoći Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura, osuđujući kao "ucjenu" prijedlog da se sabotira njezino gospodarstvo ako ne odustane od svojeg protivljenja slanju pomoći.

Naime, Bruxelles je definirao načine na koje bi se moglo potkopati mađarsko gospodarstvo - osim ako Budimpešta ne pristane odustati od veta na plan financiranja Ukrajine na posebnom summitu čelnika EU-a ovog tjedna - u povjerljivom dokumentu u koji je uvid imao Financial Times.

Mađarska je valuta pala 0,7 posto na 389 forinti za euro, a referentni prinos na 10-godišnje obveznice porastao je 0,09 postotnih bodova na 6,35 posto, najvišu razinu od prosinca, tijekom rane trgovine u ponedjeljak.

"Mađarska ne popušta pred ucjenama", poručio je mađarski ministar za EU János Bóka na Twitteru, bivšem X-u, u nedjelju navečer. "Dokument koji su izradili briselski birokrati samo potvrđuje ono što mađarska vlada već dugo govori - pristup fondovima EU-a koristi se za političke ucjene", napisao je on.

Čelnici EU-a okupit će se u četvrtak kako bi razgovarali o planu korištenja proračuna Unije za pružanje ključne financijske pomoći potrebne Kijevu za nastavak ratnih napora protiv ruske invazije punog opsega.

Tko o čemu, Mađari o ucjenama

Izvanredni summit sazvan je jer je mađarski premijer Viktor Orbán stavio veto na paket na summitu u prosincu. Budući da je američka pomoć također blokirana u Kongresu, financije Ukrajine su u opasnoj zoni i hitno joj je potrebna infuzija EU-a.

Prijedlog iz Bruxellesa sadrži načine za iskorištavanje gospodarskih slabosti Mađarske, a ističe se visoka inflacija i visoka cijena duga. Plan potkopavanja gospodarskog stanja bi se oslanjao na obećanje drugih čelnika EU-a da zamrznu sva financiranja Budimpešte od strane EU-a u slučaju Orbánova veta, što bi izazvalo mogući pad povjerenja ulagača.

Ipak, dvojica EU diplomata rekli su kako nisu uvjereni da bi svi ostali čelnici europsakog bloka pristali na to. Međutim, navode da prijedlog naglašava svu dubinu ljutnje zbog Orbánova odbijanja pomoći Ukrajini, zemlji kandidatkinji za članstvo u EU, i izražava najnižu razinu odnosa Bruxellesa i Budimpešte.

Uz pritisak zbog blokiranja financiranja Ukrajine, Mađarska je također pod intenzivnim pritiskom svojih zapadnih saveznika u NATO-u da odobri pristupanje Švedske zapadnom vojnom savezu. Budimpešta je jedina članica NATO-a koja još uvijek blokira taj proces, unatoč suprotnim obećanjima. Prošlog tjedna SAD je upozorio Orbana da provodi "vanjsku fantaziju", a ne vanjsku politiku po tim pitanjima, naglasivši da Mađarska radi u interesu ruskog vođe Vladimira Putina.

Orbán je ponovio da neće pristati na izmjene zajedničkog proračuna Unije kako bi se omogućila veća pomoć Ukrajini, niti će dopustiti više zajedničkog zaduživanja za prikupljanje potrebnih sredstava. Umjesto toga, zahtijevao je od zemalja članica financiranje zasebnog fonda bez novog zaduživanja. Ostalih 26 država članica usprotivilo se toj ideji.

Ipak, čini se da je u žunom prijedlogu u subotu Budimpešta ublažila svoje stajalište, rekavši za FT da će prihvatiti reviziju proračuna EU-a, pa čak i zajedničko novo zaduživanje, ako joj ostane pravo razmatranja paketa pomoći svake godine i njegovu blokadu ukoliko u Budimpešti odluče da je to potrebno. Ipak, tu su ideju već ocijenile kao neprihvatljivu neke druge države članice.

"Bruxelles koristi ucjenu protiv Mađarske kao da sutra ne postoji, unatoč činjenici da smo predložili kompromis", napisao je na X-u Balázs Orbán, glavni politički savjetnik premijera. Dodao je da su pritužbe EU-a na demokratsko nazadovanje Mađarske i zamrzavanje desetaka milijardi eura kao rezultat toga predstavljali politički pritisak kako bi se Budimpeštu prisililo da se pridržava politika europskog bloka prema Ukrajini.

‘Sada je kristalno jasno...‘

"Sada je kristalno jasno - ovo... nema veze s pravnom državom. A sada to niti ne pokušavaju sakriti", rekao je Balázs Orbán. "Što god se dogodilo, u Bruxellesu su potrebne promjene", zaključio je.

U petak je izašlo na vidjelo da se nekoliko država članica zalaže za aktiviranje članka 7 ugovora Europske unije kako bi se Mađarskoj oduzelo pravo glasa ukoliko Orbán nastavi blokirati odluke EU-a, podsjeća britanski The Guardian.

Zabrinutost oko manevara Budimpešte je tolika da je predsjednik Europskog vijeća, Charles Michel, odustao od svojih planova da se povuče u srpnju s funkcije, zbog straha da bi Orbán mogao preuzeti predsjedanje na sastancima na vrhu dok se ne pronađe novi šef tog tijela.

Jedan je diplomat upozorio da posezanje za člankom 7. mora biti krajnje sredstvo te da se ne bi smjelo koristiti unatoč bijesu prema Budimpešti. Mnogi su upozorili da bi to Mađarsku i Mađare moglo samo dodatno udaljiti od Beuxellesa.

Jedan drugi je diplomat, pak, upozorio da se "nešto mora učiniti", posebno s obzirom na to da Mađarska treba preuzeti rotirajuće predsjedanje EU-om u srpnju.

Mađarska i Ukrajina žele susret čelnika što je prije moguće

Ukrajina i Mađarska su zainteresirane za susret svojih čelnika što je prije moguće, rekao je u ponedjeljak predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak nakon razgovora s mađarskim šefom diplomacije Peterom Szijjártom.

Ukrajinski medij Evropeiska Pravda piše kako je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, također prisutan na razgovoru, rekao kako su Kijev i Budimpešta dogovorili osnivanje odbora koji će pripremiti prijedloge za prava etničkih Mađara koji žive u Ukrajini.

Dvije zemlje spore se oko pitanja mađarske manjine. Budimpešta optužuje ratom pogođenu zemlju da ograničava prava oko 150 tisuća etničkih Mađara da se služe svojim jezikom.

Mađarski premijer Viktor Orban održava prijateljske odnose s Rusijom unatoč invaziji na Ukrajinu, a u prosincu su sve članice Europske unije osim Mađarske podržale otvaranje pristupnih pregovora s Kijevom. Blok je zaobišao Orbanovo protivljenje time što je on napustio prostoriju u trenutku donošenja odluke.

Mađarska je bila i jedina zemlja koja nije prihvatila europski paket pomoći Ukrajini na sastanku na vrhu u prosincu.

Szijjártó je u krajnje jugozapadni ukrajinski grad stigao nekoliko dana prije novog skupa na kojem će se ponovno pokušati izglasati taj paket vrijedan 50 milijardi eura. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:57